Ajuntament al·lega "grans problemes ecològics" i falta de plans de mobilitat en l'ampliació del port

Guardar

puerto-valencia
puerto-valencia

Les al·legacions de l'Ajuntament de València al projecte de la companyia Terminal Investment Limited (TIL), filial de la naviliera suïssa MSC, per a l'ampliació de la terminal nord de contenidors del Port de València adverteixen sobre "grans problemes ecològics" que podrien "alterar" la flora i la fauna submarina arran dels treballs de manteniment i dragatge que s'haurien de fer regularment per a garantir la profunditat navegable dels vaixells.

A més se censura l'"absència d'un obligat pla de mobilitat" malgrat les "afeccions no desitjables pel trànsit de vehicles que generarà la nova terminal" pel que l'àrea municipal de Mobilitat Sostenible i Espai Públic informa "negativament" d'aquesta actuació "a l'espera que s'elabore un pla de mobilitat i puga ser avaluat".

Aquests són alguns dels motius que s'esgrimeixen entre els informes que ha recaptat el consistori entre els seus serveis municipals d'Ecologia Urbana, Emergència Climàtica i Transició Energètica, Platges, Mobilitat, Parc Natural Devesa-Albufera i Urbanisme. Recopilats en un document únic, la Junta de Govern Local ha aprovat aquest divendres amb els vots de Compromís i l'abstenció del PSPV-- per a justificar la necessitat d'una nova Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) sobre l'ampliació del port.

El servei de Platges i Qualitat Acústica de l'Aire adverteix sobre l'impacte ambiental "molt considerable" dels ports marítims tant en la seua construcció, reforma o ampliació com durant el seu funcionament, "major com més gran siga el volum de l'obra o de l'ampliació i com més intenses siguen les activitats de càrrega i descàrrega".

L'en aquest sentit alerta: "l'aportació de sediments que generaran els nous molls obliga a efectuar regularment treballs de dragatge i manteniment per a garantir la profunditat navegable, i l'escombratge o abocament a la mar del material dragat planteja grans problemes ecològics perquè aquest llot pot estar contaminat per la pol·lució general de les aigües, bé siga a causa dels abocaments o per contindre petroli o materials pesats. En cas d'efectuar l'abocament d'aquests a la mar, s'altera la configuració submarina, la flora i la fauna aquàtiques".

A més, Platges recorda que les activitats portuàries "produeixen impactes negatius sobre les aigües i conseqüentment sobre fauna i flora" amb les maniobres d'atracada i desatracada, càrrega de combustible, càrrega i descàrrega, neteja o reparacions, per la qual cosa assenyala que les obres d'ampliació no poden ser tractades de manera "lleugera" i crida a "fer estudis que garantisquen la mínima afecció mediambiental present i futura".

Per part seua, el servei d'Emergència Climàtica i Transició Energètica assenyala que en les últimes dècades, la incorporació de nous dics i ampliacions a la "superestructura" que representa el Port de València ha generat "distorsió" dels corrents i la "pèrdua de desenes de metres de platja al sud", alguna cosa que pretén corregir-se amb depòsits d'arena "clarament insuficients".

L'augment d'episodis climàtics extrems especialment temporals de llevant, --afig-- obliguen a replantejar-se aquestes polítiques de restitució en pro de nous mecanismes de planificació.

A més, en el seu informe apunta que les dàrsenes portuàries aconsegueixen els màxims nivells de soroll i que el trànsit és el principal agent generador de contaminació acústica, per la qual cosa augura que "el desenvolupament proposat constituirà en principi un increment de la contaminació acústica del seu entorn".

Davant aquesta situació reclama: actualitzar l'inventari d'emissions el port, dissenyar un full de ruta per a la descarbonització, un pla de mobilitat, integrar el seguiment de la qualitat de l'aire amb el sistema de la Generalitat, quantificar escenaris possibles de contaminació acústica, avaluar l'afecció sobre el transport de sediments i sobre l'estabilitat de la línia de costa Pinedo-El Saler tenint en compte el canvi climàtic.

Des de Parcs i Jardins Singulars troben a faltar "un estudi de paisatge que valore l'impacte paisatgístic de la nova terminal de contenidors sobre el paisatge de la ciutat, especialment en la seua línia costanera, perquè "la nova terminal presenta una gran conca visual".

MSC, "PRINCIPAL EMPRESA D'ENVIAMENT DE CONTENIDORS EMISSORA DE CO2"

El document presentat per l'Ajuntament de València es fa ressò també d'un estudi recent de la federació europea Transport & Enviroment considera a Mediterranean Shipping Company (MSC), de la qual TIL és una filial, com "la principal empresa d'enviament de contenidors emissora de CO2".

Aprofita també per a posa el focus en la "modificació substancial" de l'ampliació nord del Port, les obres del qual van ser parcialment executades en 2012 amb el dic d'abric de més de 2 quilòmetres, mancant la construcció de la terminal de contenidors.

Una terminal que el consistori posa "en qüestió" en canviar-se " de lloc" respecte a la Delimitació d'Espais i Usos Portuaris aprovada en 2013 i que la Declaració d'Impacte Ambiental (DIA) aprovada en 2007 només era vàlida per a l'alternativa autoritzada, no condicionava cap accés nord.

Destacats