25n
25N
25N

L'Ajuntament estudiarà l'impacte del pressupost de 2020 en la creació d'ocupació

iStock.com/RomanBabakin

L'Ajuntament estudiarà l'impacte del pressupost de 2020 en la creació d'ocupació
01/12/2019 -

L’Ajuntament de València analitzarà, a través de dos estudis, l’impacte del pressupost municipal en la creació d’ocupació a la ciutat i en la lluita contra el canvi climàtic. Així ho ha indicat el regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, que ha proposat dur a terme aquests dos informes i que ha precisat que aquest balanç se sumarà al dut a terme per a determinar la seua influència en perspectiva de gènere.

Vilar ha mostrat la seua voluntat de dur a terme a través dels comptes del pròxim any i “al costat de l’informe preceptiu per llei d’impacte en perspectiva de gènere, altres dos estudis d’impacte” que ha estimat “fonamentals”, un de caràcter ambiental i un altre d’ocupació.

El també portaveu adjunt del PSPV en el consistori, que s’ha pronunciat d’aquesta manera en una entrevista a Europa Press, ha ressaltat la conveniència de tindre en compte, a través del pressupost municipal, “tot el que s’aborda per a combatre el canvi climàtic i buscar la sostenibilitat mediambiental” i el que és realitzar en favor de “la creació d’ocupació”.

Respecte a aquesta última ha apuntat la seua intenció de conéixer “com ajuden” els comptes del consistori “no només a generar ocupació directa sinó també a tirar del sector privat per a crear-lo”. “Considerem de summa importància globalitzar l’impacte econòmic”, ha manifestat Vilar.

El responsable municipal d’Hisenda ha destacat que el de 2020 és “el cinqué pressupost” de l’Ajuntament de València que es redacta per part de dos governs progressistes, el de la Nau –Compromís, PSPV i València en Comú– i el del Rialto –Compromís i PSPV–, després de l’eixida del PP del govern local en 2015, alhora que ha subratllat que es tracta d’uns comptes que “es tornen a aprovar dins del termini i en la forma escaient”.

“Abans que acabe l’any estarà aprovat el pressupost no només inicialment sinó definitivament”, ha exposat l’edil, que ha apuntat que aquesta última votació es durà a terme en el ple que tindrà lloc el 19 de desembre. Els comptes del pròxim any aconsegueixen els 849.220.000 euros i en el cas del consolidat, en el qual s’inclouen les empreses i organismes autònoms municipals, se superen els mil milions.

Ramón Vilar ha considerat que “un govern que és capaç d’aprovar cinc pressupostos consecutius és un govern que gaudeix de bona salut independentment que puga tindre algun constipat”, a més d’assegurar que “el pressupost és el document que reflecteix la salut de qualsevol govern”.

L’edil ha asseverat que el de 2020 és “un pressupost expansiu”, amb “creixement en tots els seus capítols”, i ha assenyalat que té en compte que “hi ha serveis molt bàsics que cal reforçar”. “El pressupost creix en quasi 50 milions d’euros”, ha dit.

SERVEIS BÀSICS

D’aquesta manera, ha explicat que “hi ha un creixement vegetatiu per increments en contractes per revisions de preus o per incorporacions de noves prestacions” i “un increment significatiu en el capítol de personal motivat per increments salarials, reconeixements de la carrera professional o noves incorporacions”. Entre aquestes últimes, ha ressaltat les referides a l’àrea de Seguretat Ciutadana amb policies i bombers.

Pel que respecta a la despesa corrent, Vilar ha afirmat que “el més important és que es reforcen serveis tan bàsics com el manteniment de parcs i jardins, la recollida de residus, la neteja o el manteniment de la via pública”. Ha comentat que “hi ha un increment d’ingressos pel mateix import –“perquè en cas contrari tancaríem un pressupost en fals”, ha dit– motivat per una actualització, a parts iguals, d’impostos i taxes i majors lliuraments a compte de les aportacions de l’Estat”.

“DE CERTA BIPOLARITAT”

El titular d’Hisenda s’ha referit, d’altra banda, a les crítiques de l’oposició municipal al pressupost de 2020 i ha considerat que “són de certa bipolaritat”. En aquesta línia, ha censurat que “es plantegen increments en despeses sensibles, en alguns casos quantificats i en uns altres no i amb declaracions genèriques, i al seu torn la rebaixa d’ingressos” i ha preguntat “com baixar ingressos i pujar despeses si no és incorrent en el dèficit més absolut, sense pagar a ningú i augmentat el deute”.

Respecte a aquesta última, Ramón Vilar ha destacat el descens del deute en els últims anys i ha exposat que enfront dels 785 milions d’euros en els quals es va situar en 2014, en 2019 se situarà en 375 milions.

Quant a l’oposició, ha lamentat també que “la demagògia” porte “al PP a demanar una rebaixa general del 10 per cent de l’IBI”. “Em fa certa gràcia perquè en 2014, l’últim any en què el PP va executar un pressupost complet elaborat pel seu govern, va pujar el 10 per cent lineal de l’IBI”, ha plantejat, després del que ha qualificat de “burla” la petició ‘popular’.

“NECESSITATS REALS DE LA CIUTAT”

El regidor d’Hisenda ha conclòs que el pressupost de l’Ajuntament de València per a 2020 s’acosta “a les necessitats reals de la ciutat” i ha comentat la “voluntat” del govern local és que els “ajustos raonables” que contempla “en la fiscalitat” es mantinguen “a eixe nivell durant la resta del mandat” sense que “a priori” es contemplen pujades d’impostos.

Ramón Vilar ha agregat que el consistori, “en paral·lel a la justa reivindicació d’un finançament autonòmic” adequat, continua reivindicant “un millor finançament local, com ha expressat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) ateses les propostes de la comissió d’Hisenda”, de la qual l’edil ha format part.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

18 + 11 =