25n
25N
25N

Barceló: "En matèria sanitària res pot quedar sense planificar"

Aquestes instal·lacions es mantindran, com a mínim, fins el mes vinent de desembre

Barceló: "En matèria sanitària res pot quedar sense planificar"
18/04/2020 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut, Ana Barceló, ha agraït el treball conjunt amb la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública per a construir els hospitals de campanya de València, Alacant i Castelló, i ha assegurat que “en matèria sanitària res pot quedar sense planificar”.

Barceló ha visitat aquest dissabte, al costat de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo, les instal·lacions de l’hospital de campanya annex a l’Hospital La Fe de València, habilitades per a fer front a la pandèmia de COVID-19.

Després de la visita, totes dues conselleres han comparegut en roda de premsa per a oferir els detalls sobre les característiques dels hospitals de campanya. En la Comunitat Valenciana es posaran en marxa, a més del situat al costat de la Fe, altres dos hospitals, un al costat de l’Hospital General de Castelló i un altre al costat de l’Hospital General d’Alacant.

Ana Barceló ha assenyalat que, des de l’inici de la pandèmia, es van estudiar diferents escenaris segons el grau d’incidència del coronavirus i es va començar a planificar en funció de les necessitats assistencials que les diferents situacions pogueren comportar. Segons la consellera, “des del primer minut comencem a obrir espais per a garantir una atenció sanitària en les millors condicions possibles: la rehabilitació de l’antiga Fe, hospitals medicalitzats, residències alternatives per a persones majors o aquests hospitals de campanya, un per província, al costat d’hospitals de referència”.

“Seguint l’evolució de la pandèmia en la Comunitat Valenciana i atés que la seua incidència no ha sobrepassat les nostres capacitats, hem anat fent ús de cada nou espai de manera equilibrada i raonable”, ha afegit la consellera.

Funció dels hospitals de campanya

Els hospitals de campanya aniran destinats a pacients amb coronavirus prèviament ingressats en altres centres hospitalaris la situació clínica dels quals siga lleu o moderada i l’evolució de la qual haja sigut favorable en els últims 8 dies. Rebran a pacients de tota la província i serviran per a evitar la saturació dels hospitals d’aguts i com a estada temporal de pacients lleus o moderats que vagen a ser traslladats a un altre espai sanitari (antiga Fe, hotel medicalitzat).

Aquestes instal·lacions també serviran de suport dels hospitals d’aguts durant la pandèmia i de qualsevol pacient en la postpandèmia i com a centre de suport a la realització de tècniques diagnòstiques en relació amb COVID-19.

Respecte a la dotació tecnològica, aquests hospitals de campanya comptaran amb sistemes diferents de provisió d’oxigenoteràpia per al 30% dels llits, encara que és ampliable. També disposarà d’equips de radiologia portàtil, accés a tractament parenteral i oral no complex i es podran realitzar analítiques i monitoratge.

Dotació de recursos humans

Els recursos humans s’han planificat seguint tres nivells de complexitat de pacients i d’activitat dels hospitals de campanya, que comptaran amb professionals tant de medicina com personal d’infermeria, farmàcia, auxiliar administratiu i treball social:

· Nivell 1: 18 professionals

· Nivell 2: 22 professionals

· Nivell 3: 27 professionals

En qualsevol dels tres nivells hi haurà un equip facultatiu compost per una persona consultora especialista (metge o metgessa especialista o R4 en medicina interna, infeccioses, pneumologia, atenció primària) i altres facultatius o facultatives amb l’objectiu de garantir una atenció especialitzada.

Posada en marxa gradual

La consellera ha explicat que, encara que aquests espais vagen a ser destinats a pacients lleus, és complexa l’obertura i posada en marxa d’un hospital provisional, de manera que la planificació i l’organització han sigut molt exhaustives.

“Ara no tenim una pressió assistencial tan alta com quan ens enfrontem al pic més alt de la pandèmia, però tenim per davant dues fases molt complexes. Una d’elles, encara incerta, és què passarà amb la volta dels treballadors a les empreses i l’altra és el desescalat”, ha assenyalat Ana Barceló.

La titular del departament de Sanitat ha insistit que “si va ser molt important la primera fase, i molt més el pic i la gestió de la pandèmia des del punt de vista sanitari, també serà important la gestió de la situació que puga derivar-se del desescalat perquè no sabem quin serà el comportament del virus”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dotze − 2 =

museo prehistoria