25n
Orgull
Orgull

Barceló sobre l'Atenció Domiciliària: "En cap cas utilitzarem una bicicleta"

GVA

Barceló sobre l'Atenció Domiciliària: "En cap cas utilitzarem una bicicleta"
01/08/2018 -

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha llançat un “missatge de tranquil·litat” per l’entrada en vigor, aquest dimecres, del nou contracte d’ambulàncies, que prohibeix l’ús de vehicles de Transport No Assistit (TNA) per al trasllat de facultatius en atencions domiciliàries, ja que ha remarcat que “no hi haurà absolutament cap problema en el transport dels professionals”, “cap demora” i, “en cap cas, s’utilitzarà el transport amb bicicleta“.

Així ho ha manifestat als mitjans després de la seua visita a l’hospital Pare Jofré, preguntada per la polèmica sobre que els metges i personal sanitari no poden utilitzar les ambulàncies TNA que estan en els Punts d’Atenció Continuada (PAC) per a acudir als avisos domiciliaris des d’aquest 1 d’agost.

Ana Barceló ha lamentat que “s’haja publicat que s’utilitzaran bicicletes” per al trasllat del personal quan, segons ha assegurat, “no és així”. La consellera ha indicat que els professionals empraran “els mitjans de transport disponibles en cada departament”, i que “cada departament té una solució”, en alguns casos “vehicles que s’han adquirit mitjançant ‘renting'” i en uns altres “tenen vehicles propis dins del departament”.

Les empreses de ‘renting’, “com a millora, han oferit també bicicletes elèctriques però, en qualsevol cas, les instruccions de la Conselleria són que no s’utilitze eixe transport”, ha subratllat. Els departaments, ha explicat, “tenen una ordre per escrit des de fa temps dient que no es pot fer el trasllat del professional en una bicicleta”. “Ha sigut una oferta i una millora que han fet les empreses, però nosaltres ni les hem demanat ni estan dins dels mitjans dels quals disposarem”, ha insistit.

“CAP” DEMORA

Preguntada sobre les possibles demores en la visita dels facultatius als pacients, ha assenyalat que no es produirà “cap” i que els usuaris no es veuran afectats “en absolut”. A més, ha ressaltat que, “quan es produeix algun tipus de situació greu, la qual cosa han de fer els ciutadans, i ho saben perfectament, no és cridar al centre de salut, és cridar al 112”, que “immediatament engega i mobilitza el transport sanitari adequat a la situació”.

“El sistema ha estat funcionant correctament, la informació que jo tinc és que funcionen perfectament el 112 i el CICU i, si en algun moment es produïra algun tipus de disfunció, llavors és comunicar-ho perquè siga valorat, però serà alguna cosa molt, molt puntual, en unes circumstàncies que potser en aqueixos moments els serveis de transport estan atenent altres emergències. Normalment, s’administra perfectament la informació i es mobilitza perfectament en funció d’ella”, ha remarcat.

Barceló ha lamentat que “s’està generant molta alarma” quan “no hi haurà cap problema en el desplaçament”. “Ho hem repetit des que es va anunciar que anava a entrar en vigor el contracte de transport sanitari, estem utilitzant i utilitzarem tots els mitjans necessaris, perquè el prioritari per a nosaltres és l’assistència sanitària i utilitzarem tots els recursos al nostre abast, que cada departament ja els té”, ha emfatitzat.

“CERCANT UNA SOLUCIÓ GLOBAL”

La consellera ha assegurat que s’està “cercant una solució global” a un problema que s’arrossega des de fa “20 anys”, en els quals s’estan utilitzant recursos que no haurien d’utilitzar-se, perquè ha puntualitzat que l’ús d’una TNA “impedeix que eixa TNA preste un servei assistencial al pacient, que és prioritari”.

“Intentarem i ens prendrem el temps necessari per a oferir una solució global, però no anem per açò a deixar de prestar el servei ni podem tampoc generar una sensació als ciutadans que, si ocorre una urgència, no vindrà ningú, açò no ocorrerà”, ha postil·lat.

Finalment, preguntada per les crítiques del sindicat CSIF, que aquest dimecres ha ratllat les mesures adoptades d'”inversemblants i improvisades”, ha manifestat que, “de manera improvisada, llavors, s’està actuant des de fa 20 anys”.

Així, ha defensat que Sanitat està “actuant quan ha entrat en vigor el contracte, que a més no és perquè la Conselleria haguera determinat com ha de ser aqueix contracte”, sinó que “la Unió Europea i la pròpia advocacia de la Generalitat estableixen que no es pot utilitzar un recurs que és un transport assistencial com el TNA per al trasllat de professionals”, ha resolt.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + nou =