25n
25N
25N

Baldoví negociava amb Montero el repartiment dels 13.400 milions mentre Sánchez presentava a València 10 polítiques tractores

Compromís no presentarà una esmena a la totalitat dels PGE2021 però si esmenes parcials de conselleries i ajuntaments

Baldoví negociava amb Montero el repartiment dels 13.400 milions mentre Sánchez presentava a València 10 polítiques tractores
06/11/2020 -

Coincidència o no? Aquesta és la pregunta de hui. I és que mentrestant, ahir, el president del Govern, Pedro Sánchez, presentava el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola a la societat valenciana en un acte en la mateixa Ciutat de les Arts i les Ciències, el diputat de Compromís al Congrés dels Diputats de Madrid, Joan Baldoví, estava negociant amb la ministra d’Hisenda, Montero, alguns aspectes respecte als comptes i els Pressupostos Generals de l’Estat per a 2021, concretament, i tal com va dir el mateix Baldoví en la roda de premsa posterior a aquesta reunió, “posant l’accent en els criteris de repartiment dels 13.400 milions“, ja que el diputat valencià busca aconseguir que es tinga en ment i siga un criteri amb pes, el fet que hi haja algunes comunitats autònomes que estan infrafinançades des de fa dècades, una d’elles, i la que més, la Comunitat Valenciana. El mateix Baldoví declara que l’acte de Sánchez estava “buit de polítiques autonòmiques” així com ha trobat a faltar “una mínima referència al tema del finançament autonòmic” que tant sofreix la Comunitat.

D’aquesta manera, Sánchez va triar València com el primer territori a visitar per a presentar les deu polítiques tractores que pretenen reactivar l’economia així com crear noves ocupacions i, fent l’ullet a la situació coronavírica de la comunitat, va aconseguir especificar els eixos que es duran a terme en el conjunt d’Estat mentre li regalava a Puig la reconciliació que es mereixia després que en la desescalada no es va deixar passar al territori valencià a la fase 1 encara que les dades evidenciaven una millora respecte a altres territoris, així com la “picabaralla” entre totes dues administracions respecte als fons COVID, que per al govern el territori valencià estava malament per a passar de fase, però bé per a rebre els fons. De la mateixa manera, aquest acte de presentació del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència de l’Economia Espanyola que ha triat València com el seu primer territori és també un reconeixement del govern de Sánchez a l’administració i el Consell valencià que ha aconseguit, fins al dia d’avui, ser el territori que menys incidència i casos registra i que amb més rastrejadors compta, gestió que el mateix Sánchez “enveja”, i així ho va dir el mateix.

Després de la reunió amb Montero, Baldoví ha anunciat que els acords aconseguits entre la formació valenciana i el Govern que es materialitzaran en els Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) comportaran una pujada de les inversions superior al 10% a la Comunitat Valenciana. D’aquesta manera, els Pressupostos Generals de l’Estat s’ajustaran al pes poblacional del País Valencià, tal com estableix l’Estatut. Entre les mesures que més destaquen estan les inversions en el servei de rodalia, l’ampliació del pagament a dependència que arribaria fins al 50% -actualment es troba al 12%- i a més, el Govern central assumirà el deute de la Marina de València així com finalment no implementarà cap mena de peatge a l’AP-7, autopista que el primer dia de gener de 2020 va ser alliberada.

D’aquesta manera, aquests vuit punts clau que han arribat a un l’acord amb el Govern central començarien amb unes inversions territorialitzades perquè aquestes s’acosten al pes demogràfic, seguirien amb una major inversió en el servei ferroviari de proximitat d’Alacant, València i Castelló -una de les reivindicacions més pronunciades per la formació taronja- així com un augment significatiu de l’aportació de l’Estat al pagament de la dependència, que durant la legislatura passaran del 12% fins al 50%.

A més, el Govern ha acceptat l’assumpció íntegra del deute del Consorci de la Marina de València, inclosos els costos de reposició, fet que suposaria un estalvi de pagament al voltant dels 373 milions d’euros. D’altra banda, el Govern destinarà altres inversions a les infraestructures hídriques, en concret amb el col·lector oest del Parc natural de l’Albufera, un augment del pressupost destinat a combatre plagues a les quals s’enfronta l’agricultura com la Xylella, així com s’augmentarà la partida als serveis públics que presta el Govern valencià. Paral·lelament, l’autopista AP-7 no s’implementarà cap mena de peatge en la carretera i es construiran nous enllaços perquè siga més útil per a la ciutadania.

D’aquesta manera, l’acord de les inversions territorialitzades respecte al pes poblacional del territori valencià suposaria un augment en relació amb els pressupostos del Partit Popular, amb Montoro, que amb el vot a favor de Ciutadans i el PP se’ns van fixar unes inversions del 6-7%, i ara “el que estem negociant, és que les inversions sobrepassen el 10% i es van equipar al pes poblacional”, assegura Baldoví.

No obstant això, el mateix govern de Sánchez ja ha anunciat que el nou sistema de finançament autonòmic, la bandera política de Compromís i el mateix Baldoví, es retarda a principis de 2021 “per la pandèmia”, assegura el Govern. D’aquesta manera, el primer esquelet del finançament autonòmic, que el Govern es va comprometre a presentar al novembre, no veurà la llum, a priori, fins a principis de 2021, fet que Baldoví veu com un tema “irrenunciable”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

disset − deu =