25n
25N
25N

Joan Baldoví: “Demanem que el criteri poblacional compte en el repartiment dels 16.000 milions d’euros i que hi haja una cogovernança real en la desescalada”

El diputat en el Congrés per Compromís, Joan Baldoví, considera que les paraules de la ministra Montero referents a l’infrafinançament valencià van ser “desafortunades i van indignar a molts valencians”

Joan Baldoví: “Demanem que el criteri poblacional compte en el repartiment dels 16.000 milions d’euros i que hi haja una cogovernança real en la desescalada”

L’enfrontament viscut ahir al Congrés entre la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, i el diputat per Compromís, Joan Baldoví, ha deixat minvades les bones relacions entre ambdós partits. En la sessió de control, el diputat valencià tornava a posar damunt la taula el tema de l’infrafinançament valencià i reclamava una distribució distinta dels 16.000 milions d’euros d’ajudes que es repartiran a les comunitats, ja que, segons s’havia establert, el criteri poblacional no comptaria i, per tant, la Comunitat Valenciana eixiria perjudicada. La ministra va insistir en el fet que no era moment de centrar-se en “problemes que no existeixen”, unes paraules que van copsar la paciència de Compromís i posen en dubte el futur suport per a la prolongació de l’estat d’alarma. Baldoví, considera que les paraules de la ministra Montero referents a l’infrafinançament valencià van ser “desafortunades i van indignar a molts valencians”.

A hores d’ara, segons va acordar el Consell de Coordinació Política Institucional de Compromís en la reunió de dimecres, el partit valencianista no donaria suport a una prolongació de l’estat d’alarma. Baldoví ha mostrat voluntarietat per revertir la situació, però supedita el suport a tres demandes que s’haurien de complir per part del govern. La primera fa referència a un acord en el repartiment dels 16.000 milions d’euros destinats a ajudes a les comunitats, un acord en què s’hauria d’incloure el criteri poblacional a l’hora d’entregar les ajudes. A més, també exigeixen que aquests diners tinguen en compte la situació de partida de cada comunitat, una situació que, en el cas de la Comunitat Valenciana, és desfavorable comparativament amb altres comunitats per l’infrafinançament dels últims anys. La segona demanda és que hi haja una cogovernança real en què les comunitats autònomes tinguen una major rellevància. La tercera fa referència a l’ingrés mínim vital, on es demana que no es realitze una duplicitat, ja que hi ha comunitats en què ja existeixen ajudes similars. Respecte a aquesta última, Baldoví parlarà amb la ministra de Treball aquesta vesprada per a tractar d’arribar a un acord.

Baldoví protesta que la Comunitat Valenciana parteix d’una “posició endarrerida per afrontar aquesta crisi”, ja que en els últims anys hi ha hagut un infrafinançament que ha perjudicat les possibilitats d’adquirir recursos. En aquest sentit, des de Compromís demanen que es produïsca un anivellament mitjançant el qual les comunitats més “pobres” s’igualen a la mitjana de la resta del país. “No és llevar diners a ningú, sinó anivellar les més baixes”, ha insistit Baldoví. A més, també ha reiterat que necessiten recursos per ajudar “autònoms, pimes i gent amb problemes econòmics”.

Quant a les paraules de suport de la presidenta del Partit Popular a la Comunitat Valenciana, Isabel Bonig, Baldoví les agraeix, però reclama més col·laboració per part de tots els partits a l’hora de reivindicar l’infrafinançament valencià.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

9 + dinou =