25n
25N
25N

Barceló insta a esperar resultats per a veure si és possible passar a la nova fase i fer-ho per departaments

Barceló insta a esperar resultats per a veure si és possible passar a la nova fase i fer-ho per departaments
01/05/2020 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha assenyalat aquest divendres que cal esperar a veure què marquen tots els indicadors i quins resultats ofereixen per a veure si la Comunitat Valenciana podria passar, quan arribe el moment, a la nova fase de desescalada de l’estat d’alarma decrete davant la pandèmia de la Covid-19 i fer-ho per departaments de salut.

Barceló s’ha pronunciat d’aquesta manera en la roda de premsa que ha oferit aquest divendres per a informar de la situació del coronavirus en la Comunitat Valenciana, preguntada per si aquesta autonomia podria seguir les fases del desconfinament per departaments de salut com ha plantejat la Generalitat i per si es té ja resposta del Govern central sobre aquesta proposta.

La responsable autonòmica ha comentat que les dates del desconfinament ja es coneixen i estan marcades, alhora que ha subratllat que es continua estant “en estat d’alarma” perquè aquest “no s’ha alçat” i atenent “les mesures d’alleujament” establides per l’Executiu central.

“L’alerta no s’ha alçat. Ara mateix estem amb les mesures d’alleujament que es van posar en marxa el cap de setmana passat, amb l’eixida dels xiquets, a partir de demà amb les d’altres grups” de població “i el dilluns, amb noves activitats” econòmiques, ha afirmat Ana Barceló.

“Les fases de desescalada estan marcades i en cada fase cal consolidar la situació”, ha dit, després del que ha apuntat que s’espera que en el cas de la Comunitat Valenciana siga de manera “favorable” i que puga registrar-se així “abans que arribe la següent fase”. D’aquesta manera, ha apuntat que si la situació epidemiològica de la Comunitat i els estudis assenyalen que està en situació de passar a la següent fase, es podria “veure si per departaments pot passar a la següent fase” aquesta autonomia.

Barceló ha agregat que perquè aqueixa siga l’evolució confia “en la responsabilitat dels ciutadans”, alguna cosa que ha considerat “bàsic” perquè “el virus continua sent ací”. “Hem de ser honestos en reconèixer-ho. Ha arribat el sol, millors temperatures, estem més animats, comença a haver-hi cert alleujament però el virus continua sent ací”, ha plantejat.

En aquesta línia, la titular de Sanitat Universal ha insistit que “abans de passar a cada fase” han d’estar “tots els estudis perquè la desescalada continue als ritmes que marca el Ministeri –de Sanitat–, si és possible i tots hem complit”. Ha afegit que també cal tindre en compte en aquest cas, “la situació epidemiològica per departaments”.

“Ara mateix les dades ens conviden a l’esperança però hem de continuar pensant que el virus és ací i que quan comencem a eixir hem de continuar tenint present que hem de ser molt rigorosos amb normes de les normes”, tant de distàncies com d’higiene personal. Això no s’ha acabat. Apel·le a la responsabilitat per a eixir al carrer. Si els estudis epidemiològics van bé, anirem passant fases”, ha declarat.

“CADA COMUNITAT CONEIX EL SEU TERRITORI”

Preguntada per si la Generalitat té resposta del Govern central a la seua proposta de dur a terme la desescalada per departaments de salut, Barceló no l’ha precisat i ha manifestat que se sap i que així s’ha dit des del Ministeri de Sanitat que “cada comunitat coneix el seu territori, com està epidemiològicament, la situació dels indicadors” i “perfectament la seua situació”.

Igualment, preguntada per la possibilitat de realitzar un reagrupament d’àrees de salut amb vista al desconfinament en la Comunitat Valenciana, la consellera ha reiterat que tot “dependrà de la situació epidemiològica de cada departament en el moment de passar a la següent fase”.

Ana Barceló ha afegit que “molts departaments tenen la mateixa situació o el mateix índex mesurable” i ha exposat que, “per tant, hi haurà alguns departaments que coincidiran” i que “podran seguir a la següent fase”.

“La situació de cada departament s’està analitzant i s’analitzarà quan arribe el moment de passar a la següent fase”, ha insistit preguntada per la diferència entre departaments de la província d’Alacant com els d’Alcoi i Elx.

“No puc anticipar en aquests moments. Hi ha molts indicadors a tindre en compte. Estem analitzant i planificant. No és un calendari automàtic i no podem pensar que tots serà com està establit. És el que volem però apel·le a la responsabilitat de la ciutadania”, ha asseverat la consellera, que ha reiterat que les conductes de la població seran contribuiran “moltíssim al fet que la situació epidemiològica siga millor”.

AJUNTAMENTS

Ana Barceló ha afirmat que la responsabilitat a la qual apel·la és la “individual”, després del que ha indicat que si un es protegeix, protegeix als altres. Quant a les normes que puguen dictar els ajuntaments per a dur a terme i controles la desescalada, la titular de Sanitat Universal i Salut Pública ha comentat que “les grans ciutats poden establir circuits perquè no coincidisquen” els qui isquen a fer esport “amb el qual puga eixir a passejar”, per a “evitar creus”.

Així, ha opinat que “entra dins del sentit comú que les grans ciutats puguen establir els seus itineraris” i, per exemple, marcar les distàncies que suposen un quilòmetre “perquè la gent se situe i veja la distància a recórrer”. “L’ajuntament pot establir aqueixos itineraris si ho desitja”, així com determinar si obri o tanca espais verds”, ha conclòs.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =