Labora duplica en un any la seua atenció mitjançant WhatsApp i aconsegueix les 12.600 persones ateses en 2019

Receptes de cuina, tutorials de punt de ganxo, oracions o felicitacions de Nadal, entre els missatges que rep per error

Guardar

telefono-whatsapp-labora
telefono-whatsapp-labora

El Servei Valencià d'Ocupació i Formació (Labora) ha atés mitjançant el seu servei d'informació general a través de WhatsApp a un total de 12.592 persones durant l'any 2019. El nombre de missatges contestats és més del doble que l'any anterior, ja que en 2018 es va respondre a 5.603 persones usuàries a través d'aquest servei.

Durant el primer semestre de 2019 ja es va superar el total de l'any anterior, ja que, a data de juny, el nombre de persones que havien utilitzat el WhatsApp per a contactar amb Labora havia aconseguit la xifra de 5.863. Així mateix, destaca el nombre de consultes ateses durant el mes octubre, 1.378, quan la mitjana mensual sol rondar les mil, ha informat la Generalitat en un comunicat.

El telèfon del WhatsApp de Labora (616 124 143), que únicament atén consultes a través del xat, ofereix una resposta immediata i gratuïta per part de l'Administració pública, contesta a una mitjana de 50 persones usuàries per dia. El servei està operatiu en el mateix horari en el qual les oficines (Espai Labora) realitzen l'atenció al públic, de dilluns a divendres de 9.00 a 14.00 hores.

De totes les preguntes que han arribat en 2019, les que s'han realitzat amb més freqüència han sigut com inscriure's com a demandant d'ocupació, quins són els requisits i el procediment per a accedir als programes Avalem Joves i Avalem Experiència, què fer si s'ha bloquejat el codi d'accés a la web o com apuntar-se als cursos de formació i tallers d'ocupació.

MISSATGES PERSONALS PER ERROR

També són comuns les confusions amb el Servei d'Ocupació Pública Estatal (SEPE), que tramita les prestacions per desocupació, i amb altres organismes públics de la Generalitat Valenciana, però a vegades les persones usuàries de Labora envien al servei d'atenció general missatges singulars.

Així, el personal de Labora ha rebut a través de WhatsApp diverses receptes de cuina, tutorials de punt de ganxo, cadenes d'oracions, la previsió del temps o felicitacions de Nadal i altres festius.

A més, de tant en tant, les persones usuàries s'equivoquen de número i envien missatges (fins i tot àudios) de caràcter personal, en creure que s'estan dirigint a la seua parella o a alguna amistat.

Més enllà de les anècdotes, el servei ha tingut un "bon acolliment" per part de la ciutadania. "El nombre de consultes creix cada dia i les persones que l'utilitzen, en general, expressen un alt grau de satisfacció amb l'atenció rebuda i la rapidesa amb la qual es resolen els seus dubtes", han destacat.

LABORA, INNOVACIÓ I GOVERN OBERT

Labora, llavors SERVEF, va ser el primer servei públic d'ocupació a utilitzar el WhatsApp com a canal directe de comunicació amb les persones usuàries, iniciativa que li va valdre el Premi Excel·lència Novagob 2015. Des de la seua creació, el nombre de persones que realitzen consultes generals a través del servei de WhatsApp ha crescut de manera constant.

En 2019, Labora va tornar a ser guardonat per la Fundació NovaGob, els premis de la qual tenen com a objectiu visibilitat i reconéixer la innovació que es desenvolupa en les Administracions públiques d'Iberoamèrica. Labora va rebre la distinció Novagob Excel·lència 2019 a la millor iniciativa de Govern Obert pel seu projecte de modernització del Servei Valencià d'Ocupació i Formació.

El projecte presentat per Labora a aquest certamen recollia les accions realitzades per l'entitat per a acostar el servei d'ocupació a la ciutadania i promoure un nou model obert i col·laboratiu de participació en l'Administració Pública.

Per a això, el Departament de Comunicació de Labora ha impulsat les xarxes socials com a nou canal de comunicació. Cal recordar que les persones usuàries no sols poden realitzar les seues consultes mitjançant WhatsApp, sinó que poden contactar directament amb Labora a través de correu electrònic i les pàgines oficials de Labora en Facebook, Twitter, Instagram i LinkedIn.

Tot aquest treball forma part d'una estratègia de comunicació posada en marxa per LABORA per a connectar amb les persones desocupades a través de les xarxes socials i ajudar-los a buscar un treball. Així, s'ha creat un grup de comunicació del qual forma part personal de tots els departaments del Servei Valencià d'Ocupació que, mes a mes, consensuen quins continguts difondre d'orientació laboral.

Per a això, es tenen en compte els principals dubtes i sol·licituds que les persones usuàries plantegen tant a través de xarxes com en les pròpies oficines. En funció de les necessitats detectades, el grup de treball ha plantejat campanyes centrades en la millora de la preparació d'entrevistes de treball o en la redacció del currículum, així com l'elaboració de tutorials que expliquen el maneig de la plataforma web o l'app de l'organisme.

Amb tot això, des de l'Administració s'està realitzant un "esforç" per a "posar a l'abast de la ciutadania, i especialment de les persones desocupades, una forma de comunicació ràpida, gratuïta i eficaç que els ajude a resoldre els seus dubtes sense la necessitat de desplaçar-se a l'oficina".

Arxivat a:

Destacats