caixa popular

ACPV i Escola Valenciana fan balanç conjunt de 3 anys del Botànic

ACPV i Escola Valenciana fan balanç conjunt de 3 anys del Botànic
13/07/2018 -

La recent elecció de Natxo Badenes com a nou president de la Federació d’Escola Valenciana (FEV) ha propiciat una visita d’una delegació de la FEV a la seu d’Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i una trobada entre una delegació d’ambdues Juntes Directives. Badenes anà acompanyat de Joan Cortés i Laia Maurí, vicepresident i coordinadora de projectes de la FEV, respectivament. Per part d’ACPV, hi participaren Ferran Suay, Anna Oliver, Toni Gisbert, Tomàs Llopis i Marinela Garcia (vicepresident, tresorera, secretari, vicesecretari i vocal, respectivament, de la Junta Directiva d’ACPV).

La reunió començà amb la felicitació a Badenes per la recent elecció, i per la presentació del seu projecte per a l’entitat per als propers anys. Però sobretot se centrà a fer balanç del que ha estat l’Acord del Botànic des del punt de vista de la llengua i la cultura, després de 3 anys de legislatura. Tant ACPV com FEV compartiren una valoració positiva del canvi de cicle polític, perquè ha posat fi a la política de persecució de la llengua i d’inici d’una dinàmica de millora del seu tracte per part del nou Govern. Així, accions com ara el Decret d’Usos Administratius, la generalització de l’ús del valencià per part dels principals responsables institucionals a l’hora de fer declaracions públiques, o la recent recuperació de la ràdio i televisió valencianes són passes endavant.

Alhora, però, ACPV i FEV constaten mancances i compromisos electorals pendents de compliment: els més destacats són la fi de la censura de TV3 i Catalunya Ràdio, el reconeixement legal de la competència lingüística per a l’accés a la funció pública, o l’entrada del Govern en l’Institut Ramon Llull. És per això que la primera conclusió de la trobada de les dues entitats, plenament compartida, fou la reivindicació de l’execució d’aquests compromisos en el que resta de legislatura.

A més, ACPV i FEV van intercanviar opinions respecte dels objectius per a la nova legislatura que començarà en poc menys d’un any, amb la voluntat de consensuar criteris de treball i línies d’actuació. I novament totes dues entitats van coincidir en l’objectiu de fer possible una llei d’igualtat lingüística, atès primer que l’actual Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) té ja molts anys i ha quedat clarament superada (com a exemple, ni tan sols contempla l’àmbit digital, d’Internet i les xarxes), i segon que l’administració pública té l’obligació de garantir la igualtat de tracte a qualsevol persona independentment de quina de les dues llengües oficials use. La derogació de la LOMCE, reivindicació compartida per Escola Valenciana, ACPV i un gran nombre de persones i col·lectius que valoren l’educació de qualitat, democràtica, inclusiva i plurilingüe, va ser un altre dels punts de confluència confirmats en aquesta reunió. La trobada, desenvolupada en un cordial ambient de treball, permet aprofundir en la coordinació i la suma d’esforços en favor de la llengua i la cultura, i va ser valorada molt positivament per les respectives Juntes Directives.


fiestas gandia 2018

Més notícies

0 comentaris

Encara ho tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

tretze + catorze =

semana de la agricultura de torrent 2018
sempre teua
exposicion caps tallats
exposicion caps tallats
Semana mobilidad Valencia 2018
decidim vlc
festes xirivella 2018