25n
25N
25N

Barceló: “Seria un error no potenciar els recursos dels diferents territoris i posar les seues capacitats al servei d'un Estat modern”

Barceló exposa les línies d’actuació que s’han dut a terme en la Comunitat Valenciana per a gestionar la crisi del coronavirus

Barceló: “Seria un error no potenciar els recursos dels diferents territoris i posar les seues capacitats al servei d'un Estat modern”
30/04/2020 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha comparegut aquest matí en la Comissió General de les Comunitats Autònomes al Senat, per a participar en el debat sobre la situació generada per l’estat d’alarma en les diferents Comunitats Autònomes en representació de la Comunitat Valenciana.

La consellera ha volgut recordar, a l’inici de la seua intervenció, a totes les persones que han mort víctimes del coronavirus a Espanya i ha transmés el seu dolor i solidaritat, en nom de la Generalitat Valenciana, a tots els familiars i amics de les víctimes.

Així mateix, ha agraït la labor que estan exercint tots els professionals sanitaris i treballadors de serveis essencials, “la vocació de servei dels quals públic està contribuint a cuidar, curar i protegir a milions de persones al nostre país”.

Ana Barceló ha assenyalat que “hui debatem de l’urgent i de l’immediat, però hem de ser conscients que durant molt hem deixat de debatre sobre el fonamental: un model de finançament suficient per a les Comunitats Autònomes, un finançament que garantisca la prestació de serveis públics de qualitat, que permeta enfortir els sistemes sanitaris i que siga un vertader motor per a la cohesió social”.

En aquesta línia, ha lamentat “el temps que ha perdut aquest país per a reforçar a les Comunitats Autònomes”, i ha apel·lat a la coordinació de l’Estat i les CCAA per a la desescalada i la reconstrucció del país. Segons ha destacat, “seria un error no potenciar els recursos dels diferents territoris, desenvolupar les seues responsabilitats i posar les seues capacitats al servei d’un Estat modern, respectuós amb la igualtat entre persones i amb la diversitat dels seus territoris”. A més, ha indicat que “un país no es construeix amb presses sinó debatent i des de la lleialtat institucional i la pluralitat que representa Espanya”.

Per això, ha agraït al Govern d’Espanya “la seua predisposició al diàleg amb els territoris i la seua empatia amb les CCAA” i ha indicat que “aqueixa voluntat de cooperació amb els territoris i capacitat de coordinació, tant en la fase de desescalada com en la gestió de la postcrisi, és el millor esforç que podem fer per al present i futur del nostre país”. En aquest sentit, ha recordat el pacte oferit pel President Ximo Puig en la Comunitat Valenciana, al qual s’han sumat les forces de l’oposició, “un exercici de lleialtat que hem de posar en valor”, ha indicat Ana Barceló.

Segons ha indicat Barceló “aquesta crisi ho ha canviat tot. En un futur immediat, haurem de prendre nota de la vulnerabilitat de la nostra societat, enfortir els nostres serveis públics, invertir en el sistema sanitari públic i avançar en una Espanya descentralitzada, moderna i plural. Una Espanya federal”.

Reforç del sistema sanitari en la Comunitat Valenciana

D’altra banda, la consellera de Sanitat ha exposat les línies d’actuació que s’han dut a terme en la Comunitat Valenciana per a gestionar la crisi del coronavirus. Una actuació que, segons la consellera de Sanitat, s’ha centrat en els principis de responsabilitat en la gestió, cooperació amb el Govern d’Espanya i solidaritat amb la resta d’autonomies.

Des de l’inici de la crisi del coronavirus, la Comunitat Valenciana va posar en marxa una sèrie de mesures sanitàries orientades a detectar i aïllar els primers casos de coronavirus.

Així mateix, s’ha dut a terme una reorganització del sistema per a garantir l’assistència als pacients positius i a aquells que no podien prescindir d’una intervenció o tractament. En aquest sentit, s’ha contractat a més de 3.300 professionals sanitaris, s’han incrementat en 1.000 llits els recursos hospitalaris amb la creació de tres hospitals de campanya i s’han creat hotels medicalitzats per a pacients i lleus i per a descans dels professionals sanitaris.

A més, la gestió sanitària s’ha centrat en la protecció dels majors en els centres sociosanitaris, i s’han pres mesures per a protegir a aquest grup vulnerable. Entre altres, la consellera ha destacat la posada en marxa d’un sistema de dispensació de medicaments a domicili per a persones majors o vulnerables de medicines de Farmàcia Hospitalària, i el lliurament gratuït de màscares a població major de 65 anys i grups de risc, un sistema que ha beneficiat a 1.200.000 persones.

Quant a material sanitari, cal destacar la gestió realitzada per a trobar vies de proveïment segures per a la compra de material sanitari amb la finalitat de protegir al personal sanitari, que ha permés l’arribada de 17 vols procedents de la Xina amb més de 600 tones de material, que se sumen a l’aportació que ha fet el Ministeri de Sanitat.

Ajudes econòmiques per a la recuperació de la crisi

Finalment, la consellera de Sanitat ha destacat la importància de les ajudes econòmiques per a poder fer front a la crisi. Així, ha destacat que el Ministeri d’Hisenda ha transferit 1.423 milions a la Comunitat Valenciana per a poder fer front a aquesta crisi.

Per a pal·liar les conseqüències econòmiques, la Comunitat Valenciana ha posat en marxa ajudes de fins a 600 euros per a persones que han vist reduïdes la seua jornada laboral per a atendre majors o dependents, ajudes de 150 euros a treballadors afectats per un ERTO i ajudes de 750 i 1.500 euros als autònoms que han patit cessament total o parcial de la seua activitat o ajudes de 2.500 euros per a autònoms i pimes en el sector turístic.

En el sector educatiu s’han pres diverses mesures com els bons de 60 euros cada 15 dies com a beca de menjador per a 59.000 alumnes o préstecs de 14.000 tauletes per a possibilitar la formació en plataformes telemàtiques.

I finalment, la Comunitat Valenciana ha posat en marxa mesures d’ajuda al lloguer i la posada en marxa d’un Fons Autonòmic de Cooperació Municipal amb l’abonament de 60 milions d’euros als municipis valencians.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze + catorze =