25n
25N
25N

Les bandes de música rebran noves ajudes per a pal·liar la pèrdua de 20 milions per la Covid-19

CaixaBank Escolta València, l’Institut Valencià de Cultura i l’FSMCV llancen una convocatòria d’ajudes a la música valenciana

Les bandes de música rebran noves ajudes per a pal·liar la pèrdua de 20 milions per la Covid-19
21/05/2021 -

La Covid-19 ha deixat un forat grandíssim en un dels sectors més importants vinculat al sector de la festa. Sense Falles, Magdalena, Fogueres i centenars de festes patronals i populars, les bandes de música s’han quedat òrfenes i sense una part importantíssima dels seus ingressos habituals. La FSMCV xifrava en 5 milions d’euros l’impacte econòmic patit durant els tres primers mesos de la Covid-19 i pronosticava que aquesta xifra podria arribar fins als 20 milions, convertint el sector de les bandes en un dels col·lectius culturals més afectats.

Les societats musicals de la Comunitat Valenciana són reconegudes dins i fora de les nostres fronteres com un moviment artístic i social únic en el món. Amb més de 557 societats musicals, més de 1.100 bandes de música, més de 40.000 músics, 60.000 alumnes, 5.000 professors i més de 200.000 socis, aquest ampli col·lectiu representa més de la meitat de societats musicals de tota Espanya, a més de ser reconegudes com el primer agent cultural de la Comunitat Valenciana, segons la Universitat de València.

Per això ahir la presidenta de l’FSMCV, Daniela González, agraïa a CaixaBank la posada en marxa de la convocatòria ‘Ajudes a la música valenciana’ per a mitigar l’impacte de la crisi sanitària de la COVID-19 en les societats musicals i els seus centres educatius. “L’impuls d’aquest tipus d’ajudes són absolutament necessàries per al nostre col·lectiu, en aquests moments en què les nostres societats musicals estan travessant una de les crisis més importants de la seua història. En ocasions com aquesta es demostra el suport ferm d’entitats com CaixaBank, protegint un bé cultural tan important per als valencians com són les nostres societats musicals”, va expressar González.

Tot i això, la Federació s’ha mostrat molt activa durant tota la pandèmia amb l’objectiu de pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social. Així, va llançar la campanya ‘Apunta’t’, en la qual convidava a les famílies de músics a matricular als seus fills i filles en el present curs escolar en la seua Xarxa d’Escoles de Música. “Els nostres quasi 600 centres educatius, en els quals treballen més de 5.000 professors impartint classe a més de 60.000 alumnes, són en la seua major part deficitàries”, ha subratllat la presidenta de l’FSMCV en diverses ocasions. Cal no oblidar, que aquestes depenen en gran manera dels ingressos que recapta la banda de la seua societat musical en actuar en els diversos actes festius i que enguany s’han vist afectats directament per les restriccions de l’estat d’alarma. “Són una autèntica pedrera de talent que és la base indispensable d’un moviment artístic i cultural únic en el món que vertebra la Comunitat Valenciana i que està en risc de desaparició”, va denunciar González.

Així mateix, des de la Federació s’ha demanat una línia d’ajuda directa per part de l’Estat, així com la necessitat d’incrementar l’import dedicat a tota la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana per part de l’Institut Nacional de les Arts Escèniques de la Música (INAEM). També ha proposat la baixada d’impostos a les Societats Musicals del 25 al 10%, una baixada de l’IVA en la compra d’instruments del 21 al 10% i canvis en la llei de l’IRPF, Imposats en la Renda de les Persones Físiques amb bonificacions i exempcions concretes. També està previst presentar un nou projecte per a la declaració de les Societats Culturals Musicals com a Patrimoni Cultural Immaterial, després d’haver aconseguit en el 2018 que siguen considerades com a entitats d’Interés Cultural.

90.000 euros

Amb un pressupost global de 90.000 euros, la línia d’ajudes presentada ahir forma part del programa ‘CaixaBank Escolta València’ i suposa una reconversió de les anteriors edicions de premis al talent musical a la Comunitat Valenciana, amb la finalitat d’adaptar-se a la situació actual i atendre així la greu situació econòmica per la qual passa el sector musical de la Comunitat Valenciana i les societats musicals.

La convocatòria, que disposa d’un destacat vessant social a fi de beneficiar un nombre més gran de participants, s’articula en un total de 40 ajudes distribuïdes en quatre categories: Ajudes a les empreses i als emprenedors/es relacionats amb l’activitat musical a la Comunitat Valenciana, Ajudes a les formacions musicals de caràcter professional, Ajudes als centres educatius que desenvolupen innovacions per a mantenir la qualitat educativa i impulsen projectes d’igualtat i inclusió social en els temps de la COVID-19 i Ajudes a les societats musicals que desenvolupen plans de contingència per a mitigar els riscos de la COVID-19.

Per al director territorial de CaixaBank a la Comunitat Valenciana, Xicu Costa, “el compromís que mantenim amb la música valenciana a través del projecte ‘CaixaBank Escolta València’ no pot ser alié a les necessitats d’un sector especialment afectat per la crisi derivada de la COVID-19. Era necessari adequar els diferents projectes a aquesta realitat per a arribar al nombre més gran de persones i col·lectius i donar resposta a les seues necessitats. Aquest és l’objectiu que persegueix la convocatòria d’ajudes que posem ara en marxa”, va afirmar.

Per la seua banda, Marga Landete, directora adjunta de Música i Cultura Popular de l’Institut Valencià de Cultura, va incidir en el suport al sector: “Estem satisfets amb aquesta línia d’ajudes que hem contribuït a posar en marxa en un moment en què el sector de la música travessa grans dificultats, i esperem que siga un corrent d’aire fresc que done noves energies a les empreses, als artistes i a les societats musicals, una part essencial del nostre patrimoni”.

El termini de presentació s’obrirà el 21 de maig i finalitzarà el 18 de juny de 2021 i les bases de la convocatòria estaran disponibles en el lloc web de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana, www.fsmv.org.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × cinc =