25n
25N
25N

L'Ajuntament impulsarà un pla d'agricultures urbanes per a recuperar i potenciar el model agroecològic

L'Ajuntament impulsarà un pla d'agricultures urbanes per a recuperar i potenciar el model agroecològic
26/09/2020 -

El futur Pla d’Agricultures Urbanes de València té com a finalitat “la recuperació dels vincles amb l’horta i la potenciació del model agroecològic, reconeixent els serveis ambientals que aporten les agricultures urbanes, definint uns criteris d’implantació i potenciant els beneficis socials, la governança i la coordinació”.

El vicealcalde de València i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, i l’edil d’Agricultura, Alimentació Sostenible i Horta de l’Ajuntament de València, Alejandro Ramon, han anunciat l’inici dels treballs per a impulsar l’elaboració d’aquesta normativa, ha indicat el consistori en un comunicat.

Alejandro Ramon ha explicat que el Pla d’Agricultures Urbanes tindrà com a objectiu “donar resposta a les necessitats reals de la ciutat de València” i ha detallat que el procés participatiu serà desenvolupat durant les pròximes setmanes per un equip tècnic, Cercle, Territori, Paisatge i Arquitectura, amb experiència en la matèria.

Amb aqueix procés, al qual s’ha convidat a 28 entitats a més de les administracions públiques i les universitats, s’identificaran els problemes i les oportunitats al fet que s’enfronta València en agricultura urbana i s’avançarà en les estratègies i la implantació del pla.

“En els últims anys hem començat a invertir els processos urbanístics que durant anys han donat com a resultat l’expulsió cap a l’exterior de tot l’espai agrícola; ara, cada vegada hi ha més camps i horts urbans dins de la ciutat, com es pot comprovar amb iniciatives particulars com en Benimaclet o el Cabanyal, però també amb els horts urbans públics impulsats per l’Ajuntament en Sociòpolis o Malilla”, ha destacat.

A més, ha explicat que en aqueix context el Pla d’Agricultures Urbanes analitzarà tots els models per a veure pros i contres i establir un pla d’acció per a acompanyar i ajudar a qualsevol iniciativa per a desenvolupar aquest model. “La ciutat no sols es té que renaturalitzar sinó que també ha de ser un espai productiu perquè el veïnat puga cultivar les seues pròpies fruites i verdures i conéixer el vessant agrícola tan arrelat a la nostra ciutat”, ha ressaltat.

Per part seua, Campillo ha destacat la importància del Pla d’Agricultures Urbanes de València. “Posarà les bases de quin és l’estratègia a mitjà i llarg termini de l’agricultura urbana dins de la nostra ciutat”, ha explicat, i ha ressaltat les “múltiples operacions per a fer horts urbans a la nostra ciutat” realitzades aquests anys, com la recent adjudicació dels horts urbans del carrer Vaixell, al Grau, amb la qual ja són quatre les instal·lacions d’horts urbans operatives, que són municipals i gestionen diversos col·lectius després d’haver optat al concurs per a la seua gestió.

A més, ha valorat iniciatives privades, com la de Cabanyal Horta, l’Hort de la Botja o els horts de Benimaclet, “que també volem tindre en compte a l’hora de fer aquest pla d’agricultures urbanes”.

Quant al procés participatiu ha destacat que l’equip redactor del pla contactarà amb molts col·lectius “perquè expressen la seua opinió sobre com volen que l’agricultura urbana s’expandisca i arribe al lloc al qual ha d’arribar a la nostra ciutat” i ha defensat que “com en moltes altres ciutats d’Europa, la pràctica de l’agricultura i els horts urbans són perfectament compatibles amb les ciutats; de fet, ajuden a millorar el nostre medi ambient i a tindre un espai de contacte amb la naturalesa en plena ciutat”.

El Pla d’Agricultures Urbanes s’estructurarà en tres eixos de treball: territori i ciutat, agroecologia i biodiversitat, i governança i societat. Aquests eixos serviran com a marc estratègic per a la síntesi de la informació, per a la comunicació del pla i per a afavorir un espai de construcció social del diagnòstic i les propostes del pla d’acció.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

4 + set =