25n
25N
25N

Ajuntament de València i UPV creen dues aplicacions web per a planificar recorreguts durant la desescalada

Ajuntament de València i UPV creen dues aplicacions web per a planificar recorreguts durant la desescalada
13/05/2020 -

L’Ajuntament de València, a través de la Càtedra Govern Obert, i la Universitat Politècnica de València (UPV) han impulsat dues aplicacions web, d’accés lliure i gratuït, per a planificar recorreguts durant la desescalada de l’estat d’alarma decretat pel Govern central davant la pandèmia del coronavirus, segons ha informat el consistori en un comunicat.

La regidora de Transparència i Govern Obert en la capital valenciana, Elisa Valía, ha donat a conéixer aquest dimecres la publicació d’aquestes aplicacions per a planificar les eixides de casa en el procés de desescalada de la crisi sanitària provocada per la Covid-19. Després d’aquesta pandèmia, les aplicacions podran ser utilitzades en altres escenaris i amb altres finalitats.

Aquestes noves eines permeten a la ciutadania calcular, amb geolocalització o amb un clic sobre un mapa, recorreguts d’entre 1 i 5 quilòmetres de radi des del seu domicili i recorreguts d’entre 5 i 30 minuts de duració en sentit d’anada –representen entre 10 i 60 minuts si comptabilitzem el trajecte complet– a realitzar caminant, amb bicicleta o en vehicle, ha detallat l’Ajuntament.

Elisa Valía ha assegurat que “la col·laboració entre administració pública i universitat permet oferir eines que utilitzen la tecnologia per a solucionar problemes del dia a dia de la societat” i ha indicat que aquesta és “una aportació més que facilita algunes actuacions de la ciutadania com planificar les eixides dels seus domicilis en un escenari de desescalada en el confinament per la crisi sanitària”.

El consistori ha assenyalat que el “principal avantatge” de les eines web presentades és que van més enllà de les aplicacions disponibles fins hui, que només permetien calcular l’entorn aproximat que podien recórrer-se en aqueix temps amb una àrea circular d’influència que marcava els quilòmetres respecte a un punt concret en què es trobava l’usuari o usuària.

Vàlua ha afirmat referent a això que “l’aplicació desenvolupada ara per l’equip de la Càtedra Govern Obert permet usar la xarxa de transport i els itineraris reals, el model d’elevació i les maneres de transport per a calcular el recorregut generat per a cada període de temps, descrivint les zones de forma més precisa i ajustada que l’àrea circular”. La nova aplicació té en compte que no es pot caminar a través d’un edifici o una muntanya.

Una de les aplicacions publicades (https://civicdatago.webs.upv.es/5km/) aporta a la ciutadania una eina amb la qual calcular de manera senzilla recorreguts de fins a 5 km de radi, tant en entorns rurals o urbans. Aquesta proposta es basa en el mateix principi que les publicades fins hui que calculen la distància d’1 km, però permet ajustar fins a 5 km la distància a la qual pot desplaçar-se.

Elisa Valía ha manifestat que “en funció de l’evolució del confinament provocat per la Covid-19 i les seues diferents fases de desescalada, la societat podrà desplaçar-se per una àrea cada vegada major que la que es pot recórrer en un radi d’1 quilòmetre complint amb les mesures establides”.

Pel seu costat, la segona eina web (https://civicdatago.webs.upv.es/30min/), complementària de l’anterior, permet calcular les àrees que poden ser recorregudes caminant, amb bicicleta, o amb cotxe, en un temps màxim de 30 minuts d’anada.

ÚS “INTUÏTIU I SENZILL”

La regidora de Transparència i Govern Obert ha apuntat que “l’ús de l’eina resulta molt intuïtiu i senzill per a tots els públics, ja que l’usuari només ha de clicar el pin del mapa fins a la ubicació que desitge i el mapa calcularà les zones que pot recórrer en 5, 10, 20 i 30 minuts d’anada (10, 20, 40 i 60 minuts en trajecte d’anada i tornada)”.

Així mateix, l’aplicació permet allunyar al subjecte en el mapa amb els botons d’acostar i allunyar per a veure el seu entorn immediat, i després arrossegar el pin cap a un lloc conegut i ajustar-lo novament. A més, ofereix múltiples combinacions en oferir la possibilitat de canviar la manera de transport.

“Aquestes aplicacions web sorgeixen com a resposta a una nova demanda social generada a conseqüència de la crisi de la Covid-19 i representen una aportació més en l’escenari que vivim”, ha afegit l’edil.

Els treballs per a crear aquestes eines s’han desenvolupat durant les últimes setmanes i han sigut liderats per Nuria Portillo i Fernando Benítez. En ells ha participat l’equip del Servei de Transparència i Govern Obert de l’Ajuntament de València. A més, ha comptat amb l’aportació d’Open Street Map per al mapa base que utilitza de referència i l’empresa Targomo amb la cessió de l’API per al càlcul dels polígons isòcrones.

SENSE CAPTURAR INFORMACIÓ

L’Ajuntament ha ressaltat que atesa “la filosofia col·laborativa dels projectes empresos per la Càtedra Govern Obert, l’aplicació s’ha desenvolupat en codi obert”. “Donat el caràcter de l’aplicació, el projecte continua obert a suggeriments i millores aportades per usuàries i usuaris, per a poder implementar en l’eina en cas d’utilitat. A més, les aplicacions presentades no capturen cap informació, ús i ubicació dels usuaris o usuàries, ni persegueix cap fi comercial”, ha subratllat Vàlua.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis + onze =

museo prehistoria