El Ple de l'Ajuntament de València exigeix al Govern d'Espanya una nova llei de finançament de les corporacions locals

Guardar

L'alcalde de València, Joan Ribó, al ple
L'alcalde de València, Joan Ribó, al ple

El Ple de l'Ajuntament insta «al pròxim Govern d'Espanya a adoptar les mesures necessàries per a solucionar el greu problema d'infrafinançament de les corporacions locals en el seu conjunt». La Corporació exigeix a l'executiu que isca de les urnes el mes el pròxim novembre que prenga les mesures pertinents per a donar una solució a la deficiència de finançament dels ajuntaments i ens locals.

La proposta ha sigut aprovada amb els vots de l'Equip de Govern com a alternativa a la moció inicial que havia plantejat el Grup Municipal Popular sobre aquest assumpte. En l'acord final del Plenari, es detallen detalladament les mesures que ha d'impulsar el pròxim Govern. En primer lloc, l'Ajuntament de València exigeix l'«aprovació d'una nova Llei de finançament de les corporacions locals, que, entre altres coses, flexibilitze els impostos municipals, de manera que els ajuntaments disposen de major capacitat per a fixar quotes, bonificacions i recàrrecs»; i també la revisió de l'actual Llei de Règim Local «per a fer-la més d'acord amb la necessitat de prestació de servici i atenció de proximitat per part dels ajuntaments».

També planteja l'Ajuntament la «reforma integral de la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de Règim fiscal de les entitats sense finalitats lucratives i dels incentius fiscals al mecenatge, de manera que permeta als ajuntaments el cobrament de l'IBI i tributs a algunes activitats lucratives que s'emparen sota el paraigua d'aquesta llei».

En la moció aprovada se sol·licita també al Govern central «que en els pròxims Pressupostos Generals de l'Estat, PGE, s'incorpore una partida per al contracte programa del transport de l'àrea metropolitana de València, que solucione el greuge comparatiu que pateix aquesta ciutat històricament respecte a altres grans ciutats metropolitanes com Madrid i Barcelona, i que contribuirà a dotar l'EMT i Autoritat Metropolitana del Transport dels recursos necessaris per a un eficaç funcionament».

Finalment, l'Ajuntament en Ple ha subratllat el seu «suport total a l'acord inicial entre l'actual ministra en funcions i els representants de la FEMP per a flexibilitzar la Regla de la Despesa, i ampliar el ventall de possibilitats en l'aplicació de romanents i superàvits».

Els grups de l'Oposició han votat en contra de la proposta del Govern Municipal. La portaveu popular, María José Català, ha instat l'alcalde a adoptar «una actitud més reivindicativa davant l'Executiu Central, i exigir tot el que necessita la ciutat de València», igual que ha fet el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner. La portaveu popular, a més, ha denunciat que l'alternativa plantejada «rebaixa el nivell d'exigència al Govern d'Espanya».

UN MODEL EDUCATIU SOLIDARI

Durant el debat plenari, la Corporació ha rebutjat dues propostes plantejades pel Grup Municipal Vox en les quals es proposava l'eliminació de la divisió per àrees d'influència per a l'elecció de centre escolar i creació d'un Districte Únic escolar. I, en segon lloc, la derogació de la Llei autonòmica promotora del plurilingüisme en el sistema educatiu valencià. El Grup Popular ha presentat esmenes a les dues mocions, esmenes que han sigut sostingudes per Vox i Ciutadans, però que han decaigut pels vots contraris del Govern de Compromís i PSPV-PSOE.

La regidora d'Educació, Maite Ibáñez, ha fet notar que la segona proposta de Vox «qüestiona l'ordenament jurídic vigent, que reconeix valencià i castellà com les dues llengües pròpies de la Comunitat Valenciana». Quant al Districte Únic, la regidora ha assegurat que «parlar de Districte Únic suposa parlar de desigualtat, ja que és una mesura que segrega i discrimina l'alumnat». Ibáñez ha defensat el «model per districtes, que s'asseu sobre un enfocament solidari, i que aposta per la convivència i la cohesió social».

Destacats