25n
25N
25N

El BEI facilita 100 milions d'euros a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció i prevenció de danys provocats per les DANA

L’acord impulsarà tant la reparació d’infraestructures afectades com mesures de prevenció per a millorar la resiliència climàtica de la regió

El BEI facilita 100 milions d'euros a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció i prevenció de danys provocats per les DANA
10/09/2020 -

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) facilitarà 100 milions d’euros a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció d’infraestructures danyades per les DANA (Depressió Aïllada en Nivells alts de l’Atmosfera) de finals de 2019 i la tempesta Glòria de principis de 2020, amb la fi restablir el potencial productiu i turístic de les localitats afectades, així com la seua infraestructura de serveis.

Aquest finançament també es destinarà a pal·liar els danys produïts per potencials esdeveniments recurrents d’aquest tipus que es puguen produir fins a 2021. A més, aquest préstec, que es divideix en dos trams de 50 milions d’euros cadascun, permetrà millorar la resiliència climàtica a la regió, impulsant inversions per a previndre inundacions i millorar la resposta futura enfront de fenòmens climàtics adversos.

Al setembre i octubre de 2019, dos episodis DANA van donar lloc a les pitjors tempestes que han assotat les regions costaneres mediterrànies d’Espanya en els últims 140 anys.

A més, el gener de 2020, la tempesta Glòria va provocar en la mateixa zona ràfegues de vent de 115 quilòmetres/hora i les pluges més intenses mai registrades. Aquests fenòmens, recurrents en la zona, van registrar intensitats rècord durant un breu període de temps, causant importants inundacions i múltiples danys, principalment a les províncies d’Alacant i València.

El BEI i la Generalitat han signat el primer tram de 50 milions d’euros d’aquest finançament. Aquest primer tram es destinarà principalment a la reconstrucció d’infraestructures de proveïment d’aigua, sanejament, depuració i drenatge, així com canals d’irrigació.

També es finançaran actuacions de reconstrucció de carreteres, infraestructura turística i costanera i edificis públics, entre ells, centres de salut, hospitals i col·legis.

Es preveu signar un segon tram d’aquest finançament pel mateix import, que es destinarà fonamentalment a finançar mesures de prevenció i de resposta per a afrontar episodis climàtics similars en el futur.

Entre aquestes actuacions destaquen: la construcció de corredors verds; sistemes de bombament i pòlders; actuacions mediambientals i millora d’obres de pas; i aquelles vinculades a la seguretat ciutadana mitjançant l’establiment de sistemes de preavís a la població. Aquestes actuacions, actualment en fase d’estudi, s’emmarquen dins del pla general de defensa contra les inundacions a la Vega Baixa del riu Segura.

S’estima que totes aquestes inversions permetran crear més de 1.500 llocs de treball durant la fase d’implementació, entre 2019 i 2025.

La vicepresidenta del BEI, Emma Navarro, responsable de l’activitat del Banc a Espanya, ha assegurat: “Com a Banc del clima de la UE, un dels nostres grans objectius és impulsar projectes de mitigació i adaptació a l’efecte del canvi climàtic. Per això ens alegra donar el nostre suport a la Comunitat Valenciana per a la reconstrucció de les infraestructures danyades per les DANA, i per a millorar la seua preparació i capacitat de resposta enfront de fenòmens climàtics adversos”.

“Al mateix temps que permetrà reforçar la resiliència climàtica de la regió, aquest acord facilitarà inversions en infraestructures clau per a estimular la recuperació econòmica i la creació d’ocupació, un altre dels objectius prioritaris del BEI a Espanya”, ha afegit.

Per part seua, el conseller d’Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha manifestat que “aquesta operació amb el BEI permet finançar actuacions que la Generalitat va realitzar de manera immediata després dels episodis de la DANA en 2019 i també afrontar inversions estructurals per a evitar l’impacte de futurs fenòmens climatològics”.

Segons el conseller, “els experts defineixen el Mediterrani com la zona zero dels efectes del canvi climàtic. L’increment de les sequeres acompanyat d’episodis de pluges torrencials, majors temperatures o l’augment del nivell de la mar són alguns dels impactes que tindrà la Comunitat Valenciana”.

“En aquest sentit, en línia amb el Pla de Reconstrucció, les inversions per a una major resiliència al canvi climàtic seran una prioritat en els pròxims anys”, ha explicat.

El banc del clima de la UE

El BEI és el major proveïdor multilateral de finançament a escala mundial per a lluitar contra el canvi climàtic. L’objectiu del Banc és liderar la mobilització del finançament necessari per a limitar l’augment de la temperatura mitjana del planeta a 1.5?C respecte als nivells preindustrials amb la finalitat de complir amb els objectius de l’Acord de París.

El 14 de novembre de 2019, el consell d’administració del BEI va aprovar els seus nous objectius climàtics i la nova política de préstecs energètics.

Així, el Banc augmentarà gradualment el finançament que destina a objectius climàtics i mediambientals fins al 50% l’any 2025, amb la finalitat que el Grup BEI mobilitze, en la dècada crítica de 2021 a 2030, almenys 1 bilió d’euros per a afavorir inversions que contribuïsquen a aconseguir aquests objectius.

Així mateix, va anunciar el propòsit d’alinear totes les activitats del Grup BEI amb l’Acord de París. Per a això, el BEI deixarà de finançar projectes energètics basats en combustibles fòssils a partir de finals de 2021.

El BEI és el major emissor de bons verds del món i va ser la primera organització que va dur a terme una emissió en aquest mercat en el 2007.

El Banc Europeu d’Inversions (BEI) és la institució de finançament a llarg termini de la Unió Europea els accionistes de la qual són els seus estats membres. El BEI facilita finançament a llarg termini a projectes d’inversió viables amb la finalitat de contribuir a l’assoliment dels objectius de la política de la UE.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + 17 =