L'Ajuntament de València detalla com afecta l'estat d'alarma als seus contractes d'obres, servicis i subministres

Luisa Notario ha explicat que esta instrucció dona seguretat a les empreses amb què treballa l’Ajuntament.

Guardar

IMG_20191121_114059
IMG_20191121_114059

L’Ajuntament de València, a través de la Regidoria de Contractació, ha elaborat una instrucció que permet concretar com els dos Reials Decrets del govern central –dels dies 14 i 17 d’este mes- afecten a les empreses que treballen amb el consistori i les que ho poden fer en un futur, per les seues implicacions directes sobre els contractes vigents i els que s’han de formalitzar. La regidora de Contractació, Luisa Notario, ha explicat que "amb esta instrucció donem seguretat a les empreses, els expliquem quin és el procediment que se seguirà amb totes les contractacions i els procurem el menor perjuí possible pel decret de l’estat d’alarma".

Esta instrucció municipal permet dotar de procediment allò que establixen els dos Reials Decrets pels quals es decretava l’estat d’alarma i s’establien tot un seguit de mesures econòmiques per fer front a les seues conseqüències. En concret, l’article 34 del Reial Decret Llei es referix a tots els contractes de les administracions públiques, tant els que estan vigents com els que hi ha en procés de licitació o els que acaben d’adjudicar-se, i tant de servicis, com d’obres, subministres i altres i determina que cada administració indicarà si eixos contractes se suspenen o s’han de modificar. "Per açò hem interpretat este article i l’hem adaptat a la situació de l’Ajuntament segons els tipus de contractes amb què treballem", ha indicat Notario, qui ha explicat que la instrucció determina el procediment a seguir en tot un seguit de casos possibles, com ara quan se suspenen, què ocorre quan hi ha un contracte prorrogat, com s’ha de fer si hi ha un contracte que no ha donat temps a formalitzar, etc.

Notario ha indicat que la instrucció també contempla la possibilitat de prorrogar un contracte fins que comence l'execució del nou, quan al seu venciment no s'haguera formalitzat a conseqüència de la paralització dels procediments de contractació, com ja contempla la legislació vigent. A més, ha explicat que igual que els terminis es poden ampliar en els contractes de servicis, en el cas dels contractes d’obres cal tenir en compte que totes queden suspeses, no obstant això els contractistes hauran de sol·licitar formalment la suspensió a l’Ajuntament –que disposarà de cinc dies per donar resposta i el silenci administratiu es considerarà negatiu- per poder acollir-se a les ajudes que els corresponguen. En este sentit, Notario ha explicat que "totes les obres queden suspeses i si algun contractista considera que la seua obra ha de seguir en marxa haurà de presentar un informe del coordinador de seguretat i salut que aprove el mateix i en el qual conste expressament que durant l'execució de l'obra es donarà compliment a totes i cadascuna de les mesures sanitàries acordades per l'OMS, el Ministeri de Sanitat i la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública relatives al COVID-19".

Entre les qüestions incloses en la instrucció hi ha altres casos possibles, com ara què ocorre si hi ha obres finalitzades però encara no recepcionades o com procedir quan les obres s’han suspés. En este últim cas els contractistes tenen l’obligació de garantir la seguretat de l’obra adoptant les mesures necessàries per assegurar la integritat del tancament.

Per últim, la instrucció afegix que totes les consideracions incloses en ella són aplicables a tots els contractes menors.

Arxivat a:

Destacats