L'Ajuntament ajuda, per primera vegada, els espais escènics privats de la ciutat

Guardar

JGL
JGL

L'Ajuntament ha acordat destinar 190.000 euros per impulsar els espais escènics privats de la ciutat que programen a companyies locals. Aquestes ajudes, «que són les primeres que es convoquen per fomentar aquest sector», s'emmarquen en les subvencions per a les arts escèniques a la ciutat de València, com ara les ajudes a festivals o circuits escènics de caràcter privat, que la Junta de Govern Local també ha aprovat hui «per aconseguir una major descentralització de la cultura als barris»; nuclis urbans que a més han sigut objecte d'unes altres ajudes. Així, el Govern de la Nau ha decidit hui invertir 600.830 euros per a millorar zones públiques i de convivència dels barris, i ha destinat una altra partida de 95.000 euros per a afavorir les obres en immobles rurals del terme municipal.

Les portaveus de l'equip de Govern, Sandra Gómez i Maria Oliver, han donat compte hui d'aquestes i altres assumptes acordats en la reunió de la Junta de Govern Local. L'exposició l'encetada la regidora de Desenvolupament Econòmic, Sandra Gómez, que s'ha fet ressò de la commemoració del Dia Mundial de l'Alzheimer, i ha recordat «que l'Ajuntament s'ha afegit a la causa de l'associació de familiars d'aquesta malaltia per conscienciar la societat». Seguidament, ha manifestat la seua satisfacció pel fet que «el Govern de la Nau ha aconseguit traure l'Ajuntament del Pla d'Ajust», i ha explicat que hui s'ha formalitzat la modificació de crèdit per a condonar el deute pendent amb l'Institut Oficial de Crèdit (ICO). «Reduïm deute (quasi un 40%); paguem abans (el període mitjà de pagament a proveïdors és de 2,3 dies) i invertim més (un 70%)», ha resumit la regidora.

Pel que fa als acords adoptats hui a la reunió del Govern Local, Sandra Gómez, ha destacat les ajudes aprovades, per segon any consecutiu, per a la rehabilitació i millora del patrimoni rural protegit. En total, s'han destinat 95.000 euros, amb un màxim de 5.000 euros per obra destinada a conservar el patrimoni històric protegit, és a dir, els immobles que es troben dins del catàleg estructural de béns i espais protegits de naturalesa rural del terme municipal.

La Junta de Govern també ha acordat, «amb l'objectiu que les obres arriben a tots els barris de la ciutat», dedicar 600.830 euros per a millores que afecten diferents espais públics i de convivència de la ciutat. Entre aquestes intervencions es troben la millora de l'entorn del Mercat d'Algirós o la connexió del carrer Germans Ribas amb el d'Art Major de la Seda o l'eliminació de barreres arquitectòniques a Patraix.

Per la seua banda, la regidora d'Acció Cultural, Maria Oliver, ha parlat dels dos acords de Govern relatius a la convocatòria d'ajudes a les arts escèniques «que en aquesta edició pràcticament ha triplicat el pressupost, pel que fa a la quantitat que havia assignat quan entrarem a l'Ajuntament».

«Aquestes ajudes han estat consensuades amb el sector perquè siguen els més justs i eficients possibles», ha destacat la regidora que ha explicat que enguany amb la partida de 190.000 euros d'ajudes a les sales de programació privada, «es fomentarà la programació de les companyies locals que afavorisquen al mateix temps el desenvolupament professional dels nostres artistes". Aquests espais escènics, que rebran entre 20.000 i 25.000 euros, són Carme Teatre, Sala Russafa (Arden Producciones), Círculo de la Escena, Off Teatre, L'Horta Teatre, Teatre El Micalet i Olympia Metropolitana, sala La Inestable.

En la reunió de hui també s'han acordat les ajudes a festivals o circuits escènics de caràcter privat (50.000 euros amb un màxim de 10.000 per projecte) «amb l'objectiu últim de crear una ciutat i una cultura escènica des de la participació, la sostenibilitat i l'accessibilitat». Els festivals o circuits subvencionats són Russafa Escènica, Gestión de Medios Culturales Expres i les associacions Francachela Teatro, Fràgiles Dansa i Possibilitats.

Maria Oliver ha recordat que l'Ajuntament també tancarà en les pròximes setmanes els projectes escènics d'especial interés amb un marcat caràcter inclusiu, encaminats a afavorir l'accessibilitat i la inclusió social a través de les arts escèniques. Per a aquesta ajuda el pressupost global és de 180.000 euros i s'estableix el límit màxim de 20.000 euros per cada projecte.

Així mateix, se subvencionaran sis residències artístiques en el Teatre El Musical (TEM) i/o en l'Auditori La Mutant, on l'Ajuntament de València es compromet a facilitar als i les artistes els mitjans tècnics necessaris per a la bona realització d'aquestes.

Destacats