El Centre del Carme consolida la seua aposta de cultura i connexió amb els públics

Guardar

20.01.07 balance Centre del Carme 2019
20.01.07 balance Centre del Carme 2019

El Centre del Carme es consolida en 2019 com un centre d'art de referència en la Comunitat Valenciana, especialment en el gaudi de les arts vives, de la cultura contemporània.

Artistes i creadors troben en el Centre del Carme un lloc per a l'experimentació i per a mostrar les seues propostes més transgressores i innovadores; festivals de diferents àmbits de la cultura tant de la Comunitat Valenciana com a escala nacional trien el Centre del Carme com a seu principal per la seua capacitat de connexió amb els públics. Així mateix els projectes socials de l'entorn associatiu i de la societat civil de la Comunitat tenen en el Centre del Carme una plataforma de visibilització que s'ha convertit en un dels senyals d'identitat d'aquest centre.

El director del Centre del Carme, José Luis Pérez Pont ha manifestat "que hem aconseguit crear un espai de convivència entre l'art i els públics, un lloc comú per a la cultura, en totes les seues manifestacions i on totes i tots participen d'ella".

Al llarg de 2019 el Centre del Carme ha realitzat 28 exposicions i més de 1.000 activitats (concretament 1.082). El cinema ha entrat amb força en la programació del centre d'art on a més de continuar impulsant una nova edició de Cinema Jove, ha sigut seu i ha donat suport a festivals ja consolidats dins del panorama actual com Mostra la Ploma, Festival Internacional de Cinema i Cultura per a la diversitat sexual, de gènere i familiar; o el Humans Fest, Festival Internacional de Cinema i Drets Humans. Al costat d'aquestes noves propostes el Centre del Carme va presentar els seus cicles de producció pròpia, el CCCCinema d'Estiu amb el cicle de comèdia europea '¿De qué nos reímos en Europa?' o els cicles 'Cuidados, entre el capitalismo y el patriarcado' i 'Universos Infantiles', que han aconseguit superar els 10.000 espectadors.

Com a centre de cultura contemporània, obert a les diferents manifestacions de la cultura actual, el Centre del Carme es reafirma en el seu suport a les arts escèniques amb els festivals 10 Sentidos, Dansa València, Tercera Setmana, Russafa Escènica o Migrats; a l'art d'acció amb el cicle 'Art d'Acció' entre altres propostes que es donen cita al llarg de l'any, a més de l'impuls a la literatura i a la poesia amb el festival Vociferio, a les arts gràfiques amb Tenderete o el Bava Kamo, festival i fira del llibre il·lustrat; l'experimentació sonora amb Tagomago o la música actual amb el festival Deleste o el Vihsibles Festival.

El Centre del Carme ha fet en 2019 una gran aposta per l'art digital amb propostes com The Wrong, la Biennal Internacional d'Art Digital que encara es pot visitar en el centre d'art fins a l'1 de març; o la Trobada Internacional de Videodansa.

Diferents trobades nacionals i internacionals han passat pel Centre del Carme aquest passat any, com les Jornades TIM (Turisme i Indústria Musical), Open House València, festival Internacional d'Arquitectura, Trobada Nacional de Fotografia, així com els fòrums Ladies, Wine and Design i Feminario.

La lluita contra la violència de gènere, la visibilitat de la dona en l'art, la diversitat sexual o el suport als creadors valencians van centrar les propostes més destacades de 2019, des de diferents àmbits de la cultura.

En aquest sentit destaquen les propostes d'artistes de projecció internacional com l'exposició 'Patriarcado' de Cristina Lucas i Eulàlia Valldosera realitzada en col·laboració entre el Centre del Carme i el Museu Nacional Thyssen-Bornemisza, o la instal·lació Macho Man (dins del Festival 10 Sentidos), del dramaturg català Àlex Rigola.

Així mateix al llarg de 2019 s'han revisitat les trajectòries de Xisco Mensua, Ana Teresa Ortega i Fuencisla Francés i s'ha acostat l'obra de reconeguts artistes com l'espanyol Luis Gordillo o el japonés Xu Bing; el duo valencià PichiAvo va fer el seu al·legat a l'art mural amb la seua exposició EVREKA, al costat del projecte socioeducatiu de falla experimental '3D GRAFITI' elaborada per l'alumnat del Centre d'Educació Especial Ruiz Jiménez de València.

Destaquen així mateix les accions socials, amb el programa Altaveu (amb 7 exposicions específiques) o la convocatòria Lugar Común, i les activitats educatives en les quals l'art es converteix en una eina d'aprenentatge i de transformació, d'inclusió i cohesió social.

Així s'han consolidat les propostes d'Aula d'Estiu, a la qual s'ha sumat l'Aula d'Hivern, de manera gratuïta, els tallers CCCCirc, CCCCinema i s'ha reforçat la cultura oral amb els CCCContes i el festival Contamón. Les activitats per a bebés continuen sent un èxit entre les famílies valencianes amb accions pioneres com Mus'n' Babies o l'Espai de Telles.

S'ha celebrat així mateix la segona edició del Màster PERMEA, de mediació i educació a través de l'Art, en col·laboració amb la Universitat de València, amb la participació d'alguns dels millors professionals de l'àmbit de la mediació de tot el món com l'artista i teòric uruguaià Luis Camnitzer, Carmen Mörsch, directora de l'Institute for Art Education (IAE) de la Universitat de les Arts de Zuric (Suïssa) i assessora i investigadora cap del programa d'educació de la Documenta de Kassel o Nora Sternfeld, comissària i art educadora, professora de comissariat i mediació en Aalto University de Hèlsinki.

Pérez Pont ha assenyalat que "les formes d'oci estan canviant i València és un formiguer de cultura i en eixa bretxa, en eixa intersecció entre art, oci cultural, visibilització, projectes socials, laboratori de creació, lloc de trobada i de transformació s'estableix el Centre del Carme com a espai d'agitació cultural on persones de diferent procedència i diferents edats o condició social conviuen en aquest lloc d'ús quotidià, en la seua vida diària".

En 2019 el Centre del Carme va rebre un total de 267.898 visites, de les quals un 61, 66% són de residents en la Comunitat Valenciana, el 7, 81% de la resta d'Espanya i el públic estranger representa un 30,53% dels visitants, amb més de 120 nacionalitats diferents.

Per gènere són més dones les que visiten el Centre del Carme amb el 53,89%, enfront del 46,11%, d'homes. La majoria dels visitants del Centre del Carme són adults, un 54,98% però la xifra de joves continua en augment respecte a altres anys, amb el 27,64% (en edats compreses entre els 14 i els 24 anys). Un 10,47% és públic major de 65 anys i els bebés i les i els xiquets segueixen representant una xifra entorn del 7%.

El més destacat d'aquesta estadística és l'increment de públic estranger, que passa del 24,3% en 2018, al 30,53 en 2019.

El Centre del Carme, un dels centres d'art més visitats i recolzats pel públic en la Comunitat Valenciana, manté en 2019 el seu posicionament dels últims anys, passat de 75.919 visitants en 2016 a 267.898 en 2019, un 252,87%, més del triple.

Arxivat a:

Destacats