25n
25N
25N

L'Ajuntament destina l'actualització de taxes i impostos a finançar serveis públics

L'Ajuntament destina l'actualització de taxes i impostos a finançar serveis públics
23/09/2019 -

Els aproximadament 29 milions d’euros que es recaptaran amb els ajustos i actualitzacions de diferents impostos i taxes municipals es destinaran a finançar servicis públics, com els 12 milions d’euros que s’invertiran en el manteniment de col·lectors, clavegueram i altres infraestructures de la xarxa de sanejament. Així ho ha anunciat hui el Regidor d’Hisenda, Ramón Vilar, al final de la reunió en la qual s’ha tractat la modificació de les Ordenances Fiscals per a 2020, que s’aprovarà divendres que ve en el Ple Municipal, de forma inicial.

Estem realitzant un quadre d’ajust fiscal, tant en taxes com en impostos, amb una actualització, perquè volem incrementar servicis tals com la recollida de residus o la seguretat ciutadana, amb la contractació de 250 policies i prop de 60 bombers que hui s’incorporen a l’acadèmia i que ja són funcionaris municipals”, ha concretat el regidor, després de donar compte de “l’evolució d’alguns tributs i taxes, que no poden baixar si es vol incrementar els servicis”.

En el cas l’IBI (Impost sobre Béns Immobles) el regidor ha explicat que “portava congelat des de 2010, i l’actualització del qual, un increment del 3%, que ve determinada per la disposició governamental per a aquelles ciutats que porten més de 10 anys sense renovar els valors cadastrals (i que en el cas de València porten 20 anys sense revisió), no serà absorbit per l’Ajuntament”.

En la seua intervenció, el regidor ha parlat de “la complexitat d’adaptar les ordenances als impostos, i als supòsits de la llei”, i així ha explicat que l’Ajuntament no ha pogut incrementar la bonificació del 50% de l’IBI que s’aplica als habitatges que utilitzen energies renovables.

D’altra banda, el regidor ha ressaltat que l’Ajuntament ha augmentat les bonificacions possibles per a reduir la quota dels rebuts de l’IBI. Es manté excepcions per als propietaris de terres agrícoles que les mantenen actives, i beneficis per a, per exemple, aquelles sales d’actuacions d’audiovisuals i d’arts escèniques, que poden comptar amb una bonificació de fins al 60% en el cas de portar 30 anys d’activitat ininterrompuda, o que un 20% de la seua programació, sempre que aquesta incloga un mínim de 16 espectacles, es realitze en valencià. També comptaran amb bonificació els propietaris d’aquells immobles que utilitzen energies renovables, als qui se’ls aplicarà la màxima bonificació (del 95%) que permet la llei, i aquells establiments històrics, catalogats com a emblemàtics, que també tindran una bonificació del 95%.

“També mantenim les bonificacions per a les famílies nombroses, si bé és cert que els propietaris d’immobles amb valor cadastral superior a 300.000 no compten amb aquest descompte a l’hora d’abonar l’impost, sent aquesta una excepció que l’any passat només va afectar set famílies que resideixen en el centre de lac ciutat en grans edificis i fins i tot palatins”, ha aclarit Ramón Vilar.

L’Ajuntament també ha realitzat un ajust en els tipus dels Béns de Característiques Especials i Usos Diferenciats per a grans valors cadastrals, per a aconseguir la quota tributària mitjana de les ciutats espanyoles de més de 500.000 habitants.

L’ACTUALITZACIÓ DE L’IAE NO AFECTA EL XICOTET COMERÇ

L’actualització de l’Impost d’activitats Econòmiques (IAE) no afecta el xicotet comerç. Està dirigida a aquelles empreses amb una facturació superior a un milió d’euros. “Amb tot, tal com ha aclarit el regidor, aquesta càrrega impositiva, que pot suposar uns 400 euros anuals, és inferior a la d’altres grans ciutats com Saragossa i Sevilla”.

Així mateix, el regidor d’Hisenda ha destacat que la pujada impositiva per ocupar la via publica amb taules i cadires “només afecta els locals de restauració del centre i la zona de major afluència turística, segons un estudi realitzat fa temps per la Universitat Politècnica de València”, i que aquesta mesura “s’ha adoptat en un moment en el qual és notable l’increment de visitants i clients aquests locals”.

Amb aquest argument, Ramón Vilar també ha defensat que la modificació de la taxa de clavegueram, “que només afecta els grans consumidors, és a dir, als establiments hotelers de la ciutat, no suposarà un gravamen important per a qui haja d’abonar-la atés el moment turístic que es viu a València i que actualment ha generat 20 sol·licituds d’obertura”.

La modificació de les Ordenances Fiscals s’aprovarà el divendres en el Ple, de forma provisional. Seguidament, s’obrirà un període perquè les persones o entitats que ho desitgen puguen presentar al·legacions a aquestes; i amb posterioritat, i després d’aquest període d’exposició pública, al desembre s’aprovaran definitivament.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

11 + set =

CCCC
activem alfafar