25n
25N
25N

El ple de l'Ajuntament aprova provisionalment el canvi de planejament del Museu de Belles arts

La modificació contempla derrocar el mur de la part posterior del Sant Pius V i ampliar el seu espai amb un jardí d’escultures al costat de Vivers

El ple de l'Ajuntament aprova provisionalment el canvi de planejament del Museu de Belles arts
25/06/2020 -

El ple de l’Ajuntament de València ha aprovat aquest dijous provisionalment, en la sessió ordinària de juny, la modificació de planejament del Museu de Belles arts Sant Pius V, que suposa “una redelimitació” d’aquest espai cultural, “que derrocarà el mur perimetral per a guanyar espai públic i inclourà un jardí d’escultures”, segons la vicealcaldessa i regidora de Desenvolupament Urbà, Sandra Gómez.

El nou planejament ha tirat avant de manera provisional amb els vots a favor del govern local que conformen Compromís i PSPV i ha comptat l’abstenció dels tres grups de l’oposició: PP, Cs i Vox. En concret, en el ple s’ha aprovat provisionalment la modificació puntual del Pla Especial de Protecció (PEP)-EBIC núm. 8 (modificació de la qualificació de la parcel·la del Museu de Belles arts Sant Pius V i Parc de Vivers).

El punt de l’ordre del dia en el qual apareixia aquest assumpte, el sisé, no ha generat debat i s’ha passat directament a la votació. Abans de començar la sessió plenària, Sandra Gómez ha destacat, en declaracions als mitjans de comunicació, la “importància” d’aquesta modificació urbanística i ha insistit en la decisió de “derrocar el mur que separa Sant Pius V del Parc de Vivers”.

“Integrarem tot aqueix entorn, que és BIC (Bé d’Interés Cultural), amb el barri”, ha assenyalat, al mateix temps que ha ressaltat que hi haurà “un nou jardí d’escultures que permetrà també obrir les activitats del museu a tots els veïns i veïnes de la zona”.

L’aprovació provisional del canvi de planejament del Museu de Belles arts Sant Pius V de València té els seus orígens l’any 2016, segons ha precisat el consistori. Així, ha explicat que en el Pla Especial actual es qualifica l’edifici d’aquest museu i els seus espais exteriors annexos com a educatiu-cultural, mentre que l’àrea nord-oest d’ampliació del museu, que forma part dels actuals Jardins de Vivers i és la zona prevista per al projecte del ministeri –de Cultura–, posseeix la classificació de GEL-2/P-QL (jardí).

El projecte proposa, com ha apuntat Gómez, derrocar el mur que dóna a la part posterior del museu, al carrer Tornat del Rossinyol, que guanyarà tot l’espai públic fins a la façana de l’edifici. D’altra banda, el museu s’amplia amb un jardí d’escultures que albergarà una nova entrada, en la part que dóna a Vivers. Per a escometre aquestes actuacions és necessari modificar el planejament actual de l’entorn, el Pla Especial de Protecció del BIC Museu Sant Pius V.

En conseqüència, el sòl que proposa el projecte del ministeri com a nou límit del museu amb l’ampliació passarà a classificar-se com a educatiu-cultural, mentre que l’espai guanyat entre el mur i l’edifici passarà a ostentar una qualificació de xarxa viària, ha detallat l’Ajuntament. Això permetrà realitzar la corresponent permuta de terrenys entre l’administració central i la local, ha agregat aquesta última.

El PEP-EBIC estableix protecció per al museu i el Parc de Vivers. Per al Museu de Belles arts s’estableix el nivell de Bé d’Interés Cultural en la categoria de Monument. No obstant això, en la fitxa de catàleg es fixa que en els espais lliures annexos al museu, objecte de la modificació puntual del planejament, no estan protegits. Per al Jardí de Vivers, s’estableix un nivell de protecció de BIC com a Jardí Històric de Rellevància Local.

“REGENERAR L’ENTORN”

La vicealcaldessa va comentar recentment, en donar a conéixer aquesta modificació de planejament, que “les previsions de canvi de superfície en la modificació contemplen un total de 2.539 metres quadrats que passaran a ser xarxa viària i 1.329 metres quadrats que deixaran de ser GEL2/P-QL (Parc) per a ser GSP-2/P-ED (Educatiu-Cultural)”.

Sandra Gómez va considerar que aquesta aprovació provisional “suposa un pas avant per a regenerar l’entorn del Museu de Belles arts, amb nous espais públics i per als vianants, parcs urbans i edificis protegits”. Després d’aquest tràmit, l’actuació es remetrà a la Generalitat per a la seua aprovació definitiva.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

dinou − quatre =