25n
25N
25N

Unes 600 dones víctimes de violència masclista tenen protecció de la unitat Gama

Des de la dedicació exclusiva instaurada en 2016 s’ha fet un salt “quantitatiu i qualitatiu” en l’atenció a víctimes de violència de gènere

Unes 600 dones víctimes de violència masclista tenen protecció de la unitat Gama
06/11/2019 -

“No m’agradaria donar aquesta roda de premsa, sincerament. La realitat social ens obliga a això”, ha començat Aarón Cano. El regidor de Protecció Ciutadana ha citat als mitjans per a fer un balanç, després de tres anys d’activitat, de la unitat Gama. Una branca de la Policia Local de València que, encara que existent de 2003, no és fins a 2016 que té una dedicació exclusiva: “Des de llavors ha protegit a 2078 dones. Ara mateix protegeix a 600, amb diferents nivells de protecció. La Policia nacional protegeix altres 600 aproximadament. Superem les 1.200 dones protegides, una xifra insuportable. La qualitat democràtica es ressent amb aquests números”.

La Vicealcaldessa de València, Sandra Gómez, que acompanyava al regidor com a antiga titular de l’àrea en la legislatura passada, ha assenyalat l'”inexplicable” que en arribar, en 2015, aqueixa unitat “amb dedicació exclusiva no estiguera creada”. Una acció que, asseguren tots dos, ha significat un gran salt tant “quantitatiu com qualitatiu”.

Segons ha detallat Cano, des de 2016 aquesta unitat de la Policia Local ha passat d’atendre dues víctimes diàries a quasi quatre. No obstant això, és en les atencions per “trencament de condemna”, on posa més èmfasi, perquè és “un dels fets més preocupants per a la seguretat de les dones”; de 18 atencions per trencament en 2015, s’ha passat a 105 en 2019. “Veiem que l’efectivitat del grup Gama és exponencial”, ha indicat el regidor.

Aquest augment de les xifres al voltant de l’assistència de les víctimes de violència masclista també es reflecteix en els Serveis Socials. Aquests han passat de les 1.079 atencions en 2015 a 2.118 en 2019. Un aspecte a destacar perquè, assegura, és prioritària la “reinserció i volta a la normalitat en les seues vides”.

“No donem espai”

Respecte a l’actitud d’altres formacions i col·lectius sobre la violència masclista, Cano ha assenyalat la importància de no donar “espai” a “aquells que neguen la violència de gènere“: “És un atemptat directe contra les llibertats i els drets humans. No es pot donar escletxa al fet que aquest tipus d’actituds que neguen una realitat”.

Segons ha relatat, part de l’augment “qualitatiu” amb Gama és pel treball “d’acompanyament físic” de les víctimes, que s’han traduït en milers d’atencions telefòniques menys, alhora que augmenta la protecció ‘in situ’. Gómez ha assenyalat el valor de “tindre a 50 persones dedicades en exclusiva a aqueixes ordres de protecció”. Abans, en arribar ella a la regidoria, havien d’encarregar-se les diferents unitats de la Policia Local dels barris, compaginant-ho amb el seu treball habitual.

“Per desgràcia és quasi quotidià”

Per a exemplificar el treball al qual s’enfronta la Policia Local i la societat amb la violència masclista, Cano ha llegit un informe policial de la passada nit. “És una cosa habitual, per desgràcia quasi quotidià. En els informes, estrany és el dia que no arriba algun cas de violència de gènere”, ha indicat.

Al voltant de les 22.56, a través de la sala del 092, s’indica que s’ha produït una agressió en l’àmbit de la violència de gènere. Personats en el lloc, hi ha una dona asseguda en el sòl, tremolosa, en estat de nerviosisme i ansietat molt aguts. Manifesta que aproximadament a les 22.33, la seua parella li ha pegat cabotades, estiratge del pèl i intentat asfixiar amb el coixí.

Aconseguint escapolir-se, quan li ha advertit que cridarà a la policia, l’ha amenaçada de matar-la a ella i els seus fills. Assenyala que al moment menys pensat va aconseguir arrabassar-li les claus abans que ell abandonara el domicili, tancant-se en una habitació fins que ha arribat una veïna. Després d’explicar-li l’esdevingut, l’insta que telefone a la policia.

Aquesta mateixa dona informa que, des de fa un any, la colpejava esporàdicament, escopia i insultava, i des de fa un mes la maltracta física i psicològicament. Fins i tot la força sexualment.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

3 × 5 =