L'Hospital La Fe atén més de 25.300 urgències infantils en el primer semestre de l'any

Guardar

20190731_NP_La_Fe_urgencias_pediatricas
20190731_NP_La_Fe_urgencias_pediatricas

El Servei d'Urgències Pediàtriques de l'Hospital Universitari i Politècnic La Fe de València va atendre un total de 51.137 urgències infantils en l'any passat 2018, a més de 25.300 en el que portem d'any 2019. La major part de les urgències ateses, més d'un terç del total, han correspost a patologia respiratòria.

Tal com ha assenyalat el cap de servei d'Urgències Pediàtriques de la Fe, Juan Aragó, "aquestes malalties respiratòries apareixen amb major freqüència entre els mesos d'octubre i març, coincidint amb les baixes temperatures".

Així, destaquen els casos de les vies respiratòries altes (quadres catarrals d'origen víric, amigdalitis, faringitis i laringitis) amb el 25% del total d'urgències i un altre 10% són relatives a les vies respiratòries inferiors (broncoespasmes, bronquiolitis i pneumònia). Finalment, les otitis també van ser molt freqüents.

De la mateixa manera, i sorgides en qualsevol època de l'any, les gastroenteritis també han suposat un gran percentatge de les atencions urgents. Altres problemes menys freqüents van ser el restrenyiment i l'apendicitis aguda.

No obstant això, com assenyala el pediatre d'Urgències de la Fe, Rafael Señer, "un altre gruix de les atencions urgents en pacients menors de 14 anys són provocades per accidents infantils. Així, fins al 30% de les visites estan motivades per un accident, la major part d'ells esdevinguts al carrer, la llar o l'escola. A més, en aquesta època de l'any, cal prestar especial atenció als desplaçaments amb cotxe i a la prevenció d'ofegaments en platges i piscines".

En aquest sentit, és molt important tindre en compte uns consells bàsics de cura, en funció de l'edat de cada menor, com no deixar-li mai sense supervisió, ensenyar-li a tindre un comportament adequat (no córrer, cuidat amb esvarar, no saltar o capbussar-se sense conéixer la profunditat) i aprendre a realitzar maniobres de reanimació cardiopulmonar (RCP).

Urgències de Traumatologia

Les urgències ateses per Traumatologia estan relacionades majoritàriament amb traumatismes secundaris per xicotets accidents. Es tracta fonamentalment de caigudes o colps succeïdes durant el joc, encara que també hi ha accidents d'altres tipus.

Així, els efectes més comuns d'aquests accidents són les ferides, les contusions, les abrasions, els esquinços i les fractures. La gran majoria són traumatismes lleus, encara que també es van atendre politraumatismes greus.

Si bé els traumatismes cranioencefàlics van ser, en la seua major part, lleus, apreciant-se fractura cranial, en certs casos, i únicament un xicotet percentatge, va requerir intervenció neuroquirúrgica, en relació amb les lesions intracranials associades.

Rafael Señer ha destacat la importància de la prevenció d'accidents de trànsit perquè, "encara que estadísticament el número és menor, les conseqüències poden ser molt greus. Per aquest motiu, és important que la persona adulta conductora mai conduïsca sota efectes de l'alcohol o medicaments que puguen interferir, respecte sempre les normes de circulació i tinga especial cura en els sistemes de retecció, ja que el 63% de menors no viatja de forma correcta".

De la mateixa manera, quan es va a peu o amb bicicleta sempre cal anar amb compte en creuar, utilitzar protecció i tindre en compte que la persona adulta és sempre exemple.

Precaucions en la llar

Altres accidents menys freqüents van ser els quasi-ofegaments, la ingesta accidental de fàrmacs, la ingesta de substàncies tòxiques, les crisis d'ofegaments i la presència de cossos estranys en els bronquis, faringe i tub digestiu.

Segons les dades de l'última Enquesta de Salut realitzada per la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, els xiquets i xiquetes amb edats compreses entre els 6 i els 10 anys són els més propensos a tindre accidents, per davant dels d'11 a 15 anys.

A més, la llar és el lloc principal on els xiquets i xiquetes pateixen els accidents, per davant de l'escola, el carrer i les instal·lacions esportives. En la majoria dels casos, els accidents produïts en la llar poden evitar-se adaptant i fent més segur l'entorn, al mateix temps que s'educa als xiquets perquè reconeguen i eviten les situacions de risc.

Per exemple, és important mantindre fora del seu abast els ganivets, les tisores, eines i objectes punxants o tallants, així com protegir cantonades i endolls. Per a evitar engargussaments, hem d'ensenyar-los a mastegar a poc a poc i evitar donar-los fruita seca fins a compliments els quatre anys, de la mateixa manera que no permetrem que juguen amb bosses de plàstic, amb peces xicotetes de joguets o amb monedes.

Prevenció: Com evitar els accidents i què fer quan sorgeixen?

El Servei d'Urgències pediàtriques de l'Hospital La Fe organitza diverses vegades a l'any un Curs de Reanimació Cardio-Pulmonar bàsica i avançada, tant pediàtrica com neonatal, per a professionals de la sanitat. L'objectiu és actualitzar i instruir en les pràctiques de reanimació a pediatres i personal d'infermeria d'hospitals i centres d'Atenció Primària de tota la Comunitat Valenciana.

Així mateix, col·labora amb els Cursos d'AITP (Ajuda inicial al Trauma Pediàtric) organitzats pel servei de Cirurgia Pediàtrica de la Fe i que pretenen sistematitzar l'atenció al menor politraumatizat greu.

En el cas d'accidents en l'entorn més pròxim al xiquet o la xiqueta, és necessari conéixer certes pautes per a actuar de la millor forma possible en el menor temps. Així, en cas que el menor ingerira una substància tòxica o un medicament, es recomana trucar al telèfon d'informació toxicològica que apareix en l'envàs o acudir amb ell al servei d'urgències, per a conéixer la composició del producte i actuar així en conseqüència amb major rapidesa.

Arxivat a:

Destacats