25n
25N
25N

Els punts violeta de l'Horta: més d'un any lluitan contra el masclisme des de la prevenció i la conscienciació social

Els municipis de l’Horta, juntament amb València, ja fa més d’un any que estan instal·lant espais de prevenció i conscienciació d’actes masclistes, anomenats punts violeta, durant les festes patronals, les Falles i els festivals de música

Els punts violeta de l'Horta: més d'un any lluitan contra el masclisme des de la prevenció i la conscienciació social
24/07/2019 -

Segons l’Institut dels Dons de la Generalitat Valenciana, “els punts violeta són espais en els quals se sensibilitza al públic i s’atén, informa i ajuda a víctimes de qualsevol mena d’agressió sexista. La seua finalitat és la de conscienciar, prevenir i gaudir la festa sota el respecte cap a les dones, lliures d’assetjament i humiliació masclista”.

Des de fa poc més d’un any, amb l’auge del moviment feminista a Espanya, molts municipis de l’Horta, a més de la ciutat de València, ja han incorporat en les seues festes, d’una forma molt normalitzada, la important figura del punt violeta. En totes les festes, festivals, discomòbils o concerts que se celebren en aquests municipis, ja hi ha, almenys, un punt violeta per a ajudar i informar les víctimes d’agressions masclistes.

PUNTS VIOLETA A L’HOSRTA SUD

EL PUNT VIOLETA DEL 'ROCKEJAT'
Torrent, municipi situat a l’Horta Sud, va comptar aquest cap de setmana, i per segon any consecutiu, amb la presència d’un punt violeta per a previndre i atendre agressions sexistes. En aquest festival, que ja s’ha convertit en una trobada de referència per a famosos grups de rap i de rock, es van repartir xapes i polseres amb missatges de conscienciació i fullets informatius. A més, el grup local ‘No Regrets’ va ser l’encarregat de llegir un manifest a favor de la igualtat i per unes festes basades en el respecte i la tolerància.

Mancomunitats com la de l’Horta Sud van activar, al març, una Unitat d’Igualtat. Gràcies a aquesta es van posar en marxa diverses accions per a promoure la igualtat entre homes i dones i, també, propiciar un ambient més segur per a les víctimes potencials d’assetjaments masclistes: les dones. Carlos Bielsa, president de la mancomunitat, va afirmar al maig les següents paraules: “Volem que l’Horta Sud siga un espai de convivència per a tots i totes, on les dones s’asseguen segures i iguals, i els punts violeta són una eina que ajuda a complir aquest objectiu”.

“Som Iguals” la Unitat d’Igualtat de la Mancomunitat va proporcionar a molts dels seus municipis una gran quantitat de punts violeta per a propiciar punts segurs i d’informació i conscienciació en festes i llocs de confluència contra la violència masclista. Així mateix, la institució intermunicipal va llançar les polseres amb el lema #StopMasclisme i ja disposa d’una agent d’igualtat i una promotora pròpies per a fomentar aquestes mesures i “avançar cap a una igualtat real”.

Cartells dels punts violeta per al Festival Rockejat de Torrent

Per tant, quasi tots els municipis de l’Horta Sud ja han inclòs d’una forma total els Punts Violeta en les seues festes patronals i, també, durant l’època de Falles. Entre ells es troben Alaquàs, Mislata, Alfafar, Paiporta, Catarroja, Picassent, Benetússer, Manises, Xirivella o Torrent, sent aquest últim el municipi que ha inclòs un punt violeta en el festival de música ‘Rockejat’.

VALÈNCIA TAMBÉ S’OMPLE DE “PUNTS VIOLETA”

EL CAS DE L'HORTA NORD'
A l’Horta Nord, malgrat no haver-hi una acció conjunta pel que respecta a les agressions masclistes i sexistes, alguns dels seus municipis també han instal·lat punts violeta en les seues festes. Entre ells es troben Massamagrell, que va posar en marxa l’any 2018 una campanya, encara vigent, contra agressions sexistes i sexuals en les seues Festes Majors i en elles hi havia punts violeta; Burjassot, que, des de fa tres anys acull aquests punts en les seues falles i les seues festes nocturnes d’estiu; Museros, que enguany ha reforçat la seguretat ciutadana amb dos punts violeta; Alboraia, que durant aquestes falles comptava amb nou d’aquests espais, i Montcada, que ha instal·lat un punt en el festival Moonk Rock.

Durant enguany també hem pogut observar punts violeta a la ciutat de València. La Regidoria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, dirigida en eixe moment per Isabel Lozano, va instal·lar en Falles dos “Punts Violeta-Espais Segurs” -així els va batejar l’Ajuntament de València- en l’Estació del Nord i al carrer Cavallers per a sensibilitzar, informar i intervenir davant possibles casos de violència sexual durant la celebració d’aquestes festes tan emblemàtiques per a la ciutat.

En aquests punts violeta es van repartir fins a 4.000 flyers, 7.000 xapes i 1.000 fullets de la campanya de prevenció d’agressions sexistes “Fora de lloc”. Un gran treball que també es fa durant aquestes festes en altres pobles de l’Horta, com Burjassot, Alboraia, Picassent, Mislata, entre molts altres.

puntos-violeta

Punt violeta de l’Estació del Nord per a les Falles 2019

D’altra banda, l’Ajuntament de València va tornar a instal·lar els punts violeta a les platges de la ciutat durant la nit de Sant Joan, en la qual es van atendre 310 persones que demanaven informació, sense registrar-se cap incidència greu. Joan Ribó va destacar, dies abans de Sant Joan, la importància dels punts violetes, ja que és necessariestablir canals immediats i accessibles per a la denúncia i atendre les víctimes, tant per a sensibilitzar com per a previndre a la ciutadania”.

Més informació

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

cinc + 9 =

museo etnologia
ficcions 2019-2020
ficcions 2019-2020