25n
25N
25N

L'Ajuntament commemora el 40 aniversari de la reintroducció del valencià en institucions democràtiques

L'Ajuntament commemora el 40 aniversari de la reintroducció del valencià en institucions democràtiques
29/08/2020 -

L’Ajuntament de València ha dissenyat una campanya de commemoració del 40 aniversari de la reintroducció del valencià en les institucions democràtiques per a “reforçar la presència en xarxes del Gabinet de Normalització Lingüística i dinamitzar la llengua pròpia entre la ciutadania”.

Amb el lema ’40 anys treballant pel valencià’, l’Ajuntament vol reivindicar la labor realitzada pel Consistori per a “prestigiar la llengua pròpia dins i fora de l’administració local”, ha explicat en un comunicat.

La regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha destacat que “gràcies a l’esforç i al treball dut a terme durant els últims anys durant els quals s’ha aconseguit reintroduir el valencià en l’administració, formar als treballadors i treballadores en competències lingüístiques i consolidar diverses campanyes de promoció pròpies, ara hi ha un Gabinet de Normalització Lingüística encarregat de dinamitzar el valencià a l’Ajuntament”.

Notario ha explicat que l’Ajuntament de València “pot i deu contribuir a la normalització de la nostra llengua més enllà de l’administració i, per això, quan arribem al govern en 2015 el Gabinet de Normalització Lingüística es va constituir com a servei independent, dotant-lo d’una major estructura que ha permés iniciar noves activitats per a promoure el valencià en altres àmbits entre la ciutadania”.

En aquest sentit, ha explicat que s’ha reforçat la seua estructura i també ha anunciat que “ben aviat” s’incorporaran dos tècnics lingüistes més com a resultat de l’última convocatòria d’oposicions celebrada en 2019 corresponent a la a Oferta pública d’ocupació de 2016, “la primera que va dissenyar íntegrament el Govern de Joan Ribó”.

“Un personal amb el qual s’ha avançat en el desenvolupament del nostre Reglament d’Ús i Normalització; en la implantació del valencià en l’àmbit intern de la institució entre el personal a través de la formació i del voluntariat, en la senyalística o en la documentació, i també externament entre la ciutadania, en la publicitat institucional, en la informació, en la cartelleria, les publicacions, actes culturals, en el comerç i en les xarxes socials, entre altres”, ha assenyalat Notario.

Segons la regidora de Gestió de Recursos, per a l’Ajuntament de València la recuperació d’espais d’ús per al valencià és “de gran importància”.

“El valencià és patrimoni cultural de tots i totes les persones que vivim a la ciutat de València, independentment de la llengua que parlem habitualment, perquè aporta riquesa a la nostra identitat com a poble, perquè ens fa únics en el món, i alhora ens permet obrir-nos en una comunitat lingüística de més de 13 milions de persones, amb una rellevant producció cultural i amb oportunitats laborals dins i fora de les nostres fronteres”, ha assenyalat.

40 ANYS TREBALLANT PEL VALENCIÀ

En 1979, després de les eleccions municipals i la constitució dels primers ajuntaments democràtics, l’Ajuntament i la Diputació de València van ser les primeres institucions valencianes que van convocar places de tècnic/a lingüístic/a. A partir d’aqueix moment es va reintroduir el valencià com a llengua de l’administració municipal, juntament amb el castellà.

Una altra de les “fites destacades” per al consistori va ser el 28 de juny de 1996, quan el Ple va aprovar, per unanimitat de tots els grups polítics amb representació, el Reglament sobre l’Ús i la Normalització del Valencià en el municipi de València, que va ser impulsat posteriorment l’any 2015, quan es va desenvolupar i va reforçar la seua estructura actual i les seues funcions.

Entre les activitats d’aquest servei destaquen l’assessorament lingüístic, això és, la traducció i correcció de la documentació municipal i dels organismes autònoms i resolució de dubtes per a la redacció d’informes, formularis, catàlegs d’exposicions, campanyes publicitàries, llibres, toponímia, etc.

També la formació és una de les seues funcions clau amb cursos generals de valencià per al personal de l’Ajuntament i des de 2016 ofereix recursos lingüístics en línia i traducció automàtica.

A partir de 2015 el Gabinet de Normalització Lingüística assumeix la tasca de la promoció lingüística i l’organització de diverses campanyes com el Voluntariat pel valencià, Literatura per a joves, Versafalles, La fàbrica de les paraules, tallers de lectura, rutes literàries, recitals de poesia en col·laboració amb les biblioteques municipals, el Consorci de Museus la Fira del Llibre, la Plaça del Llibre.

Entre les últimes actuacions destaca la Ruta Estellés, la primera de les rutes literàries que durà a terme el Gabinet de Normalització Lingüística, i que, segons les previsions, l’octubre de 2020 quedarà senyalitzada.

“IMPULS” A les XARXES SOCIALS

El Gabinet de Normalització Lingüística ha intensificat la seua presència en xarxes socials, a través de Facebook (GNLVLC), Instagram (@gnlvlc), YouTube (GNL València) i Spotify (GNLVLC), així com l’aplicació de WhatsApp per a oferir continguts “atractius” en llengua pròpia, i materials diversos que “dinamitzen l’ús del valencià” com a iniciatives d’escriptura literària i creativa, tallers de lectura, concursos o llistes de música en Spotify.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

sis − 1 =