25n
25N
25N

L'Ajuntament de València ja ha dut a terme el 92% de les mesures de prevenció per infecció de covid-19 a la ciutat

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha realitzat un balanç de les 66 iniciatives aprovades pel Ple Municipal el passat 26 de març

L'Ajuntament de València ja ha dut a terme el 92% de les mesures de prevenció per infecció de covid-19 a la ciutat
09/04/2020 -

L’Ajuntament de València ja ha fet realitat la pràctica totalitat de les mesures de prevenció aprovades per a previndre i actuar front a la pandèmia de COVID-19 en tots els àmbits d’afecció i atenció a la ciutadania: social, sanitari i econòmic. L’alcalde, Joan Ribó, ha realitzat hui un balanç de les actuacions, que arriben al 92% de compliment i desenvolupament, ja que la resta correspon a iniciatives a implementar a la conclusió de l’estat d’alarma o són de desenvolupament continuat.

L’alcalde ha donat a conéixer estes dades, després de la reunió de la Comissió de Seguiment i de la Junta de Portaveus, que han tingut lloc després de la sessió ordinària de la Junta de Govern Local. Tal com ha explicat Joan Ribó, «hem presentat a tots els grups de l’oposició municipal un informe i seguiment de les mesures aprovades pel Ple, atés que van ser aprovades de manera unànime» L’alcalde ha informat posteriorment els mitjans de comunicació acompanyat per la vicealcaldessa, Sandra Gómez, i el vicealcalde, Sergi Campillo.

El paquet de mesures impulsat pel Govern Local va ser aprovat pel Ple Municipal de manera unànime en la sessió del passat mes de març. Es va acordar impulsar un total de 66 mesures per a fer front a la crisi generada per la COVID-19, donar cobertura a autònoms i pimes, i atenció social a les persones en situació més vulnerable, així com previndre i ajudar a contindre l’expansió de la pandèmia.

MESURES SANITÀRIES I EPIs PER ALS «RIDERS»

Tal com ha subratllat l’alcalde, el nivell de compliment de les mesures arriba al 92%. En l’àmbit de la salut, s’han aprovat protocols per a persones especialment vulnerables i d’aplicació en els centres d’acolliment (persones sense sostre), s’ha efectuat una labor intensa de desinfecció de les zones de màxima afluència urbana, com a mercats, supermercats i centres de salut; i s’ha dissenyat un operatiu especial de neteja de la ciutat i desinfecció global (especialment contenidors (126.000 neteges efectuades) i papereres (102.000 neteges). En este mateix àmbit, cal destacar les mesures de prevenció impulsades en el transport municipal, EMT, i finalment, en este àmbit sanitari, s’ha atés de manera especial la salut laboral dels treballadors públics, amb el repartiment d’Equips de Protecció Individual (EPI).

De fet, ahir mateix es va procedir a repartir també este tipus d’equipaments entre els «riders», els repartidors amb bici, «un col·lectiu vulnerable», per les característiques de la seua activitat», ha destacat l’alcalde. Ribó ha aplaudit «la labor i la dignitat d’un col·lectiu tan castigat que em mereix tot el respecte», i ha reivindicat «salut i drets laborals per al col·lectiu de riders, ara i quan passe tot això».

Esta bateria de mesures es complementa amb les d’impuls, i ampliació del teletreball entre el personal municipal, al qual s’ha dedicat una partida de 1,1 milions d’euros, amb l’objectiu de no paralitzar l’activitat municipal i garantir l’atenció a la ciutadania en estes circumstàncies especials. L’alcalde ha destacat la importància d’esta acció, atés que s’ha passat de 200 llicències de teletreball abans de la crisi a 2.000 en estos moments.

MÉS DE 5 MILIONS D’EUROS EN AJUDES A COMERÇOS I PIMES

En l’àmbit econòmic, l’alcalde ha destacat les mesures impulsades per a donar suport a la continuïtat d’autònoms i pimes de la ciutat. Ja s’han posat a la disposició de les persones interessades partides per valor de 4’5 milions d’euros per a autònoms i pimes, i 800.000 € per als comerços. En estos moments s’està en fase de presentació de les sol·licituds, per a procedir a la seua distribució com més prompte millor.

A això se sumen les ajudes per import de 4’6 milions dirigides directament a les comissions falleres, per a garantir la seua pervivència, així com de totes les economies associades a elles (artistes, floristes, indumentaristes…). Les comissions han de sol·licitar este suport econòmic i presentar les factures que justifiquen la seua sol·licitud, ha recordat Joan Ribó.

En l’àmbit d’impuls de l’economia en esta etapa de contenció, l’Equip de Govern ha impulsat mesures de pròrroga del cobrament d’impostos., així com retard en el cobrament dels rebuts. Unes altres de les mesures han inclòs la decisió de retornar les taxes d’ocupació de via pública per Falles, la suspensió de taxa de taules i cadires i de la taxa de mercats i mercats extraordinaris, així com la suspensió de l’ORA. En estos moments, la Corporació es troba a l’espera de l’aprovació per part del Govern del dret d’aplicació dels romanents de 2019 per a atendre necessitats de la COVID en el pressupost del 2020.

Només concloga l’estat d’alarma, l’Ajuntament de València posarà en marxa dos plans de promoció ja definits: el Pla de Promoció Turística i el Pla d’Impuls del Comerç, amb l’objectiu de continuar donant suport als sectors econòmics locals per a superar la situació de crisi derivada de l’extensió de la pandèmia.

PROTECCIÓ SOCIAL PER A MAJORS, FAMÍLIES VULNERABLES I PERSONES SENSE SOSTRE

Quant a les mesures específiques de caràcter social, l’alcalde ha recordat que l’Ajuntament ha autoritzat una despesa suplementària per a garantir el suport a la ciutadania i, especialment, a les persones més vulnerables, que és d’1,1 milions d’euros en conceptes de Benestar i Drets Socials; 1’1 milions d’euros per a atenció a Persones Majors , i altres 300.000 euros per a partides de Migració.

De manera concreta, l’alcalde Joan Ribó ha recordat iniciatives aprovades com, la bonificació del 100% en els lloguers d’habitatge social i assequible; a més, ja s’han iniciat els tràmits per a disposar de les ajudes urgents al lloguer. Juntament amb tot això, s’han habilitat nombroses places en instal·lacions públiques per a persones sense sostre, i s’ha convertit en ingrés directe a les famílies un total de 1.571 beques de menjador. A més, els serveis municipals han continuat treballant per a garantir que no hi haja cap tall de subministraments bàsics (llum, aigua i gas), així com l’ajuda Xec escolar al març i abril.

De manera paral·lela, s’han impulsat accions per a continuar garantint la protecció a les dones víctimes de violència masclista, mitjançant la coordinació del Grup Gama de la Policia i l’Espai Dones i Igualtat contra la violència de gènere. I s’ha posat en marxa un telèfon específic d’assessorament a la gent major sobre la COVID-19.

Les mesures que en estos moments estan pendents de desenvolupar són reprendre les activitats culturals, garantir l’alimentació de les colònies felines i, en coordinació amb Conselleria d’Educació, fer lliurament de tablets a famílies per a evitar la bretxa digital. A més, quan s’alce l’estat d’alarma, existeix el compromís d’oferir una atenció singular a les famílies que han perdut un ser estimat, o famílies amb actes de acomiadament específics. Tal com ha assenyalat l’alcalde, totes les mesures que encara no estan al 100% operatives és perquè tenen un procés de realització continuat o perquè no es poden dur a terme fins que no acabe l’estat d’alarma.

Finalment, a preguntes dels periodistes sobre la realització de les Falles 2020 el pròxim mes de juliol, l’alcalde ha recordat que la decisió es va adoptar en el seu moment «sempre vinculada al desenvolupament dels esdeveniments i en virtut del que es dispose per part de les autoritats competents a nivell autonòmic i estatal». «És possible que puguem celebrar les nostres festes al juliol, sí, i així ho desitge, però no és una cosa que puguem dir en este moment que siga segur». Ribó ha assenyalat que la decisió definitiva s’adoptarà al juny, tal com es va assenyalar des del principi.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 − 1 =