Barceló nega "rotundament" que existisca "cap mena de col·lapse" en hospitals i centres d'atenció primària

Admet que "en algun cas puntual" es puga produir "un cert repunt" que es resol "amb caràcter immediat"

Guardar

ANA BARCELO AQUARIUS
ANA BARCELO AQUARIUS

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha negat "rotundament" que existisca "cap mena de col·lapse" en hospitals i centres d'atenció primària davant les crítiques pel retard per a obtenir cita i ha demanat "per responsabilitat" que es deixen de realitzar aquest tipus de manifestacions "perquè no s'ajusten a la realitat".

Així s'ha expressat aquest dimecres a preguntes dels mitjans la consellera, que aquest dimecres ha acompanyat, al costat del 'president', Ximo Puig, a la ministra de Sanitat, Consum i Benestar Social en funcions, María Luisa Carcedo, en una visita a València.

Barceló ha negat "rotundament" que existisca "cap mena" de col·lapse "ni en atenció primària ni en cap hospital, encara que en algun cas puntual puga haver-hi un cert repunt que s'ha resolt amb celeritat i amb caràcter immediat".

La responsable de Sanitat de l'executiu autonòmic ha assegurat que la Conselleria "ha comprovat que l'espera en l'atenció en els centres sanitaris no s'allarga més d'un o dos dies, tant el mes de juliol com en el dia de hui, i a més en les zones de major afluència turística".

"RESPONSABILITAT"

En aquest sentit, Barceló ha demanat "per responsabilitat" que es deixe de parlar de col·lapse "perquè aqueix tipus de manifestacions no s'ajusta a la realitat".

Així mateix, la consellera ha destacat que "en els últims anys la Conselleria ha fet un esforç en ampliar les places d'atenció primària", encara que ha admés que "manca un últim bloc que es cobrirà al final d'any". No obstant això, ha afegit que "s'han anat cobrint les places en els centres d'atenció primària que tenien una major pressió assistencial".

Segons ha dit, el seu departament "ha comprovat que l'espera en l'atenció en els centres sanitaris no s'allarga més d'un o dos dies, tant el mes de juliol com en el dia de hui, i a més en les zones de major afluència turística".

Així mateix, ha destacat que "en els últims anys la Conselleria ha fet un esforç en ampliar les places d'atenció primària", encara que ha admés que "manca un últim bloc que es cobrirà al final d'any". No obstant això, ha afegit que "s'han anat cobrint les places en els centres d'atenció primària que tenien una major pressió assistencial".

LA CONSELLERIA OFEREIX DADES

Des de la Conselleria s'ha incidit que la Comunitat Valenciana és una zona de gran afluència turística durant l'època estival "però els recursos sanitaris públics valencians estan preparats per a rebre un major número de població gràcies al Pla de Reforços d'estiu i el pla de vacances i substitució de personal sanitari", recordant que s'ha incrementat el pressupost respecte a l'any anterior i enguany es destina 61,3 milions d'euros, un 6,81% respecte al pressupost de 2018.

Quant als centres d'atenció primària, ha precisat que durant el mes de juliol 2019 la mitjana de dies per a ser visitat des de la sol·licitud de cita és de 2,28 dies i el mes de juny va ser de 2,37 dies. Per això, "afirmar que aquests recursos assistencials estan col·lapsats suposa generar una alarma innecessària i irresponsable", consideren des d'aquest departament.

A més, les mateixes fonts assenyalen que dels 851 centres d'atenció primària de la Comunitat Valenciana només 16 (menys del 2%) superen una demora de 5 dies d'espera i cap va superar la setmana. En 751 centres (88,2%) l'espera és menor a 3 dies.

D'altra banda, indiquen que el 75,97% dels pacients ha sigut atés en menys de 48 hores pel seu metge de família des de la sol·licitud de la cita.

"Des de la Conselleria de Sanitat s'ha realitzat enguany un gran esforç en ampliar les places d'Atenció Primària. S'han incorporat les 141 places previstes en els dos primers expedients i està previst que el tercer expedient, que està en fase de tramitació, puga resoldre's al llarg de l'últim trimestre de l'any, la qual cosa suposarà 166 places més", ha assenyalat Sanitat.

URGÈNCIES HOSPITALÀRIES

Respecte a les urgències hospitalàries, apunta que "en cap cas estan saturades i l'espera mitjana per a ser atés és l'habitual" i "les urgències ateses per dia a l'agost són menys que durant el mes de juliol passat en tots els departaments, un fet que sol ser habitual tots els anys".

Segons ha precisat, les urgències i emergències (nivell de prioritat 1 i 2) no tenen espera i la proporció de pacients atesos a temps en els serveis d'urgències (nivells de prioritat no greu: 3, 4 i 5) durant el que va del mes d'agost és d'un 84.5%. Així mateix, el 98.63% de les assistències es realitzen en menys de 4 hores des de l'arribada a l'hospital.

El temps de permanència mitjà a l'agost (fins a l'actualitat) és de 204 minuts, "el menor que s'ha registrat en tot el 2019", per la qual cosa "les informacions sobre les esperes en els serveis d'urgències són rotundament falses o són casos puntuals que no obeeixen a una deficiència en el pla de substitucions d'estiu".

"És cert que a vegades puga produir-se algun repunt en les urgències d'algun hospital de la Comunitat Valenciana, però en aqueix cas es resol amb celeritat, com és el cas de l'hospital de Sant Joan que es va produir ahir i va ser resolt en menys de 24 hores, el temps de les quals de permanència és de 163 minuts de mitjana el mes d'agost", han subratllat des del departament que dirigeix Ana Barceló.

Arxivat a:

Destacats