25n
25N
25N

Els pressupostos de València 2020 recullen els objectius i compromisos de l'agenda 2030

L’alcalde, Joan Ribó, assenyala el compromís del Govern Municipal amb les fites de l’Agenda 2030 de l’ONU

Els pressupostos de València 2020 recullen els objectius i compromisos de l'agenda 2030
08/01/2020 -

L’alcalde de València, Joan Ribó, ha manifestat el «compromís ferm del Govern Municipal amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible, ODS, de les Nacions Unides», la qual cosa «es demostra amb l’adequació de les polítiques públiques a estos objectius. Perquè el desenvolupament global ens beneficia a tots i totes; també als valencians i valencianes», ha afirmat. Tal com ha explicat el primer edil, «del total de 169 fites que recull l’Agenda 2030, el pressupost de 2020 de l’Ajuntament de València aborda un total de 81, és a dir un 48%, la qual cosa està en la línia dels percentatges més avançats en el seguiment de l’Agenda, com per exemple, d’allò que marca el govern basc per a les seues ciutats».

En termes pràctics, l’Ajuntament de València dedicarà enguany més de 350 milions d’euros a l’accés de les persones a habitatges i servicis bàsics; a la millora dels barris menys afavorits; a proporcionar sistemes de transport segurs, accessibles i sostenibles i millorar la seguretat viària; a augmentar la urbanització inclusiva i sostenible; a protegir i salvaguardar el patrimoni cultural i natural; i a proporcionar accés a zones verdes i espais públics segurs, accessibles i inclusius.

A més, un euro de cada 5 del pressupost es destina a polítiques per a protegir el planeta, «la qual cosa representa la importantíssima aposta mediambiental del govern local», en paraules de l’alcalde. Altres elements de l’Agenda 2030 que es recullen en els Pressupostos d’enguany són, per exemple, els 114 milions d’euros per a polítiques transversals orientades a combatre la pobresa, afavorir la seguretat alimentària, la salut i benestar, l’educació de qualitat i la igualtat de gènere. O els 4,2 milions d’euros que es destinen a cooperació internacional, entre altres aspectes.

L’Objectiu de Desenvolupament Local que, per competències, s’adequa més a les àrees d’acció de les administracions locals és l’Objectiu 11, la finalitat del qual és «que les ciutats i els assentaments humans siguen inclusius, segurs, resilients i sostenibles». De fet, ha explicat l’alcalde, «a pesar que este ODS 11 és l’objectiu que correspon per excel·lència a les ciutats, la major part dels objectius es vincula amb les competències pròpies i reconegudes de les ciutats, com són la lluita per la igualtat de gènere (ODS 5), la gestió de l’aigua i el sanejament (ODS 6), la promoció d’ocupació digna i sostenible (ODS 8) o la lluita contra el canvi climàtic (ODS 13)».

El model de desenvolupament que proposa l’agenda 2030 se sosté sobre cinc pilars: Les Persones (societat), Objectius 1, 2, 3, 4 i 5; El Planeta (medi ambient), Objectius, 6, 12, 13, 14 i 15; La Prosperitat (economia), Objectius 7, 8, 9, 10 i 11; La Pau, Objectiu 16; i Les Aliances, Objectiu 17. (Five P: people, planet, prosperity, peace, i partenariat, per les seues sigles en anglés).

A l’hora d’elaborar el Pressupost Municipal, s’ha identificat, per a cada unitat de despesa què o a quin dels 169 fites dels Objectius afecta, directa o indirectament; i s’ha aproximat la seua contribució quantitativa (total o parcial). Del pressupost municipal per a 2020 (que ascendix a 898.387.467 euros), es dedica un total de 827.889.176 a despeses no financers, concretament a polítiques que s’adeqüen a l’Agenda 2030. Dels 169 objectius d’esta Agenda, les partides municipals aborden 81, és a dir, el 48%, que es distribuixen de la següent manera: a l’àrea Persones, 114,1 milions d’euros (14%); a l’àrea Planeta, 185,7 milions (22%); a l’àrea Prosperitat, 352,5 milions (43%); a l’àrea Pau-Justicia, 169,1 milions (20%); i a Aliances, 6,4 milions (1%). Tal com ha assenyalat l’alcalde, «este percentatge està en la línia dels percentatges més avançats en el seguiment de l’Agenda, com per exemple d’allò que marca el govern basc per a les seues ciutats».».

«ACTUAR LOCALMENT PENSANT GLOBALMENT»

L’alcalde Joan Ribó ha destacat que la Nova Agenda Urbana de Desenvolupament Sostenible, aprovada a Quito en 2016, i els Objectius de Desenvolupament Sostenible «van ser els eixos fonamentals per a establir l’Acord del Rialto, un acord de govern on es van indicar clarament els eixos de l’acció de govern i mesures per al mandat 2019-2023 de la ciutat de València». «Per això –ha afegit- l’Ajuntament de València fa seua la màxima d’actuar localment pensant globalment».

Ribó ha assenyalat la importància d’establir criteris que definisquen les polítiques públiques i la seua dotació econòmica: «si el pressupost és la plasmació d’una voluntat política, la seua translació als Objectius de Desenvolupament Sostenible suposa una important eina per a la consecució de les fites que contenen». Per això, ha defensat la necessitat de «reflexionar sobre com ens han servit de guia els Objectius de Desenvolupament Sostenible a l’hora de planificar les polítiques públiques municipals en aquest 2020 i la seua plasmació pressupostària».

Com és conegut, l’Assemblea General de les Nacions Unides va aprovar al setembre de 2015 la nova Agenda 2030 de Desenvolupament Sostenible, que inclou 17 objectius i 169 metes. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) són fruit d’un procés de consulta sense precedents en el qual han participat els Governs dels estats, regionals i locals de tot el món, les Agències de les Nacions Unides, organitzacions socials, el sector privat i les universitats.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

vint − 15 =