25n
25N
25N

L'Ajuntament ha complit el 93,63% de les accions previstes en el Pla d'Acció Socioambiental de Quart de Poblet

Juan Medina presenta el balanç d’una dècada davant el Consell Assessor Municipal en el Dia del Medi Ambient

L'Ajuntament ha complit el 93,63% de les accions previstes en el Pla d'Acció Socioambiental de Quart de Poblet
05/06/2018 -

Coincidint amb la celebració del 5 de juny, Dia del Medi Ambient, l’Ajuntament de Quart de Poblet ha convocat aquesta vesprada un reactivat Consell Assessor Municipal de Salut Pública i Medi Ambient, en el qual el primer tinent d’alcalde i regidor de Planificació Urbanística i Sostenibilitat, Juan Medina, presentarà el balanç del compliment del Pla d’Acció Socioambiental de Quart de Poblet, aprovat fa una dècada en el marc de l’Agenda 21 Local i consensuat àmpliament amb el moviment associatiu i amb la ciutadania. El percentatge mitjà de compliment és del 93,63% i el repàs del document revela la important transformació experimentada pel municipi en els últims deu anys en matèria de sostenibilitat. El Consell està integrat per representants polítics i tècnics de l’Ajuntament, associacions vinculades al benestar social, al medi ambient, a l’educació i al teixit econòmic local i partits polítics.

“En l’any 2004 iniciarem el procés d’Agenda 21 Local amb l’objectiu de sumar-nos a l’aposta per la millora socioambiental del nostre municipi i guiats pels objectius de la Declaració del Mil·lenni. Superada aqueixa etapa amb èxit, i enh aquest punt cal destacar la conscienciació cada vegada major i la col·laboració de la ciutadania i dels diferents agents socials, abordem ara una altra que mira al desenvolupament urbà sostenible integrat, a les necessitats actuals que queden recollides en la nova agenda urbana de l’ONU”, explica Medina, qui recorda que en l’últim ple es va aprovar una moció consensuada pel grup municipal del PSP-PSOE, PP, Compromís i Ciutadans, que suposa un compromís ferm a nivell local contra el canvi climàtic.

El Pla d’Acció Socioambiental va establir com a repte el compliment de 212 mesures, articulades en deu línies estratègiques que se centraven en protecció del medi natural i creació de noves zones verdes, estalvi energètic i energies netes, qualitat de l’aigua, reutilització i consum responsable, reducció de la contaminació acústica, educació mediambiental i campanyes de conscienciació, accessibilitat universal, gestió de residus, eliminació de punts negres d’abocaments, neteja viària, mobilitat sostenible, qualitat de l’aire, protecció de l’horta i potenciació de l’agricultura ecològica i participació ciudadadana, entre unes altres.

En aquests últims 10 anys, el Parc Fluvial del Turia és un espai verd àmpliament utilitzat i en el qual ja està en marxa del Centre d’Interpretació de la Natura; s’han incrementat els espais verds i renovat els parcs per a fer-los inclusius i introduir jocs biosaludables; hi ha noves instal·lacions esportives com el Parc Recreatiu-Poliesportiu o la pista de skate, que està molt avançada.

Les vies del tren van desaparèixer, deixant pas al metre, existeix un sistema del lloguer de bicicletes interconnectat amb altres municipis, la remodelació de les principals vies i carrers està convertint-les en espais més amables per al vianant amb reducció del trànsit rodat dins del municipi i de les emissions de CO2.

S’ha remodelat el Centre Cultural El Casino, Quart disposa ja del Centre de Dia i Residència Mixta per a Persones Majors i Persones amb Diversitat Funcional Física, l’Escorxador alberga l’Espai de Creació Jove i les antigues oficines de Refracta formen part d’una Biblioteca Pública Municipal de referència.

Progressivament s’han eliminat les barreres arquitectòniques que quedaven. Les últimes actuacions són la construcció d’una rampa per a accedir al pont que uneix el municipi amb l’Hospital Militar i la instal·lació d’un ascensor en l’Escola Oficial d’Idiomes. Ara s’estan actuant en sengles projectes d’accessibilitat en el Parc Fluvial del Turia.

L’Ajuntament a través de convenis, com el subscrit amb l’associació per a l’agricultura ecològica “L’Animeta” o de projectes com el de voluntariat mediambiental impartit per persones amb diversitat funcional intel·lectual, “Inspira’t”, està potenciant l’agricultura ecològica i la implantació d’horts urbans en els col·legis, entre altres accions.

Un altra de les àrees en les quals s’ha incidit és la de preservació i divulgació del patrimoni, així com Turisme, amb la consolidació de la Ruta de l’Aigua, la creació de la Ruta 36-39, l’APP sobre flora i fauna en el riu, o el museu virtual.

En l’àmbit de les energies renovables, cal destacar que el Centre d’Ocupació i Desenvolupament s’ha especialitzat en formació homologada en instal·lació d’energia solar. Els diferents tallers d’ocupació, escoles taller i cursos realitzats han permès també instal·lar energies renovables en col·legis i diferents edificis municipals.

La participació ciutadana ha donat el salt al Govern Obert, amb la utilització de les tecnologies de la Informació, i l’engegada d’iniciatives àmpliament demandades com els pressupostos participatius o la plataforma Ajuntament Obert.

Totes aquestes mesures es contemplaven en el Pla d’Acció Socioambiental. “La llista és interminable i s’ampliarà molt més amb els projectes emmarcats en la nostra Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible Integrat, que implica complir els reptes de l’Horitzó 2020 de la Unió Europea convertint-nos en una smart city, una ciutat intel·ligent”, conclou Medina.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

un × 4 =

CCCC
torrent