Barceló: "Si fem test massius pensant que és una vacuna i està tot resolt, ens equivocarem"

Demana la participació de les famílies que siguen cridades a l'estudi de seroprevalença: "És necessari"

Guardar

ana barcelóo
ana barcelóo

La consellera de Sanitat, Ana Barceló, ha advertit aquest dimarts que des de la Generalitat Valenciana se segueix la línia del Ministeri, que no veu recomanable que empreses o laboratoris privats facen test de seroprevalença de la Covid-19 a treballadors, i ha advertit que, en tot cas, ha d'haver-hi un seguiment dels positius per part de l'administració sanitària. "Si fem test massius pensant que és una vacuna i està tot resolt, ens equivocarem", ha avisat Barceló.

La titular de Sanitat s'ha expressat en aquests termes en la roda de premsa per a informar de l'evolució del coronavirus en la Comunitat Valenciana, en la qual ha destacat que s'està augmentant el nombre de proves de detecció cada dia. Fins hui, s'han realitzat 131.806 PCR i test. En concret, en les últimes 24 hores han sigut 2.139 PCR més i 4.015 test.

Preguntada per què valor donar i si es controlaran test de seroprevalença que facen laboratoris o empreses privades, ha subratllat que des del seu departament segueixen la línia del Ministeri de Sanitat, que no veu recomanable que es duguen a terme d'aquesta forma. "Estem en línia amb el Ministeri, amb els protocols i les mesures que estableixen a qui han de realitzar-se i com", ha puntualitzat.

En aquest context, i insistida per si ajuntaments o empreses que vulguen realitzar-los als seus treballadors els podran fer, ha posat l'accent que "no és recomanable que duguen a terme els test pel seu compte", ja que ha d'haver-hi comunicació amb l'assistència sanitària i amb Salut Pública.

"No és només fer el test i saber si t'ha eixit positiu o negatiu i hem acabat", ha fet notar, ja que si el resultat és positiu, cal fer seguiment al malalt i donar-li les instruccions que ha de seguir i, en el cas que isquera negatiu, s'ha de fer les PCR en laboratori. "No es pot perdre l'itinerari del pacient per Sanitat des que li fan el test, li ho haja fet una empresa privada o una institució", ha ressaltat.

D'ací, que ha reiterat que no és recomanable que les empreses actuen "amb independència" o "pel seu compte", sinó que s'han de seguir les instruccions del Ministeri, d'aplicació en totes les comunitats autònomes, ja que la "responsabilitat" de fer el seguiment és de l'administració sanitària i amb personal sanitari.

En aquesta línia, ha remarcat que tots els comités de prevenció de riscos i mútues "coneixen perfectament que ha d'haver-hi indicació del metge, que ha de ser a personal amb simptomatologia i que ha de posar-se en coneixement del metge de capçalera i Salut Pública perquè ha d'haver-hi seguiment".

Per aquest motiu, Barceló ha advertit: "Si fem test massius pensant que és una vacuna i que està tot resolt, ens equivocarem" perquè el test confirmarà un possible negatiu "però no vol dir que, al cap de tres o quatre dies, puga ser contagiat o contagiar-se". Així que ha insistit que "no es tracta de fer test per test, sinó test a persones amb símptomes i controlats".

D'altra banda, preguntada per les declaracions d'empreses i laboratoris privats, com l'Institut de Neurociències, que lamenten que malgrat tindre la capacitat per a fer test no s'hagen posat en contacte amb ells, Barceló ha dit que segueixen "en contacte" i aqueixa capacitat "no la perdrem".

No obstant això, ha assenyalat que, a l'última d'aquesta entitat, li queda pendent tindre la certificació, un sistema en el qual hi ha hagut un canvi perquè ha passat a dependre del Ministeri de Ciència en lloc de l'Institut Carles III i, amb això, es pot haver produït "alguna demora" en la comunicació. "Però, per descomptat, comptarem amb tots els centres d'investigació", ha conclòs.

CRIDADA A COL·LABORAR

Així mateix, en relació amb l'estudi de seroprevalença del Ministeri de Sanitat en les llars espanyoles per a conéixer la dimensió real de la pandèmia, Barceló ha explicat que ja estan començant a citar als ciutadans que s'han triat a través d'un mostreig del mateix Ministeri i l'Institut Nacional d'Estadística i que, al llarg del dia, rebran una trucada per a participar.

La consellera ha explicat que es passa a un qüestionari i l'estudi es realitza als membres de la unitat familiar i a persones alienes, com a cuidadors. "Demane per favor que a tots els que se li diguen, que participen; que és necessari, que contribuiran de manera molt decidida a aqueixa investigació, que no s'ha fet en cap altre país", ha sol·licitat.

Després de l'enquesta, els seleccionats seran citats a dos tipus de prova: a un test extraient sang del dit i extracció de sang. A partir d'ací, seguiment al cap de 21 dies i amb posterioritat.

Arxivat a:

Destacats