El sistema de dependència continua recuperant drets: nous recursos, més plantilla i l'aposta per l'autonomia personal

La vicepresidenta Mónica Oltra ha fet un balanç de la gestió del sistema de dependència que ja compta amb més de 100.000 persones beneficiàries

Guardar

oltra
oltra

La vicepresidenta i consellera d'Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha fet un balanç de la gestió del sistema de promoció de l'autonomia personal i atenció a les persones en situació de dependència. Un balanç dels últims cinc anys on ha quedat demostrat el canvi significatiu que ha experimentat el sistema a la Comunitat Valenciana. De fet, per primera vegada, des de l'aprovació de la Llei de Dependència, se supera la xifra de 100.000 persones ateses, concretament 103.326 persones.

Així mateix, s'ha aconseguit que 219 municipis del territori valencià – el 40% – ja estiguen resolent expedients dins del termini de sis mesos que marca la llei. "Des de l'inici de la passada legislatura, s'han incorporat al sistema 61.331 noves persones beneficiàries gràcies a la resolució de 115.994 expedients". Un exemple del bon funcionament del pla dissenyat per la Conselleria, que s'ha traduït en una reducció important de les llistes d'espera. En aquest sentit, s'ha passat de 46.496 persones en espera el setembre de 2015 a 21.790 el gener de 2020, la qual cosa suposa una reducció del 105%.

Per a la vicepresidenta, aquests avanços també són fruit del canvi en el model que s'ha dut a terme en aquests anys. Així, si en 2015, la mitjana era de 5 anys per a tindre dret a una prestació, no s'arribava a cobrar fins a 2-3 mesos després i el pagament de la retroactivitat s'ajornava fins als 4 anys; ara, el pagament de les prestacions es realitza durant els primers 5 dies hàbils del mes, la retroactivitat es paga d'una sola vegada i han pujat a màxims les prestacions econòmiques.

Un replantejament del sistema que es basa en tres pilars: la compatibilitat, és a dir, en aquests moments una persona pot tindre dret a cures en l'entorn familiar i compatibilitzar-lo amb teleassistència o atenció diürna; la proximitat, que s'ha aconseguit multiplicant per 47 el nombre de persones valoradores dels expedients – de 17 a 802 – fent ús dels serveis municipals "per a crear una xarxa de professionals que permeta als ajuntaments assumir la valoració i tramitació d'expedients agilitant, així, la seua resolució"; i, finalment, la promoció de l'autonomia personal amb la creació del servei d'ajuda a domicili del Sistema d'Atenció a la Dependència – 275 municipis ja el tenen i 76 estan en tramite -, la figura de l'assistent personal – 53 persones el van sol·licitar en 2020 i 63 estan en tràmit per a 2021 – i la creació d'un recurs pioner a Espanya com és el PATI dirigit a l'atenció a menors.

907,9 milions d'euros per al sistema d'atenció a la dependència en 2020

La vicepresidenta ha remarcat, a més, la inversió que el Consell ha realitzat en l'atenció a la dependència – "el doble que fa cinc anys" –, la qual cosa ha permés passar de 429,5 milions d'euros en 2014 a 907,9 milions en 2020. En aquest punt, Oltra ha volgut posar l'accent que "l'aposta per les persones en situació de dependència és exclusivament autonòmica, ja que molt lluny del 50% que estableix la llei, en 2020, el Consell va aportar el 87,58% del pressupost (798,7 milions) enfront del 12% del Govern d'Espanya (109,1 milions)".

Així mateix, durant la presentació, Oltra ha assenyalat que, malgrat la pandèmia, "el sistema ha continuat funcionant". De fet, des de març, 10.324 persones han passat a ser beneficiàries, sent la Comunitat Valenciana, juntament amb Canàries i Astúries, les úniques comunitats autònomes on ha continuat creixent el nombre de persones beneficiàries. Per descomptat, aquest creixement també va anar acompanyat d'inversió pressupostària, ja que es van destinar 79,5 milions d'euros al Fons del Sistema Valencià d'Atenció a la Dependència.

Nous reptes

Finalment, la vicepresidenta ha assegurat que amb un pressupost que, en 2021, creix un 6% es continuarà treballant per a "assumir nous reptes", com la desinstitucionalització de les persones, a través del programa CuideM que compta amb un pressupost de 25,4 milions d'euros o el reforç de les plantilles als centres residencials "per a fer front a la pandèmia i protegir els col·lectius més vulnerables". En aquest sentit, ha explicat que "s'incorporaran 396 professionals des del pròxim mes de febrer i fins a setembre, que es distribuiran entre centres residencials de persones majors, amb diversitat funcional i infància i adolescència".

Així mateix, el pressupost per a 2021 també contempla una partida per a millorar les ràtios de les residències públiques de persones majors amb la contractació de 130 persones d'atenció directa. Finalment, ha destacat que, per primera vegada, la Conselleria comptarà amb partides destinades a la creació de més recursos que "contribuiran a reduir les llistes d'espera en centres residencials, ja que es destinaran a cobrir recursos intermedis, com a centres de dia o ajuda domiciliària".

"Els objectius per a enguany continuaran sent la recuperació de drets i creació de nous; la consolidació del sistema que, cada vegada més, compta amb la confiança de les persones – 138.986 sol·licituds s'han presentat des de juliol de 2015 –; l'impuls decidit per l'autonomia personal; i traslladar la cura de les persones al centre de les polítiques", ha conclòs Mónica Oltra.

Arxivat a:

Destacats