El Consell crearà un banc d'ADN públic per a identificar restes de víctimes la Guerra Civil i la dictadura

Impulsarà un pla de beques per a 500 opositors a la funció pública valenciana de 500 euros mensuals

Guardar

fosas_paterna_ep
fosas_paterna_ep

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat aquest dimarts que el Consell crearà un banc d'ADN públic perquè les famílies de les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura "puguen identificar de forma gratuïta les restes dels seus sers estimats".

El cap del Consell s'ha pronunciat en aquests termes durant la seua intervenció en el Debat de Política General en el qual ha remarcat que la "nova cara de la Justícia" que s'està impulsant des de l'administració valenciana inclou "la reparació, el dret a la veritat i la preservació de la memòria".

En aquest sentit, ha assenyalat que és necessari "fer justícia amb el passat, per a poder fer justícia amb el present" i, d'aquesta manera, ha anunciat la creació d'un banc d'ADN públic per a identificar restes de víctimes de la Guerra Civil i la dictadura. A més, ha recordat que el pròxim any 2019 Alacant serà la 'Capital de la Memòria' com "en 1939 va ser capital de la República".

"De la derrota a l'esperança", ha postil·lat per a assenyalar que el port d'Alacant, el camp dels Ametlers, la presó a Benalúa, la Finca del Poblet o el camp de concentració d'Albatera, "evoquen la lluita, la resistència i el patiment dels demòcrates espanyols davant del feixisme que va assolar Europa en el segle XX". "Un impuls a la memòria per a reivindicar que la Comunitat Valenciana ha sigut terra de colors, fins i tot, en els moments més grisos", ha emfatitzat Puig.

BEQUES PER A OPOSITORS

D'altra banda, Puig ha anunciat l'impuls d'un pla de beques per a opositors, el 'Programa 500' perquè 500 estudiants valencians es beneficien en 2019 d'una beca de 500 euros mensuals per a preparar-se les oposicions a la funció pública valenciana. Ha remarcat que "no hi ha drets ni democràcia sense sector públic" i, per a açò, veu necessari comptar amb un sector "fort i capaç amb uns empleats públics prestigiosos i suficients".

Per a Puig, aquest objectiu es fa "necessari" atés que la Comunitat és "l'administració autonòmica amb menys empleats públics per habitant" i ha indicat que finalitzada aquesta legislatura s'hauran oferit més de 5.000 places davant de les 1.300 de la legislatura anterior. "Hem de simplificar i racionalitzar els processos burocràtics que en l'actualitat entorpeixen la gestió dels ciutadans i les empreses", ha subratllat.

Així mateix, ha avançat que abans de finalitzar l'any es presentarà el Pla d'Actuació per a l'agilitació dels procediments administratius de l'activitat econòmica que evitarà la redundància en els procediments, agilitzarà els terminis i costos de tramitació i suposarà un impuls de les noves ferramentes informàtiques orientades a una gestió urbanística i a la comunicació amb altres administracions i amb el ciutadà.

JUSTÍCIA

Així mateix, Puig ha posat en relleu la "nova cara de la justícia" com a espai de "garantia de drets. Així, ha destacat la modernització de les instal·lacions de jutjats i tribunals amb una inversió de més de 200 milions d'euros, la creació de 14 nous jutjats i l'inici en 2019 de l'obres del nou Palau de Justícia a Alacant en el qual s'invertirà 53 milions.
Destacats