25n
Orgull
Orgull

El Consell destina més de 127 milions d'euros enfront del copagament farmacèutic

S’han beneficiat fins ara 1.278.000 ciutadans en 2018

El Consell destina més de 127 milions d'euros enfront del copagament farmacèutic
30/08/2018 -

El Consell ha destinat més de 127 milions d’euros a ajudes directes als ciutadans des de l’aprovació de les primeres ajudes en 2016 fins a 2018, destinades a compensar despeses relacionades amb el copagament farmacèutic en col·lectius vulnerables. En concret, aquest últim any s’han pressupostat 69.376.240 euros a aquestes ajudes.

La consellera de Sanitat Universal i Salut Pública, Ana Barceló, ha destacat que en aquests últims tres anys “el Consell ha destinat més de 127 milions d’euros per a corregir el copagament farmacèutic que s’havia imposat en l’anterior etapa i que ha beneficiat a més d’1.278.000 que estaven, a més, en una situació de clara vulnerabilitat”.

Aprovades en 2016, les primeres ajudes estaven destinades a col·lectius de pensionistes amb rendes baixes i persones amb diversitat funcional. En 2017 aquestes ajudes es van ampliar a menors amb renda baixa i a menors no registrats ni autoritzats a residir a Espanya. I en 2018 es van incloure ajudes per a persones en situació de desocupació amb rendes baixes i, recentment (a l’agost), el col·lectiu de famílies monoparentals.

Aquest esforç ha beneficiat a més d’un milió dos-cents mil ciutadans de la Comunitat Valenciana; més d’1.258.000 ciutadans en 2017 i més d’1.278.000 en els mesos que han transcorregut de 2018.

Disminució de l’abandó de tractaments

Així mateix, de les dades de prestació farmacèutica disponibles relatius a la dispensació de medicaments finançats a la Comunitat Valenciana a través de recepta mèdica, es pot concloure que les ajudes al copagament farmacèutic i ortopròtesi han condicionat una important disminució tant de l’abandó o interrupció perllongada de tractaments prèviament instaurats en aquests col·lectius com del nombre de tractaments nous que, sent prescrits per vegada primera, no s’han iniciat per no haver sigut dispensats.

Després d’aprovar les ajudes en 2016 en els col·lectius de pensionistes amb rendes baixes i persones amb diversitat funcional, es va observar aqueix mateix any una disminució de l’abandó de tractaments en aquests col·lectius superior al 30% (30,7%). Aquesta reducció s’ha incrementat fins i tot durant els anys 2017 i 2018 en aquests col·lectius; en aquest període s’observa una reducció de l’abandó de tractaments superior al 37% respecte al mateix període de 2015, any en què no existien les citades ajudes. Respecte a la retirada de medicaments prescrits per primera vegada, en 2017 van disminuir un 6,3% els tractaments no dispensats i un 3,8% en els mesos que portem de 2018.

El col·lectiu de menors d’edat amb rendes baixes, inclòs en les ajudes el febrer de 2017, també ha millorat en les dades d’abandons i no inicis. Concretament, en el mateix any 2017 es van reduir per sobre del 11% tots dos indicadors (11,4% i 11,2% respectivament) respecte al període anterior a l’entrada en vigor de les ajudes.

Finalment, i igual que en la resta de persones beneficiàries d’aquestes ajudes, en el col·lectiu d’aturats amb rendes baixes, les ajudes de les quals van entrar en vigor el maig de 2018, s’ha observat la disminució d’un 6,0% dels tractaments abandonats i d’un 15,0% en els tractaments no iniciats.

D’aquesta manera, les ajudes al copagament farmacèutic tenen un impacte molt rellevant i positiu sobre la disponibilitat de medicaments per als ciutadans beneficiaris, en descendir tant el nombre de tractaments interromputs o abandonats com el nombre de tractaments no iniciats.

En aquest sentit, per a la titular de Sanitat,”la pobresa farmacèutica ha tingut greus conseqüències negatives per a la salut de molts ciutadans que es van veure reclamats a suspendre, inclusivament a abandonar els tractaments”. Però el Consell “durant els tres últims anys ha destinat més de 127 milions d’euros i amb açò ha pogut beneficiar a més d’1.278.000 persones que han deixat de suspendre els tractaments.”, ha conclòs Ana Barceló.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

2 × 3 =