25n
25N
25N

Daniela Pilló, presidenta d'AUPA: "El confinament ha provocat un augment del maltractament i acarnissament sobre els animals abandonats"

PACMA València, AUPA i coordinadors de protectores de la Comunitat Valenciana fan un balanç de quina és la situació dels animals abandonats a València

Sociedad Protectora de Animales de Xàtiva (Valencia) SPAX.

Daniela Pilló, presidenta d'AUPA: "El confinament ha provocat un augment del maltractament i acarnissament sobre els animals abandonats"
27/07/2020 -

Arriba l’estiu, i per tant, una de les dates més esperades per a la majoria de la societat. No obstant això, per a alguns, aquesta època de l’any significarà un trauma irreversible. Amb l’arribada dels períodes vacacionals, augmenten els abandons d’animals domèstics i enguany, amb el confinament, les seqüeles tant físiques com psicològiques són més fortes en aquests éssers que, com recorda Daniela Pilló, presidenta de la protectora AUPA, també són vides.

Les dades d’abandó d’animals es mantenen estables, però no per això menys escandaloses. Segons les dades més recents publicades per l’estudi d’Afinity, en 2018 en tot l’Estat es van recollir un total de 138.407 animals (104.688 gossos i 33.719 gats). Aquestes dades suposen que a Espanya s’abandonen de mitjana 287 gossos i 92 gats diaris. En aquestes dades s’ha d’assenyalar que no es tenen en compte a tots aquells que acaben en gosseres o morts, ja que “la majoria dels animals domèstics abandonats moren abans de complir el tercer dia per atropellament”, conta Raquel Aguilar, coordinadora de PACMA València. Des que en 2008 amb l’inici de la crisi es comptabilitzaren 156.800 abandons, s’ha notat un descens gradual d’abandons, però en els últims anys, s’ha estancat. Com és la situació dels animals abandonats a València?

“Normalment la pitjor època de l’any per als refugis és en Setmana Santa i en Falles perquè els regals dels Reis Mags i Papà Noel, per desgràcia, acaben al carrer. Enguany, com que no s’han pogut celebrar aquestes festes, els abandons han crescut al juny, amb el procés de desescalada”, afirma Daniela Pilló, presidenta d’AUPA.

Raquel Aguilar, a més de ser coordinadora de PACMA València és vicepresidenta a escala nacional. Durant el confinament, ha estat en continu contacte amb les protectores de València i destaca que afortunadament no es va produir un augment de les adopcions d’animals domèstics perquè les protectores es van avançar: “Les protectores van paralitzar tots els processos d’adopció, ja que com que no estava permés desplaçar-se als domicilis no podien assegurar-se del benestar d’aquests animals que ja han patit molt”. L’única protectora que sí que va realitzar adopcions va ser MODEPRAN però sempre assegurant-se que els adoptants complien amb els requisits. “Els gossos i gats que estan en el refugi ja han patit massa. Molts arriben malalts, amb patologies i invertim molts diners en la seua recuperació. No podem jugar-nos-la al fet que l’animal torne a patir una altra vegada”, assegura la coordinadora de PACMA.

En les protectores necessiten qualsevol ajuda:
En cas de no poder adoptar a un pelut, es pot apadrinar. Des de 5 euros al més es pot contribuir a la desparasitació externa de l’animal, menjar i despeses de veterinari en quasi totes les protectores de la Comunitat Valenciana.

Encara que les adopcions no augmentaren durant el confinament sí que ha sigut evident un repunt en el procés de desescalada en els abandons. “Normalment la pitjor època de l’any per als refugis és en Setmana Santa i en Falles perquè els regals dels Reis Mags i Papà Noel, per desgràcia, acaben al carrer. Enguany, com que no s’han pogut celebrar aquestes festes, els abandons han crescut al juny, amb el procés de desescalada”, afirma Daniela Pilló, presidenta d’AUPA. Ella és l’encarregada de la protectora que porta els casos de la mancomunitat de l’Horta Nord, i conta quina és la situació dels animals que resulten abandonats a l’estiu: “com estem més pròxims als pobles, els gossos que rebem són d’una grandària considerable, la qual cosa dificulta la seua adopció. Aquests estan acostumats a malviure lligats en l’exterior fins que els abandonen”. Quan els animals són rescatats es procedeix a la lectura del xip, però en la majoria de casos no serveix de res. “Quasi el 85% dels gossos que trobem en la mancomunitat de l’Horta Nord no porten xip. Si a això li sumem que les dades no estan actualitzades, trobar al responsable és quasi impossible”, assegura Daniela Pilló.

Morgana, de la protectora AUPA.

Àngela Molina, presidenta de la Coordinadora Animalista de la Comunitat Valenciana que agrupa entitats de protecció animal i protectores avança que és complicat saber si enguany serà pitjor que uns altres anteriors. “A l’estiu s’incrementa un 2% els casos d’abandó. El que sí que és un fet és que la pandèmia està generant una crisi econòmica i per tant, s’estan produint més abandons pel fet que les famílies tenen menys ingressos per a mantindre als seus animals domèstics”.

“El que sí que hem comprovat ha sigut l’augment dels abandons d’animals que estaven en segones residències, és a dir, aquelles famílies que no es podien desplaçar per a alimentar a les seues mascotes pel confinament a altres municipis i que han acabat abandonant-les. En finques i en segones residències estem rescatant a moltíssims animals”, assenyala Molina. Una altra de les pitjors conseqüències de la pandèmia és que els que arriben al refugi el fan en pèssimes condicions: “El confinament ha provocat un augment del maltractament i acarnissament sobre els animals abandonats” conclou Daniela Pilló.

“Els gossos abandonats poden ser posats en adopció una vegada passen els 20 dies. Però, cada dia que passa, és menjar i cures que atendre, la qual cosa es tradueix en diners. Per tant, molts dels gossos abandonats acaben sent sacrificats”.

Els grans afectats d’aquesta pandèmia sense cap dubte han sigut els gats. Des que començara el confinament a casa, les persones encarregades de controlar les colònies de gats l’han tingut molt difícil: “el control de gats no està inclòs en les tasques municipals. Alguns ajuntaments de la comunitat són sensibles a aquest tema, però, uns altres l’ignoren per complet. Les colònies de gats serveixen per a controlar la població de gats i de la mateixa manera, per a estalviar diners als contribuents. Les colònies les gestionen persones de manera voluntària, i amb això, a més de proporcionar menjar o servei veterinari, també fan una labor molt important de castració. Amb això s’eviten plagues i s’evita que deambulen sense rumb, per tant, també s’eviten accidents de cotxes i amb això un major desemborsament per part dels ajuntaments” conta Raquel Aguilar.

Laura Navas és una d’eixes persones que de manera altruista dediquen la seua vida al benestar de les colònies de gats. Ella sola porta diverses colònies a Ontinyent, a base de donacions anònimes, i va tindre la sort que l’ajuntament li autoritzara durant el confinament a poder continuar cuidant d’elles, però, no tots han portat la mateixa sort. “Hi ha ajuntaments que han deixat de costat a les colònies i ara tenen un vertader problema amb la quantitat de gats que hi ha i com a conseqüència, els voluntaris estan sobrepassats”, conclou Aguilar.

Una llei que lluite de veritat contra l’abandó animal

De la protectora AUPA.

Quan un animal és abandonat pels seus amos passa a ser càrrec del municipi on es trobe. Si té xip, es buscaran responsabilitats, però si no apareix l’amo, passaran al servei que tinga controlat l’ajuntament per a aquests casos que, majoritàriament, són gosseres. Si passen 20 dies, ja poden ser posats en adopció, però cada dia que passa, és menjar i cures per atendre, la qual cosa es tradueix en diners. Per tant, molts dels gossos abandonats acaben sent sacrificats. Això succeeix perquè el procés legal pel qual s’emporten a refugis és més complex que portar-los a gosseres, que a vegades tenen a tres gossos en una gàbia d’un, conta una de les entrevistades.

Quant a una possible solució, les opcions són complicades. “Per a evitar que això passe, les administracions s’han de conscienciar. Per exemple, podrien oferir cursos gratuïts als ajuntaments amb nocions bàsiques que asseguren el benestar de l’animal. Hi ha coses molt simples com posar aigua fresca als gossos que la gent desconeix i que amb una mica d’informació, s’estalviaria moltíssim sofriment”, ressalta la presidenta d’AUPA.

Des de la Coordinadora Animalista alarmen “per culpa de la pandèmia estem vivint una situació dramàtica. Quan vam ser convidats pels partits polítics a la Comissió de Reestructuració per la Covid-19 de les Corts només van rebre ajudes els que se’ls va considerar com a nucli zoològic. Necessitem ajudes generalitzades a tots aquells que lluiten pel benestar animal, siguen protectores, refugis o particulars que intenten l’impossible perquè no patisquen més eixes vides que ja han patit molt”, sentència.

Abandono de perros en verano

De la protectora AUPA.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

divuit + nou =

museo prehistoria
museo prehistoria