25n
25N
25N

L'Ajuntament de València ha destinat 30 milions d'euros per a fer front als efectes de la pandèmia

L'Ajuntament de València ha destinat 30 milions d'euros per a fer front als efectes de la pandèmia
17/06/2020 -

L’Ajuntament de València ha destinat fins al moment un total de 30 milions d’euros a través de diferents iniciatives i línies d’actuació per a fer front als efectes econòmics, socials i sanitaris de la pandèmia de COVID-19. Així ho ha assenyalat aquest matí l’alcalde, Joan Ribó, qui ha donat a conéixer els detalls de les pròximes modificacions de crèdit que aprovarà el Ple municipal la setmana que ve, per valor de 36 milions d’euros, dels quals prop d’un terç seran per a programes directament relacionats amb els efectes de la crisi sanitària.

Entre les novetats que inclouen aquestes modificacions creditícies s’inclou una línia d’adquisició d’habitatge social i una altra de suport a les indústries culturals valencianes, a més del reforç de les línies de suport als sectors econòmics i els col·lectius socials més necessitats que ja estaven en marxa. Tal com ha explicat l’alcalde, «tot és fruit d’una gestió molt acurada i molt pensada i àgil, posada en marxa sense improvisacions, per a resoldre cada moment de l’evolució de la pandèmia i la seua afecció a la ciutadania».

Les modificacions pressupostàries previstes (que seran les nombre 11, 12 i 13, i ja s’estan ultimant la 14) arriben als 36,2 milions d’euros, dels quals 10,9 milions corresponen a partides vinculades amb la COVID-19. Acompanyat pel regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha detallat les principals novetats d’eixes modificacions: es dedicarà un milió d’euros per a la compra d’habitatge social públic que permeta ampliar el parc d’habitatge social: «és una necessitat imperiosa, ja que no podem permetre situacions d’infrahabitatge i de persones que busquen una llar i no el tenen», ha assenyalat. També es preveu dedicar 2,5 milions per al sector cultural, una línia d’actuació nova, que es dirigirà a reforçar al sector productiu cultural, empreses i professionals del sector, que s’han vist seriosament afectats pels efectes del confinament. A més s’afig 1,6 milions per a ajudes al sector de l’hostaleria, 450.000 € per als sectors d’innovació tecnològica i emprenedoria, i 500.000 € per a millora i adequació sanitària d’instal·lacions esportives a la nova situació.

Tot això pel que respecta a les novetats; però de manera paral·lela, es reforcen les línies d’ajudes que ja estaven en marxa amb un milió i mig d’euros que aniran a donar suport a l’activitat de les persones autònomes, en el marc del Pla d’ajudes Re-Activa, i 800.000 € per al comerç de proximitat. Altres partides importants a tindre en compte que formen part de les accions de modificació pressupostària, ha detallat l’alcalde, són: 450.000 € per a material sanitari (EPI) destinat a la Policia Local, 230.000 € en ajudes als Menjadors escolars, 265.000 € per a material escolar i recursos per a l’ensenyament, i 450.000 € per a material sanitari i realització de proves diagnòstiques al personal municipal.

D’altra banda, ha continuat Ribó, aquestes modificacions inclouen partides que no tenen a veure directament amb la pandèmia, però que són importants. Entre elles, en el capítol d’inversions es destinen 390.000 € per a habitatges municipals, 1,8 milions d’euros per a actuacions en vies públiques dins del marc de l’urbanisme tàctic, creació d’espai públic segur, i promoció d’una ciutat saludable sostenible; i 250000 € per a programes d’autoconsum energètic. A més, ha afegit l’alcalde, en despesa corrent preveiem 660.000 € de subvencions per a ajudes al lloguer i per al Pla Reviure, així com 7,2 milions € per a expropiacions i 14.000.000 € per a amortització anticipada del deute. En aquest sentit, tant l’alcalde com el regidor d’Hisenda han subratllat que les previsions d’endeutament municipal per a final d’any se situen en els 329.000.000 d’euros, la qual cosa equival al 39,4% dels ingressos; «és a dir que ens situem molt per davall del 75% que és el màxim permés que regula el Ministeri d’Hisenda i molt lluny dels 750 milions d’euros de deute que trobem en 2015 i que era quasi del 100%».

DUPLICAR ELS RECURSOS

Per part seua, el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, ha destacat la «contundència amb la qual hem actuat des de l’Ajuntament des del primer moment: vam fer una primera bateria de modificacions de crèdit per a ampliar partides que ens permeteren fer front a les derivades econòmiques i socials de la pandèmia, i vam dir clarament que no anava a ser l’única iniciativa que pensàvem impulsar, perquè no es tractava només de fer una actuació ràpida sinó també sostinguda en el temps i en funció de les necessitats i les disponibilitats». «També vam anunciar que pensàvem duplicar la primera tanda de recursos i, malgrat l’escepticisme de la posició, hui podem dir que el Ple pròxim tractarà una altra bateria de mesures que duplicaran les que ja havíem establit en les modificacions anteriors».

L’alcalde Joan Ribó ha conclòs la intervenció davant la premsa, destacant que, «en termes globals, des de l’inici de l’estat d’alarma, hem destinat 10,6 milions d’euros de despesa a l’atenció social a persones vulnerables, més de sis milions d’ajudes a autònoms i pimes, i 1,6 milions d’euros al comerç; en conclusió, València ha dedicat 30 milions per a fer front a l’impacte de la pandèmia a la nostra ciutat: no volem deixar a ningú arrere, i volem impulsar una ciutat resilient, saludable i sostenible».

IMPRESCINDIBLE UN FONS ESTATAL DE TRANSPORT

Durant el torn de preguntes, i davant les qüestions referides a la utilització de romanents de tresoreria (superàvit municipal) per a impulsar la recuperació de la situació econòmica de l’EMT, l’alcalde ha reiterat que «el fet que ens permeten actuar amb els diners que són de l’Ajuntament de València per a millorar els problemes de l’EMT, doncs bo, és una solució, però jo crec que aspirem a solucions millors», i ha afirmat que eixes solucions passen per un fons per a ajudar als problemes de transport de les ciutats.

No obstant això, ha indicat que «sembla que ha aparegut un fons que en principi no contempla això», per la qual cosa aquest mateix matí l’alcalde ha signat una carta dirigida al Ministre de Transports, José Luis Ábalos, així com al president de la Generalitat, Ximo Puig, i ha instat el conseller de Mobilitat, Arcadi España, a convocar una reunió urgent i extraordinària de l’Autoritat de Transport Metropolitana de València per a poder tractar sobre aquest tema. «Considere imprescindible un Fons Estatal per a ajudar al transport públic de València i de totes les grans ciutats, les quals tenim l’obligació de tindre transport públic». «Tot això –ha conclòs- de manera paral·lela a la reivindicació imprescindible, que no sé quantes vegades hem fet, que s’allibere l’ús del superàvit municipal no sols per a aquest assumpte, sinó perquè les ciutats puguem emprar-ho en allò que considerem necessari».

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

1 × 5 =