25n
Orgull
Orgull

L'Ajuntament de València presenta un concurs de projectes per al nou Jardí Trini Simó

L'Ajuntament de València presenta un concurs de projectes per al nou Jardí Trini Simó

L’alcalde de València Joan Ribó i Sergi Campillo, vicealcalde de la ciutat i regidor d’Ecologia Urbana han exposat aquest matí en roda de premsa el concurs d’elaboració de projectes del nou Jardí Trini Simó, que es situarà en l’antic solar dels Jesuïtes.

Així, l’alcalde, rememorant el naixement fa 26 anys del moviment “Salvem el Botànic”, ha assegurat que l’objectiu del consistori és “concretar un projecte que satisfaça les seues reivindicacions”.

D’aquesta manera, el primer edil també ha aprofitat per a recordar la figura de Trini Simó, qui va ser professora de la Universitat Politècnica de València i va estar molt present en les lluites de defensa de El Saler i el Jardí del Túria.

“Li hem volgut posar aquest nom perquè simbolitza perfectament totes aquestes lluites que han fet que la nostra ciutat siga una ciutat verda i sostenible”, ha recalcat Ribó.

Aquest jardí singular estarà inspirat en el paisatge agrícola valencià, i encara que no serà un espai dedicat als horts urbans, s’introduiran diverses espècies autòctones pròpies de l’horta de València per a dur a terme una funció didàctica i de divulgació sobre el patrimoni agrari a la ciutadania.

Els criteris de disseny del jardí

Tal com ha afirmat l’alcalde, l’objecte d’aquest procediment serà la redacció del projecte i el desenvolupament de la direcció de l’obra de l’enjardinament del solar de Jesuïtes perquè aquest espai es convertisca en articulador de la denominada Illa del Jardí Botànic (integrada pel Jardí de les Hespèrides, la Gran Via Fernando el Catòlic, el col·legi San José, el Passeig de la Petxina i el Jardí del Túria).

Per a l’enjardinament del solar, s’ha signat un conveni amb la Universitat de València, institució que s’encarregarà de posar en marxa la seua funció didàctica i educativa, així com de “preservar el contingut científic”. Mentre que serà l’Ajuntament el responsable del manteniment diari del jardí.

Signatura del conveni entre l’Ajuntament de València i la Universitat de València el passat mes d’abril

Així ho ha explicat el regidor Sergi Campillo, que al seu torn ha detallat algunes de les característiques que ha de tindre aquest recinte: ser un espai visitable i atractiu per a la ciutadania i estar dissenyat perquè gire entorn de l’alimentació de proximitat, la sostenibilitat i la producció agrícola.

L’edil també ha descrit quins són els criteris de disseny, entre els quals es troben la justificació per al tancament o no de la parcel·la del recinte i crear espais de formació, esbarjo i “fins i tot de treball”.

A més, aquest jardí haurà de mantenir la memòria històrica, patrimonial i cívica. “Volem valorar la memòria cívica de lluita que hi ha hagut per a aconseguir aquest jardí”, ha comentat Campillo.

De la mateixa manera, haurà de seguir la línia del Pla del Verd i la Biodiversitat que segons ha declarat el regidor d’Ecologia Urbana, “ja s’han iniciat els treballs preparatoris per a la redacció d’aquest pla”.

La licitació i finançament

La licitació d’aquest projecte es farà a través d’un concurs d’una sola fase en la qual intervindrà un jurat presidit per Joan Ribó. D’aquesta manera, la presentació de projectes serà anònima, no es tindran en compte per part del jurat únicament els criteris numèrics i podran participar equips professionals.

L’equip guanyador, que haurà de tindre un caràcter multidisciplinari, desenvoluparà la redacció i direcció del projecte, així com la direcció de l’obra i un projecte d’intervenció i memòria arqueològica i no podrà fer modificacions del pla acordat en un primer moment.

Així mateix, aquest concurs contempla guardons de tipus econòmic: el primer premi és de 10.000 euros, el segon de 5.000 i el tercer de 3000 euros.

Quant al finançament, Sergi Campillo ha especificat que “el projecte serà finançat amb fons propis de l’Ajuntament de València” i l’execució de les obres s’ha pressupostat en uns 2’3 milions d’euros.

Terminis del projecte

Sergi Campillo ha establit en sis mesos el temps de redacció del projecte, ja que segons ha explicat “en les pròximes setmanes es publicaran les bases del concurs”.

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana Sergi Campillo

No obstant això, el regidor espera que siga a la tardor quan l’equip redactor ja haja sigut seleccionat i “abans que acabe l’any estiguen les primeres fases de redacció del projecte”.

En relació amb el temps de l’execució de l’obra, ha declarat que encara no es pot determinar perquè “el projecte encara no està fet”. Però, estima un termini de 8 a 12 mesos perquè tinguen la proposta del jardí Trini Simó sobre la taula.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

onze − 9 =