25n
25N
25N

L'Ajuntament de València posa el nom de l'activista mediambiental Berta Càceres a un jardí de la ciutat

Hui ha quedat inaugurat el nou nom de jardí

L'Ajuntament de València posa el nom de l'activista mediambiental Berta Càceres a un jardí de la ciutat
04/09/2020 -

El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i la regidora de Cooperació al Desenvolupament i Migració, Maite Ibáñez, han inaugurat oficialment la nova denominació del Jardí Berta Càceres, ubicat a la confluència dels carrers Rubén Darío i Palància, pròxim a la plaça Xúquer. Berta Càceres és una reconeguda activista hondurenya del medi ambient i defensora de drets humans, assassinada a Hondures.

El Ple del passat 30 de juliol va aprovar posar-li el nom Berta Càceres a este jardí que no tenia denominació, a proposta de la Comissió Permanent del Consell Municipal de Cooperació, per reconèixer la seua gran tasca i la de les persones activistes que lluiten per la defensa del medi ambient i els drets humans.

Tant el vicealcalde com la regidora han explicat que, després de comunicar la notícia a les associacions veïnals de la zona, les ONG defensores de drets humans i a associacions mediambientals, estava previst l’acte d’inauguració del nom de jardí per al 5 de setembre, Dia Internacional de la Dona Indígena, però este acte ha quedat posposat a causa de la situació sanitària, perquè pugen assistir persones vinculades a la figura de Càceres, associacions i entitats. Ara el jardí llueix unes lletres amb el nou nom.

Berta Càceres va ser una reconeguda líder indígena lenca, feminista i activista del medi ambient, assassinada a Hondures. Va cofundar el Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH) per lluitar pels drets del poble lenca, la major ètnia indígena d’Hondures. A l’abril de 2015, aquesta lluita li va valer el Premi Mediambiental Goldman, el màxim reconeixement mundial per activistes de medi ambient. La defensa de la natura és part de l’ADN de Càceres i està arrelada en la identitat lenca. Va ser assassinada el 2 de març de 2016 a Hondures, després d’anys d’haver rebut amenaces contra la seua vida, en ple procés de lluita per la defensa del territori, davant de l’explotació dels recursos naturals d’aquesta zona per part d’una empresa hidroelèctrica . La persecució dels defensors de l’entorn és habitual en països on empreses transnacionals extractives, hidroelèctriques o de sector agroindustrial tenen interessos.

Per tot això, l’Ajuntament de València va proposar homenatjar esta “dona lluitadora, tant pel seu activisme per la defensa del medi ambient com pels drets humans”, ha explicat Maite Ibáñez, qui ha reconegut que “volem visibilitzar la tasca dels ambientalistes que perden la vida assassinats, majoritàriament a Amèrica Llatina”. Per la seua banda, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat que “amb este gest volem honorar la seua memòria i honrar també a totes les activistes a nivell mundial que treballen en la defensa del medi ambient, en este cas coincidint amb la commemoració del Dia de la Dona Indígena com Berta Càceres que estava molt arrelada a la terra i lluitava per millorar el seu país, i per això va ser assassinada”. Segons Campillo “esta és una mostra de respecte cap a totes les persones que es deixen la pell, fins i tot la vida, perquè tinguem un planeta millor”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

5 × 5 =