L' Ajuntament insta el Govern Central per poder disposar dels seus estalvis, i demana impulsar infraestructures productives

L’alcalde ha presentat una moció «per reclamar al Govern Central, partides promeses com els 28 milions promesos per a regenerar les platges»

Guardar

Façana de l'Ajuntament de València
Façana de l'Ajuntament de València

El Ple de l’Ajuntament ha acordat, sense el suport dels grups polítics, desenvolupar més accions per continuar amb la «reiterada demanda al Govern Estatal per obtindre major autonomia local financera, així com aportacions econòmiques per impulsar les infraestructures productives que necessita la ciutat de València». Concretament, segons el text de la proposta de l’executiu local, defesa per l’alcalde Joan Ribó, l’Ajuntament sol·licitarà, amb caràcter d’urgència l’aprovació d’un Decret que permeta als Ajuntaments disposar de la totalitat del romanent de tresoreria de l’any 2019; fons estatals suficients per a pal·liar les pèrdues patides pel transport públic com a conseqüència de la pandèmia del Coronavirus; i la finalització urgent del projecte de canal d’accés a nivell ferroviari entre el Boulevard i el pont de Giorgeta, així comla posada en marxa de les obres del mateix.

La proposta d’acord també contempla demanar a l’autoritat estatal l’acceleració de la redacció dels estudis informatius de l’estació i del túnel passant i l’impuls d’estes obres, «endarrerides des de fa molts anys, que són part fonamental del Corredor Mediterrani»; e instar al Ministeri de Transport Mobilitat i Agenda Urbana l’impuls i finançament de la prolongació del túnel de Serradora «com actuació estratègica tant per a culminar el jardí del antic llit del Túria i la prolongació del Passeig de l’Albereda com per enllaçar de forma adequada a nivell ferroviari el port de València amb el Corredor Mediterrani».

A més, ha afegit l’alcalde, «proposem continuar, com hem fet forma reiterada, amb la demanda al Govern d’Espanya de la condonació del deute del Consorci València 2007 amb el Institut de Crèdit Oficial (ICO) generat per les obres realitzades amb motiu de la America’s Cup; i instarem al Ministeri de Transició Ecològicaperquè pose en marxa la rehabilitació de platges del Sud de València contemplada en la Declaració d’Impacte Ambiental de l’ampliació Nord del Port de València».

Esta proposta s’ha acordat com alternativa a la moció subscrita pel Partit Popular (PP), per «instar al Govern Estatal a aprovar amb caràcter d'urgència un decret perquè els Ajuntaments puguen disposar de la totalitat del romanent de tresoreria per a mitigar els efectes de la pandèmia i, en particular, per a adoptar mesures de suport als autònoms, pimes i comerciants de la ciutat».

Així mateix, el PP ha sol·licitat «l’assignació a l’EMT dels fons estatals destinats a pal·liar les pèrdues patides a conseqüència de la crisi sanitària; i què s’agilitze tots els tràmits preceptius per a l'inici de les obres de l'Ampliació Nord del Port de València, garantint, així, la projecció futura d'esta infraestructura en l'àmbit nacional i internacional».

D'altra banda, també ha sol·licitat que «s'accelere la redacció dels estudis informatius del túnel passant i de la doble plataforma ferroviària entre València i Castelló, així com l’impuls, sense major dilació, del desenvolupament d'estes obres ».

Entre les peticions que els populars ha inclòs en la seua moció també es troba «el foment i finançament per a la prolongació del túnel de Serradora més enllà del Sector de la Punta»; «i la condonació, amb caràcter immediat, el deute contret en el seu moment pel Consorci València 2007 amb l'Institut de Crèdit Oficial (ICO)».

Joan Ribó, que abans d’iniciar-se la sessió plenària ha parlat d’estos temes i ha ressaltat, per exemple, la necessitat de què «el Port de València treballe el tema de la mobilitat, ides d'un punt de vista ferroviari aprofitant els recursos que vindran de la Unió Europea», en el debat suscitat a l’hemicicle per la proposta popular, ha agraït a este grup «l’afany reivindicatiu respecte al govern estatal». «Em queda el dubte si és per patriotisme de ciutat o s’accentua pel fet de què en Madrid ara no governa la dreta i cal emprar-ho com a crítica», ha assenyalat en aclarir: «Hem vist l’actitud del PP quan governa en Madrid i quan no governa. Quan governa en Madrid l’actitudes molt silenciosa quan no un vertader fre a qualsevol reivindicació front al govern central». «Des que va pujar Pedro Sánchez al govern estatal –ha continuat Ribó-les seues reivindicacions es multipliquen com el coronavirus en EEUU. Però benvinguts al club reivindicatiu siga el que siga el seu motiu».

L’alcalde ha argumentat que «sempre és bo recordar als que viuen dins de la M-30 que la perifèria existeix i que València, en concret, és una ciutat molt abandonada a nivell d’inversions i a molts altres nivells». Però ha aclarit: «que quede clar que el problema no és un problema recent, només del govern actual. El problema és d’abans de juny de 2018 quan la dreta deixa de governar».

Segons ha explicat el primer edil, la proposta alternativa defesa per l’equip de govern i finalment acordada, matisa els punts de la moció popular. «Continuem demanant com hem fet ja moltes vegades alguns temes com l’alliberament del romanent de 2019». I en este punt ha recordat «al company Ramón Vilar, qui ho va fer també moltes vegades en la FEMP, tal com hem fet davant delministre de transports amb el tema de les ajudes al transport públic. Per escrit i per videoconferència».

«També estic prou cansat de demanar la condonació del deute de la Marina. A l’anterior govern moltes vegades. A l’actual també encara que cal dir que no ha tingut possibilitat de plasmar la seua voluntat econòmica en un Pressupost. Per cert, este deute varies vegades cent millionari és una altra de les herències enverinades del període de govern PP en ciutat-generalitat. Jahem vist un exemple en el deute municipal».

Ribó ha alertat als regidors i regidores populars: «s’han oblidat vostés del més urgent a nivell ferroviari: El canal d’accés entre el Boulevard i el pont de Giorgeta i és la primera obra del node València del Corredor Mediterrani que hem de fer i posar en marxa. També s’han oblidat de la connexió entre el corredor i el port de València què és fonamental per a la mobilitat portuària i per a fer sostenible qualsevol possible ampliació nord del port en cas de què es produïsca».

Per últim, segons Ribó, «el PP també han oblidat la regressió de les platges del sud de València. Allà pels temps de govern de Mariano Rajoy la Direcció de Costes va prometre unes obres de regeneració d’estes costes per valor de 28 milions. El Port té disponibles uns recursos econòmics per a fer front a una part d’estes obres». «He de reconèixer que açò no li he plantejat a la ministra de Transició Ecològica. Però pense fer-ho la setmana propera per a tractar este i altres temes», ha conclòs.

Joan Ribó ha explicat que esta moció implica «tornar a demanar un impuls per a infraestructures perquè esta ciutat té frens que impedeixen el desenvolupament de la ciutat» i ha al·ludit a la responsabilitat dels anteriors governants locals».

MÀSCARES PER A TOTES LES PERSONES

En el Ple també s'ha aprovat, sense el suport dels grups polítics de l'oposició, una proposta defensada pel regidor de Sanitat, Emilio García per a continuar amb el treball de conscienciació de la població per a previndre l'expansió de la pandèmia del coronavirus. El regidor, que ha recordat que, des que va començar la pandèmia ha informat de totes les mesures necessàries per a evitar la propagació d'esta malaltia, i ha recordat campanyesrealitzades com la que explica que la màscara és la vacuna.

Esta proposta s'ha votat com a alternativa a una altra moció defensada pel PP, «perquè l'Ajuntament repartisca gratuïtament màscares a les persones majors de 66 anys, a aquelles que es troben parades o han sigut afectades per un ERTO a la ciutat de València». Segons ha defensat la regidora popular Marta Torrado «també caldria desenvolupar una campanya informativa instant en la població perquè use la màscara com a mesura de protecció i continue amb la resta de mesures higièniques com a distància de seguretat o neteja de mans».

La regidora Marta Torrado ha afegit que el «repartiment de màscares es podria dur a terme a través dels Centres municipals»; mentre que els regidors de l'oposició, que han recolzat la proposta popular han reiterat que «és responsabilitat de l'Ajuntament l'impacte econòmic d'esta mesura»..

Mentre que el regidor José Gosálvez, de Vox, ha centrat el seu discurs en "laments" perquè, segons ha assegurat, «qualsevol ajuda per a majors i famílies no va rebre el suport de l'equip de Govern»; el regidor Javier Copoví, de Ciutadans, ha explicat l'esmena aportada pel seu grup polític "que inclouria en el col·lectiu de beneficiaris a molts altres col·lectius vulnerables o en risc d'exclusió social".

Emiliano García ha proposat «treballar perquè totes les persones tinguen accés a les màscares» i ha convidat «a tots els responsables polítics per a desenvolupar campanyes de sensibilització i que estes arriben als més vulnerables».

AMPLIACIÓ DEL XEC ESCOLAR

En el Ple també s'ha acordat, amb el suport de tots els grups polítics a excepció de Vox, «mantindre l'objectiu principal del xec escolar, destinat a reduir les desigualtats socials, fent costat així a les famílies més vulnerables soci-econòmicament per a garantir l'educació infantil des dels primers anys de vida», tal com ha explicat la regidora d'Educació, Maite Ibáñez.

Segons este acord, s'incorporarà en les bases d'esta convocatòria les condicions per a valorar les dificultats econòmiques sorgides en la pandèmia, i les circumstàncies laborals sobrevingudes, «amb la fi continuarà atenent les situacions excepcionals que puguen sorgir els pròxims mesos» Així, «es valorarà la renda familiar com un de les dades principals, atenent també les particularitats pròpies de les unitats familiars que les sol·liciten i es continuarà consolidant un augment pressupostari progressiu, per a aconseguir un major nombre de demandes i necessitats, dins de la disponibilitat econòmica dels pròxims exercicis».

Este acord s'ha adoptat, conforme l'Acord marc per a la Recuperació i Reconstrucció de la Ciutat de València, que contemplava «augmentar les ajudes destinades al xec escolar de 0 a 3 anys, incloent el mes de juliol en 2020, per a avançar cap a un escenari on es puga garantir l'accés universal en el menor temps possible», i com a alternativa a la moció presentada per Ciutadans «per a la universalització del xec escolar».

El portaveu d'este grup, Fernando Giner, ha sol·licitat «avançar en el compliment de l'esmentat acord marc, començant per concedir el xec escolar a totes les famílies que l'han sol·licitat per al curs 2020-21, i a totes aquelles que complisquen els requisits sense tindre en compte el criteri de la renda de 2019». Giner també ha sol·licitat dotar al Pressupost del 2022, que s'elabora en 2021, per a avançar cap a la universalitat d'este recurs i que esta siga possible en el curs 2022-23».

En el debat suscitat per este tema, el portaveu de Vox, Vicente Gosálbez, ha considerat «important que el xec universal vinguera unit a una llibertat total per a l'elecció de centre escolar», i la regidora Julia Climent del PP, ha indicat que «a través del xec escolar s'hauria d'abordar la gratuïtat de l'educació infantil».

La regidora d'Educació ha assegurat que l'Ajuntament manté «l'objectiu principal del xec escolar, destinat a reduir les desigualtats socials, fent costat així a les famílies més vulnerables soci-econòmicament per a garantir l'educació infantil des dels primers anys de vida», i ha aclarit que la mesura aprovada hui«respon a la situació actual, a partir dels continguts de la convocatòria, per a incorporar en les seues bases les dificultats econòmiques sorgides en la pandèmia, valorant les circumstàncies laborals sobrevingudes. Des d'eixa línia, es continuarà atenent les situacions excepcionals que puguen sorgir durant els pròxims mesos.

MÉS RECURSOS PER A INSERIR LABORALMENT A LES PERSONES AMB DISCAPACITAT

A proposta de Ciutadans, el Ple també ha debatut una proposta «sobre el pla d'ocupació per a les persones amb discapacitat a la ciutat», que segons ha explicat la regidora d'Ocupació, Pilar Bernabé, "destaca la importància que les administracions públiques siguem conscients de les necessitats d'aquestes persones".

En la seua intervenció, la regidora ha recordat que l'Ajuntament "compta amb serveis destinats a aquest efecte" i ha proposat una moció alternativa, que ha sigut acordada amb el vot favorable de tots els grups polítics a excepció de Vox, que s'ha abstingut. Segons aquest acord, «l'Ajuntament treballarà, en el marc de les seues competències, per a desenvolupar més iniciatives i reforçar la inserció de les persones amb discapacitat des dels programes València Inserida o València Activa, que ha tramitat més de 300 treballs per a persones amb discapacitat».

Els regidors Javier Copoví i Rafael Pardo han sol·licitat que «s'aprove un pla de foment d'ocupació per al citat col·lectiu, que es desenvolupe de manera transversal, i que s'incremente els plans per a mostrar a l'empresariat el marc regulador i el personal de suport que poden utilitzar així com les funcions que poden desenvolupar en l'ocupabilitat de les persones amb discapacitat».

Els edils de Ciutadans han demanat, entre altres assumptes, «una millora de l'ocupabilitat i qualificació professional de les persones amb discapacitat, i el compliment estricte licitadores de l'establit a través del contingent de reserva per a persones amb discapacitat, així com l'aprovació de línies d'ajuda, tipus microcrèdits, per a persones desocupades amb discapacitat, per a la creació d'empreses i treball autònom».

Davant aquesta proposta, el portaveu de Vox, Vicente Gosálbez, ha considerat que algunes de les mesures suggerides no entren en el marc de les competències municipals, mentre que la popular Marta Torrado ha proposat «escoltar a les entitats que treballen diàriament amb les persones amb discapacitat» i ha exigit «major coordinació entre administracions».

Arxivat a:

Destacats