25n
25N
25N

La creació d'empreses baixa un 45,3% al maig en la Comunitat Valenciana, la segona regió amb menys caiguda

Els concursos baixen un 77,8% al maig, quasi dos punts més a la mitjana nacional

La creació d'empreses baixa un 45,3% al maig en la Comunitat Valenciana, la segona regió amb menys caiguda
09/06/2020 -

La creació de noves empreses en la Comunitat Valenciana durant el mes de maig descendit un 45,3% respecte al mateix mes en 2019. Si al maig de l’any passat es van constituir 960 societats, en aquest el número baixa fins a les 525.

La caiguda, no obstant això, és sensiblement inferior a la registrada en el conjunt del país, on la mitjana se situa en -56,4%. I en aquest temps, només La Rioja (-43,2%) ha presentat un descens de menor intensitat que el valencià.

Així es reflecteix en l’informe trimestral d’Estadística Mercantil que elabora el Col·legi de Registradors per a oferir alguns indicadors bàsics de confiança empresarial i dificultats financeres de les societats.

Segons el seu estudi, l’impacte de l’estat d’alarma per a frenar la Covid-19 i la paralització de les activitats considerades no essencials ha fet que en tota Espanya les constitucions de societats passaren de 8.733 el maig de 2019 a 3.809 al maig d’enguany.

Si es compara maig amb el mes d’abril d’enguany, s’observa que durant la pandèmia, la constitució de societats ha crescut en el conjunt d’Espanya un 55,2%, mentre a la regió valenciana la pujada és del 47,1%.

LES AMPLIACIONS DE CAPITAL SUAVITZEN LA SEUA CAIGUDA

Un altre indicador utilitzat per a mesurar la confiança empresarial són les ampliacions de capital inscrites en els registres mercantils, ja que reflecteixen l’aposta dels propietaris sobre els seus projectes empresarials.

En el cas de la Comunitat Valenciana, el nombre d’operacions registrades baixa un 38,2%, i passa de 225 operacions de maig de l’any passat a 139 ara. El descens continua sent inferior no obstant això al nacional, on la caiguda generalitzada aconsegueix deu punts més, fins a situar-se en -48,8%.

Deu autonomies presenten descensos per damunt del 50%, encara que la caiguda mitjana nacional és ja més suau que la produïda el mes anterior (-61%). De fet, si es compara sol abril de 2020 amb maig de 2020, les ampliacions de capital creixen un 34,3% a Espanya i un 61,6% en la Comunitat Valenciana.

ELS CONCURSOS CAEN UN 77,8%

El nombre de concursos de creditors comptabilitzats en Comunitat Valenciana al maig es va reduir a 14, un 77,8% menys que al maig de l’any anterior, quan es van registrar un total de 63 concursos. En aquest cas, la regió valenciana s’alinea amb la mitjana espanyola, on la caiguda se situa en un -76,1%.

Cal recordar que l’RD 16/2020 de 28 d’abril amplia els terminis per a presentar concurs voluntari fins al 31 de desembre, impedint la presentació de concurs necessari fins llavors, per a ajudar a les empreses que presenten problemes financers temporals a conseqüència de l’aturada de l’activitat provocada per la pandèmia.

Les dades poden veure’s afectats per l’alentiment de les comunicacions internes pròpies del procés concursal durant l’inici de l’estat d’alarma. Caldrà esperar als mesos següents per a veure l’evolució real en aquest apartat, així com els efectes de les mesures legislatives adoptades sobre l’admissió a tràmit dels concursos, apunten des del Col·legi de Registradors.

En qualsevol cas, s’observa una certa reactivació en la tramitació en relació amb el mes anterior (abril 2020), especialment visible a Catalunya (passa de 2 a 33), Comunitat Valenciana (passa de 8 a 14) i Galícia (passa de 4 a 7).

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 + 18 =