L'Ajuntament de València prepara la revisió dels seus comptes de 2020 a una anàlisi d'ingressos i despeses

Vilar diu que serà una modificació "en profunditat" que també tindrà en compte el romanent que es puga usar davant la crisi actual

Guardar

ramon-vilar
ramon-vilar

L'Ajuntament de València ha iniciat, amb "una estimació de la caiguda d'ingressos" i amb un estudi en totes les delegacions municipals de les despeses que no es consideren "essencials i bàsics" per a poder destinar-los a altres finalitats, per a reformar el seu pressupost de 2020 amb la finalitat d'adaptar-lo a la nova situació econòmica derivada de la crisi sanitària generada pel coronavirus.

Així ho ha indicat, en declaracions a Europa Press, el regidor d'Hisenda en aquesta ciutat, Ramón Vilar, que ha precisat que en aquesta modificació, que ha qualificat d'"important", també es tindrà en compte l'autorització del Govern central per a poder destinar els romanents dels comptes municipals a despeses derivades d'aquesta crisi.

"Serà una modificació de pressupost important. Estem subjectes també al fet que ens arribe el decret pel qual el Ministeri d'Hisenda autoritze a aplicar a aquestes despeses els romanents de 2019", en el cas de València 60 milions d'euros, ha exposat l'edil.

Vilar ha reiterat en els últims dies, com també va fer en l'últim ple del consistori, la decisió del govern municipal --conformat per Compromís i PSPV-- de dur a terme la revisió del pressupost de 2020 donades les circumstàncies i necessitats actuals. Ha insistit que serà "una reforma en profunditat" i ha precisat que s'escometrà "no sols aplicant el romanent" sinó també tenint en compte altres mesures.

Referent a això, el responsable municipal ha comentat que des de la regidoria d'Hisenda que dirigeix s'han "cursat instruccions per a fer una projecció, una estimació, de la caiguda d'ingressos que en l'actual context tindrà l'Ajuntament "per dues qüestions: les mesures fiscals establides" per a ajudar a pal·liar els efectes de la Covid-19 "i la caiguda de l'activitat econòmica" a la ciutat.

Així mateix, ha ressaltat que també des del seu departament "ja s'ha indicat a les diferents delegacions municipals i a tots els organismes dependents de l'Ajuntament, com el Palau de Congressos o el Palau de la Música, que vagen fent un disseny de despeses que consideren no essencials i bàsics" i que "es podrien passar a altres partides de despeses.

Ramón Vilar ha assenyalat que quan totes aqueixes dades estiguen recopilats i estudiats es podrà escometre la modificació general del pressupost. Ha apuntat que fins ara s'han fet modificacions "puntuals", que es van aprovar en l'últim ple, per la crisi actual per a assistència social, atorgar ajudes encaminades al fet que les comissions falleres puguen pagar als seus proveïdors, aplicar ajudes per a autònoms i pimes o implementar el teletreball.

"PARTIDES OBERTES"

El regidor ha agregat que són "partides obertes" que es podran anar implementant "a mesura que vaja evolucionant" la situació derivada de la crisi del coronavirus. "Cada modificació és tancada però es pot iniciar una altra i que l'autoritze el ple", ha dit, al mateix temps que ha indicat que "la gran serà quan s'aplique el romanent".

"El Govern central ha autoritzat en els últims anys, tant amb Montoro com amb Montero, a aplicar el romanent a amortitzar deute i a pagar factures pendents i una part a inversions financerament sostenibles. Ara hem demanat al Govern, també altres ajuntaments, més flexibilitat" a més del 20 per cent que es pot destinar ja a despeses derivades de la crisi sanitària, ha exposat.

En aquest sentit, Ramón Vilar ha comentat també que l'actual no és moment de "llevar inversions que generen llocs de treball" perquè aquests són "necessaris".

Respecte a la data en la qual es podrà fer efectiva la revisió general dels comptes municipals d'enguany, el titular d'Hisenda no l'ha precisada però ha dit que "si tècnicament" donara temps podria emportar-se al ple d'abril. No obstant això, ha exposat que si no fóra així es podria fer "un extraordinari", també amb "el decret del romanent". Ha agregat que prèviament s'haurà de "donar compte a la Junta de Govern Local una vegada es tinga tota la relació de gestos més o menys prescindibles i la projecció d'ingressos".

Respecte al "pressupost de guerra" que reclama des de l'oposició municipal el PP davant la situació actual i els efectes de la Covid-19, Ramón Vilar ha afirmat que no sap "molt bé a què es refereix".

"El pressupost és el vigent, no un nou pressupost. Es modifica sobre l'actual", ha asseverat, alhora que ha insistit que "no té sentit fer una modificació global fins a conéixer la solució del romanent". "La global no té sentit abans de saber com s'aplica el romanent", ha subratllat.

"CONTINUAR FUNCIONANT"

El delegat d'Hisenda ha afirmat que li sembla "bé" que l'oposició faça proposades però ha demanat "rigor". "Un augment de despeses i una disminució brutal d'ingressos poden conduir al col·lapse i l'Ajuntament ha de continuar pagant nòmines, recollida de fems i a policies locals", ha manifestat.

Vilar, que ha declarat que també s'ha de "fer front a despeses extraordinàries", ha afegit que "reduir els impostos i reduir els ingressos és poc raonable". "No es pot col·lapsar l'Ajuntament, ha de continuar funcionant".

Així mateix, el regidor ha ressaltat que les administracions locals, "siguen del partit que siguen", estan "fent el que poden" per a "ajudar als ciutadans, a les empreses i als autònoms" però ha afirmat que l'actual situació "va més lluny i ja no és ni tan sols un tema d'estat".

Per això, ha opinat que "no estaria de més algun tipus d'acord estabilització de la situació entre forces polítiques i socials", ha instat a "un gran acord parlamentari, de sindicats i patronal" i ha advertit que "també es requereix una acció europea gran".

Destacats