Ribó presenta consells d'alimentació saludable per als xiquets enfront dels quals envien Telepizza tots els dies

Amb la col·laboració de la plataforma ‘Escoles que alimenten’, el projecte va dirigit especialment a les famílies beneficiàries de la Beca Menjador, encara que es pretèn difondre a tota la ciutadania

Guardar

0414 Ribó videoconferència (3)
0414 Ribó videoconferència (3)

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha presentat este matí una iniciativa de promoció i orientació dirigida a les famílies perquè tinguen accés a una alimentació saludable i sostenible. Es tracta d'un projecte impulsat en col·laboració amb la plataforma ‘Escoles que alimenten’, i es dirigeix a tota la ciutadania, encara que especialment a les unitats familiars beneficiàries de la Beca Menjador municipal. L'alcalde Ribó ha informat este dimecres de l'acció junt amb la gerent del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes CV (CODiNuCoVa), Rocio Planells, i representant de la plataforma.

Tal com ha recordat l'alcalde, Joan Ribó, l'Ajuntament de València a través de la Regidoria de Serveis Socials, i després de la declaració d'estat d'alarma i ordre de tancament dels centres escolars, va decidir ampliar la Beca Menjador municipal a les famílies dels xiquets i xiquetes de 0 a 5 anys. L'objectiu era continuar parant atenció en tots els àmbits a les famílies vulnerables, més afectades per l'impacte de la crisi de la COVID-19.

Com és conegut, l'import mensual establit per a estes beques és de 90 euros per xiquet o xiqueta durant tots els mesos de l'any, a excepció d'agost (que es cobreix amb ajudes de manutenció). Però atés que els efectes de la pandèmia i de l'establiment de l'estat d'alarma han incrementat en moltes de les famílies la situació de vulnerabilitat greu, «des del Govern municipal vam decidir augmentar àmpliament la cobertura de les necessitats de les famílies i dels menors amb Beca-menjador municipal, i per això, vam augmentar la quantia a 200 euros mensuals per xiquet o xiqueta». En estos moments, la beca dona cobertura a un total 1.571 famílies a la ciutat.

La iniciativa que ha presentat hui l'alcalde consisteix a fer arribar a les famílies el material elaborat per la Plataforma ‘Escoles que alimenten’ en el que s'ofereixen menús setmanals sostenibles i saludables, consells per a realitzar la cistella de la compra, propostes sobre alimentació i informació sobre la càrrega nutricional dels diferents aliments. També es vol distribuir tot el material entre centres escolars, centres d'oci, AMPAs i centres socials municipals. A més es donarà difusió a través de les xarxes socials institucionals i la web de l'Ajuntament perquè qualsevol persona puga accedir al contingut.

L'alcalde, Joan Ribó, ha subratllat que la provisió d'alimentació, especialment de col·lectius més vulnerables, ha funcionat bé durant esta situació de crisi sanitària. Però ha destacat la importància de continuar treballant en este àmbit que, ha recordat, «des del Govern local considerem fonamental». De fet, l'equip de Govern ha impulsat mesures i estratègies tant en la línia de la producció (defensa de l'horta, agricultura de proximitat…) com de la distribució (des de Mercavalencia i els mercats municipals, en l'impuls a la venda directa i a la producció de proximitat). «I hui del que ens ocupem és de veure com i què mengem, amb esta campanya orientativa», ha explicat Ribó.

UN MODEL DIFERENT

Tal com ha subratllat l'alcalde, des de l'Ajuntament de València «hem optat per un model diferent a l'altres administracions: nosaltres ho hem fet a través d'ingressos directes en els comptes bancaris de les famílies i els donem autonomia per a decidir què comprar i com alimentar els seus fills i filles. Este sistema, a més, facilita la compra de proximitat, tan necessària per a dinamitzar la ciutat».

Ribó ha lamentat la pandèmia paral·lela d'obesitat, especialment infantil, que tenim en les nostres societats «i que afecta especialment les capes menys afavorides de la societat». «És responsabilitat de les administracions fomentar una cultura d'alimentació sana i el primer pas són els xiquets i les xiquetes», ha explicat l'alcalde, qui ha reiterat que «no es pot fer com en determinats llocs, eliminant les ajudes o directament oferint menús a base de pizza».

Per part seua, la gerent del Col·legi de Dietistes-Nutricionistes CV (CODiNuCoVa), i representant de la plataforma, Rocio Planells, ha detallat els materials que integren la campanya, i en els quals les entitats que formen part de ‘Escoles que alimenten’ han estat treballant en els últims mesos: Llista de la compra per a xiquets i xiquetes de 0 a 5 anys, Menú setmanal de 0 a 5 anys, Menú setmanal de 3 a 5 anys, Receptes de 0 a 5 anys, i Recomanacions d'alimentació de 0 a 5 anys. Tal com ha assegurat Planells, «és possible fer una cistella de la compra econòmica, sostenible i nutritiva, a més d'adaptada a les ajudes municipals quant als preus, i evitant els productes ultraprocesados, la qual cosa repercutirà positivament en la salut de totes les persones».

La plataforma ‘Escoles que Alimenten’ està formada per entitats lligades a l'àmbit de l'alimentació, el desenvolupament rural, l'economia social i l'educació: CODiNuCoVa, Justícia Alimentària, CERAI, AMPA de l'IES La Murta, Cooperativa de producció ecològica la Vall de la Casella, SEAE i Las Naves.

Arxivat a:

Destacats