25n
25N
25N

Baldoví: "Se signà un acord amb Sud-àfrica sense tindre en compte les conseqüències per a la taronja valenciana"

“Mentre les taronges valencianes es queden en l’arbre, milions de taronges sud-africanes envaeixen els supermercats”

EP

Baldoví: "Se signà un acord amb Sud-àfrica sense tindre en compte les conseqüències per a la taronja valenciana"
25/04/2019 -

La taronja valenciana s’ha situat en el centre dels debats electorals. Les diferents formacions polítiques han llançat propostes per a impulsar un sector que es troba ofegat per l’entrada massiva de la taronja sud-africana, a preus molt més baixos, que impedeixen que els citrícoles valencians puguen ser igual de competitius.

Pocs dies abans de les eleccions, són molts els partits que ixen en defensa de la taronja valenciana davant l’estupor de Compromís que va ser l’única formació que va votar en contra de la no ratificació de l’acord, que obria les portes a la taronja sud-africana, així com a les importacions d’altres països, posant en escac l’economia citrícola valenciana.

I és que encara es recorda la imatge del portaveu de Compromís en el Congrés, Joan Baldoví, que, amb una taronja a la mà, interrompia el ple per a demanar al Govern Central, de manera “urgent i inajornable”, que se sol·licitarà a la Unió Europea l’aplicació de la clàusula de salvaguarda de l’acord comercial amb Sud-àfrica, i paralitzar les importacions de taronges. “Mentre les taronges valencianes es queden en l’arbre o s’han de vendre a resultes, milions de taronges sud-africanes envaeixen els supermercats”, apuntava.

baldovi_naranja

De nou, Baldoví es va fer ressò de la problemàtica que pateixen els citrícoles valencians en el debat electoral que la televisió autonòmica À Punt emetia, anit, amb els cinc candidats valencians al Congrés dels Diputats. El candidat de Compromís va posar l’accent que el seu partit “va ser l’únic que va votar en contra en el parlament europeu“, afegint que “es va signar un acord amb Sud-àfrica sense tindre en compte les conseqüències per a la taronja valenciana perquè no existia cap informe que valorara els efectes que podria causar en l’economia citrícola valenciana”.

I és que, encara que el passat mes de desembre, Compromís va registrar una Proposició no de Llei per a paralitzar les importacions de taronja que, en aquesta ocasió, sí que recolzaren la resta de partits del Congrés, la veritat és que, l’abril de 2018, quan la formació va presentar la proposta per a la no ratificació de l’acord i, per tant, no donar llum verda a l’entrada massiva de la taronja sud-africana, tots els partits polítics, a excepció de Compromís, van votar en contra.

No obstant això, i malgrat no comptar amb el suport de l’Executiu Central, des del Govern del Botànic s’ha estat treballant amb l’objectiu de recuperar el sector a través d’una sèrie d’accions, acordades el passat mes de febrer entre els representants del sector citrícola i la consellera d’Agricultura, Elena Cebrián, entre les quals es troben el finançament d’ajudes de minimis i crèdits bonificats; nous passos en la retirada de la producció per a destinar-la a la indústria transformadora; o la posada en marxa d’una campanya de promoció de cítrics valencians per a fomentar el seu consum a escala nacional i internacional.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =

museo prehistoria