25n
25N
25N

L'Ajuntament participa en la campanya de voluntariat ambiental de Creu Roja a la Devesa

L'Ajuntament participa en la campanya de voluntariat ambiental de Creu Roja a la Devesa
28/06/2019 -

L’Ajuntament de València, a través del Servici de Devesa-Albufera, col·labora per tercer any consecutiu en el programa de voluntariat socioambiental de Creu Roja. El programa, que comença demà dissabte 29 de juny, consisteix a donar suport als servicis municipals en les labors de vigilància dissuasiva i de sensibilització i informació a la Devesa amb personal voluntari convenientment format i en plena coordinació durant el servici amb els agents ambientals.

D’aquesta manera, segons ha explicat l’alcalde de València, Joan Ribó, «es pretén prevenir possibles riscos d’incendis forestals i augmentar el coneixement dels visitants per a evitar pràctiques que danyen l’ecosistema en els períodes de màxima afluència». «Entre aquestes recomanacions i consells, es recorda la normativa d’ús de la Devesa relacionada amb la protecció de les dunes, bona gestió dels residus, accessos i circulació, protecció de la fauna i flora, i procediments d’actuació davant varaments d’animals marins, entre altres qüestions», ha afegit.

Per a aquesta edició, es disposa de 400 llocs que es cobriran amb voluntariat durant els caps de setmana de juliol, agost i setembre, en torns de matí i vesprada, mentre que l’any passat hi van participar 117 persones. L’Ajuntament de València ha col·locat cartells a la ciutat animant a apuntar-se a aquest projecte, a través de l’adreça electrònica devesa.voluntariado@cruzroja.es i la pàgina web www.cruzroja.es/medioambientedevesavalencia.

El projecte té un caràcter social i incorpora persones amb diversitat funcional i menors amb mesures judicials en compliment amb la Llei 5/2000 de responsabilitat penal del menor. A més, l’educació ambiental s’estén als centres educatius durant el període escolar. Com a novetat, enguany s’incorporaran dos voluntaris amb bicicleta per a les diverses rutes accessibles des de l’antic poliesportiu fins a la gola del Perellonet.

BALANÇ POSITIU

Entre els aspectes positius, també es dóna la circumstància que en els tres anys en què ha estat en vigor el voluntariat no s’ha produït cap incendi gran al parc natural. La dada contrasta amb els 34 incendis que es van produir entre els anys 2005 i 2015. Es demostra així l’efectivitat d’aquest tipus d’intervenció de voluntariat socioambiental.

En 2018, Creu Roja va realitzar 331 comunicacions al Servici Devesa-Albufera. D’aquestes, nou van requerir assistència externa, 78 van requerir solució immediata i 224 van ser avisos per manteniment. Els voluntaris mateixos van solucionar en el moment 96 incidències, relacionades amb negligències, comportaments o accions adverses per a la flora o la fauna, l’accés a zones restringides o l’estat de tancats i accessos. La majoria de les incidències es van concentrar des del poliesportiu del Saler fins a la urbanització de la Casbah a causa de la gran afluència de visitants.

Les accions es realitzaran durant els caps de setmana dels mesos de juliol, agost i setembre. Concretament, comencen aquest dissabte 29 de juny i acabaran el diumenge 22 de setembre. Així, cada cap de setmana es realitzaran torns de matí i vesprada durant 26 jornades d’activitats. El grup d’acció voluntària es divideix en tres rutes establides: des de l’antic poliesportiu al Tallafoc de la Rambla, del Tallafoc de la Rambla al marge nord de Gola del Pujol i del marge sud de la Gola del Pujol a la Gola del Perellonet.

La Regidoria de Devesa-Albufera ajuda Creu Roja a dissenyar el dispositiu, formar al voluntariat sobre coneixements de la Devesa i assumeix algunes despeses com la manutenció. En el projecte també col·labora la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural de la Generalitat Valenciana.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 + divuit =