Més de 80 dones han sigut ateses en la pionera Oficina de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere de València

En tot just dos mesos, aquesta oficina de denúncies, pionera a escala nacional, ha aportat importants beneficis en la lluita contra la violència masclista

Guardar

violencia_machista
violencia_machista

El passat 15 d'abril, l'Oficina de Denúncies i Assistència a les Víctimes de Violència de Gènere, situada a la Ciutat de la Justícia de València, obria les seues portes. Un projecte pilot que suposa la creació d'un espai amable i segur per a la recepció i tramitació de denúncies de maltractament, però que, a més, compta amb agents de la Policia Nacional formats i especialitzats en violència de gènere, així com amb un equip de psicòlogues i treballadores socials que "des del minut zero estan disponibles per a assistir i donar suport a les víctimes que decideixen fer el pas de denunciar als seus agressors".

Com en el seu moment va explicar la consellera de Justícia, ara en funcions, Gabriela Bravo, es tracta de "crear un espai que proporcione seguretat a la denunciant perquè s'atrevisca a assenyalar a l'agressor". Per a això, detallava que, en les instal·lacions, no solament els agents de policia no porten uniforme, sinó que les instal·lacions compten amb un espai destinat, exclusivament, a les exploracions del mèdic forense adscrit al jutjat de guàrdia, un despatx per a facilitar la comunicació entre les víctimes i els lletrats, que realitzen l'assistència de forma gratuïta a través del torn d'ofici, i, fins i tot, una sala d'espera amb pantalla de televisió i zona de joc per als menors.

Des de la seua obertura, aquesta comissaria pionera, a escala nacional, roman oberta des de les 9.00 fins a les 21.00 hores per a oferir-li a la víctima atenció policial, psicosocial i jurídica integral i especialitzada en tots els àmbits, un aspecte que marca la diferència d'aquesta nova oficina de denúncies de violència masclista, que ja comença a ampliar personal.

I és que, en l'actualitat, aquesta oficina compta amb un equip policial, format per huit agents dones del Cos Nacional de Policia formades en violència de gènere; i un equip psicològic i social que compta amb 6 psicòlogues i 6 treballadores socials, que formen part de la plantilla de les Oficines d'Atenció a les Víctimes de Delicte, però que treballen exclusivament per a aquesta oficina de denúncies. No obstant això, i a partir del passat dilluns, 10 de juny, "s'està ampliant la plantilla per a aconseguir la xifra prevista de 15 policies".

Sens dubte, una iniciativa pionera que, des de la seua posada en marxa el passat 15 d'abril fins al 6 de juny, ja ha atés a més de 80 dones, i ha realitzat 55 denúncies per maltractament, i assistència i assessorament a un total de 33 dones. En aquest sentit, apunten que diversos jutjats de violència sobre la dona "han fet arribar a l'oficina la seua satisfacció i han destacat la importància i la rellevància de la informació extra dels informes aportats".

En aquest sentit, l'oficina de delictes ha generat beneficis en la investigació – els primers informes psicosocials inclouen molta informació que pot ser bolcada en VioGen, que qualifica el risc de la víctima en baix, mitjà i alt perquè les víctimes isquen de l'oficina amb les mesures de protecció necessària -; beneficis en la instrucció – els atestats són més complets en comptar amb les aportacions d'altres especialistes, facilitant la labor del jutge i Fiscalia -; i s'ha guanyat en eficàcia – les víctimes ixen de l'oficina amb tota la informació sobre els recursos legals i socials a la seua disposició, aconseguint que no retiren les denúncies -.

L'objectiu final serà traslladar aquest model a altres ciutats valencianes amb l'objectiu de protegir, des del primer moment, a les víctimes. De moment, l'oficina de delictes de València s'està convertint en un referent en la lluita contra la violència de gènere.

Quin és el funcionament des que la víctima entra en l'Oficina de Delictes de València

Tal com informen, a València Extra, fonts de Justícia, el primer pas és l'atenció policial. "Els agents, en la seua gran majoria dones, reben a les víctimes sense uniformes, garantint la proximitat i acompanyant i abrigallant-les des del primer moment. Es tracta que les dones que hagen pres la decisió de denunciar als seus agressors, o estiguen pensant fer-ho, se senten el més tranquil·les i segures possible. Aquest espai incorpora el plus de l'atenció integral i totalment especialitzada en violència de gènere".

"L'oficina disposa d'un despatx independent i privat per a l'assistència lletrada. En el moment en el qual una dona acudeix amb la intenció de denunciar, des de l'oficina es crida directament a un lletrat del torn d'ofici especialitzat en violència de gènere".

L'assistència es completa amb un equip específic de psicòlogues i treballadores socials. "L'assistència i el suport psicosocial és, de fet, la gran novetat que ofereix aquesta oficina per a aconseguir que l'atenció a les víctimes de la violència de gènere siga el més eficaç possible des del minut zero de la denúncia, permetent completar els informes de valoració del risc i donant suport psicològic a les víctimes. La informació aportada ja s'ha revelat com molt important per a policies i jutges en aportar una visió professional absent fins hui en aquests primers passos".

A més, "les treballadores socials faciliten tota la informació necessària sobre els recursos socials disponibles evitant desplaçaments innecessaris".

Arxivat a:

Destacats