Entitats valencianes i balears exigeixen nou model de finançament en 2019 i mesures compensatòries "urgents"

Guardar

financiacion_baleares_valencia
financiacion_baleares_valencia

La Plataforma per un Finançament Just de la Comunitat Valenciana i la plataforma Per un Bon finançament de les Illes Balears han exigit un canvi del model de finançament l'any 2019 en el qual es tinga en compte el pes poblacional, permanent i temporal de cada territori, així com que mentre no s'aprove aquest nou model, s'establisquen "de manera urgent" mecanismes compensatoris.

Així ho han reclamat ambdues entitats, que agrupen a partits polítics, sindicats i organitzacions de la societat civil, en un manifest sorgit d'una reunió que han mantingut aquest divendres a València, en el qual refereixen que "la gran majoria de la societat d'ambdues comunitats autònomes van reclamant una reforma immediata del sistema de finançament", així com que el nou model no ha de "discriminar a la ciutadania pel seu lloc de residència".

Unes altres de les reclamacions que han realitzat ha sigut que el president del Govern, Pedro Sánchez, convoque la Conferència de Presidents autonòmics com un "principi" per a aquest nou model. Així, han destacat que el nou govern té una "predisposició positiva" davant aquesta qüestió, però han manifestat que "no pararan les accions" fins que s'aprove el nou model.

Així mateix, han demanat que l'Estat assumisca el deute que s'ha generat en ambdues autonomies com a causa de la falta de finançament. De fet, el secretari general de CCOO PV i representant de la plataforma valenciana, Arturo León, ha destacat que el pagament del deute és la segona despesa més important de la Generalitat, mentre que, des de la plataforma balear, Javier de Juan ha assenyalat que dels 9.000 milions de deute de les Illes Balears, uns 5.000 s'han del sistema de finançament actual.

Els representants de les entitats que conformen ambdues plataformes han pactat unes accions el 29 de novembre en el qual es lliurarà aquest manifest en les delegacions i subdelegacions de govern de les ciutats d'ambdues comunitats autònomes.

Una altra de les qüestions que han abordat és la intenció d'ampliar aquesta col·laboració entre Comunitat Valenciana i Balears a més autonomies. En paraules de la coportaveu de Compromís i membre de la plataforma valenciana, Àgueda Micó, cerquen "passar de la bilateralitat a la multilateralitat".

Així, han indicat que ja han començat contactes amb plataformes de Múrcia i Andalusia, i han apuntat que pretenen incloure a tots els territoris, fins i tot els que actualment tenen un bon finançament: "Cerquem la unió entre territoris", ha manifestat Micó, qui ha incidit que cerquen "noves aliances per a trobar nous consensos".

Així, el secretari general d'UGT-PV, Ismael Sáez, ha insistit que no volen "una confrontació territorial en la qual l'arc mediterrani poguera contraposar-se a altres territoris". "Partim que l'actual és un sistema rígid en què, perquè uns guanyen, uns altres han de perdre, la qual cosa és una idea errònia", ha assenyalat.

En aquest sentit, de Juan ha agregat que la solidaritat entre territoris "no es discuteix per res", però cerquen "un model en què les coses estiguen més clares des del principi", la qual cosa donaria "llibertat perquè els territoris puguen créixer": "El sistema cal simplificar-ho, si tinc les despeses, he de tenir els ingressos. L'estat no pot transferir les despeses i després repartir els impostos, la qual cosa genera que hi haja comunitats que no poden mantenir els seus serveis públics bàsics", ha manifestat.

PUNTS DEL MANIFEST

Juntament amb la reforma del sistema de finançament, les plataformes han reclamat "de manera urgent" l'assumpció per part de l'Estat dels deutes públics de les autonomies provocats per l'infrafinançament, així com que el Projecte de llei de pressupostos generals de l'Estat per a l'any 2019 arreplegue "un repartiment de les inversions i una execució que atenga una programació racional que acabe amb el dèficit inversor de les comunitats autònomes signants d'aquest manifest i s'ajuste al pes poblacional i econòmic de cadascuna d'aquestes".

Així, també han demanat que es reconega "el dèficit inversor dels últims anys per part del Govern d'Espanya" i s'elabore "una agenda real d'actuacions urgents en aquests territoris". En la mateixa línia, demanen al Govern el reconeixement dels dèficits de finançament acumulats pel mal funcionament dels diferents sistemes de finançament, així com l'establiment de mecanismes de compensació perquè el nou model no nasca llastrat.

Arxivat a:

Destacats