25n
25N
25N

Aquestes són les ajudes del Pla Resisteix: 380 milions d'euros en quatre blocs socials

El conseller d’Hisenda, Vicent Soler, remarca que “la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més ajudes directes dona al sector de la restauració de tota Espanya”

Aquestes són les ajudes del Pla Resisteix: 380 milions d'euros en quatre blocs socials
01/02/2021 -

El Pla Resistir se centra a oferir ajudes complementàries al sector de l’hostaleria i restauració, activitats turístiques, artístiques, parcs d’atraccions i ludoteques, així com als sectors relacionats amb la festa. Concretament aquestes ajudes van íntegrament al sector de la restauració, ja que representen el 30% de pèrdues del valor afegit i el 59% de la destrucció de l’ocupació, sense contar que gairebé la meitat dels treballadors de l’hostaleria segueixen en ERTO. “Són sectors decisius i necessari per a la nostra prosperitat”, va afegir Puig en la presentació d’aquest pla d’ajudes. Parlant amb el conseller d’Hisenda, Vicent Soler, remarca que “la Comunitat Valenciana és l’autonomia que més ajudes directes dona al sector de la restauració de tota Espanya”. No obstant això, el Pla Resisteix també se centra en ajudar als autònoms, a les empreses, a les pymes així com als treballadors en ERTO.

Al principi, aquest pla de xoc estava dotat amb 340 milions per als sectors més afectats tant per la pandèmia de la COVID-19 com pels efectes de les restriccions de la Generalitat quant al tancament total del sector de la restauració, però amb l’anunci de les Ajudes Parèntesis, després de l’increment en l’aportació de la Generalitat, i l’anunci de tres noves ajudes directes per a empreses, autònoms i treballadors en ERTO, el Pla Resistir ascendeix a un global de 380 milions per a ajudar empreses, autònoms i treballadors a fer front a les restriccions que entraren en vigor fa uns dies, especialment per als sectors de l’hostaleria, el turisme, l’oci i les activitats artístiques i culturals.

El primer bloc del pla Resisteix rep el nom d’Ajudes Parèntesis i destina uns 160 milions d’euros mitjançant ajudes directes gestionades per la Generalitat en coordinació amb Diputacions i els ajuntaments. D’aquesta manera, la Generalitat aportara 100 milions d’euros, el 62,5% del total; les diputacions 36 milions, el 22,5%, i els ajuntaments 24 milions, sent l’aportació dels consistoris el 15% de les Ajudes Parèntesis destinades a autònoms i micropimes de fins a 10 treballadors que regula la quantia de fins a 2000 euros fixos sumant la quantitat de 200 euros per cada treballador.

El segon bloc de les ajudes del Pla Resisteix se centra en préstecs de l’Institut Valencià de Finances (IVF) que desglossa dos tipus de préstecs, per una part 50 milions d’euros bonificables i altres 50 participatius. Pel que fa als préstecs bonificables, aquests porten inclosos un tram no reemborsable de fins al 30% del total prestat i d’aquesta manera, si se sol·licita un préstec de 30.000 euros, la persona beneficiaria sols hauria de retornar 21.000 sent la resta, uns 9.000 en aquest cas d’ajuda directa no reemborsable. Els préstecs bonificables són d’entre 15.000 i 750.000 euros, amb un 0.5% d’interés, un any de carència i un termini de fins a sis anys, fet que destaca el conseller Soler, ja que “en un principi eren cinc, i des d’Hisenda hem aconseguit ampliar aquest termini un any més”. Respecte a aquestes ajudes ja s’han presentat més de 350 sol·licituds, amb un valor total de 37,5 milions d’euros. Soler explica que hi ha “una mitjana de sol·licitud d’ajudes de 105.000 euros, el que porta implícit una ajuda de 20.250 euros”.

L’altra part del segon bloc comprén els préstecs participatius, els quals es llançaran en breus i són per a empreses la situació econòmica de les quals siga molt més complicada i per tant, aquestes ajudes podran augmentar fins als 800.000 euros.

Respecte al tercer bloc, amb les ajudes directes a autònoms, empreses i treballadors en ERTO la Generalitat Valenciana ha destinat un total de 105 milions d’euros regulats a través de dos decrets. Les ajudes directes a autònoms i a empreses per a donar suport i incentivar l’ocupació permetran cobrir els costos de la Seguretat Social tant dels treballadors com dels propietaris, siguen empresaris o autònoms i de la mateixa manera, aniran destinades als sectors més afectats com el turisme, oci, cultura, restauració i hostaleria, els quals rebran una quantia fixa de 600€ per cada un dels treballadors o autònoms fins a un tope de 12.000 euros amb independència de la mida de l’empresa. D’aquesta manera, el primer tram d’aquestes ajudes té un import total de 80 milions d’euros arribant a un total de 180.000 beneficiaris. El segon tram del tercer bloc va destinar a ajudes directes per als autònoms més afectats per les restriccions, i així, aquesta línia d’ajudes està destinada a aquells que ja van rebre per part de la Seguretat Social una prestació extraordinària el mes de desembre per l’impacte d’especial de les mesures als seus negocis i no formen part dels sectors de l’hostaleria, el turisme, l’oci o la restauració per al qual hi ha un total de 26.000 persones beneficiàries i que amb aquestes ajudes, la Comunitat Valenciana complementara una ajuda extraordinària rebuda per part de l’Estat amb 300 euros addicionals, és a dir 150€ mensuals més. L’últim tram d’aquest bloc d’ajudes va destinat a les persones que continuen en ERTO i que actualment obtenen de la Seguretat Social un 70% de la seua base reguladora. “En desembre, a la Comunitat Valenciana, hi havia al voltant de 48.000 persones en ERTO, que s’han pogut incrementar en els últims dies”, explica Soler. D’aquesta manera, igual que amb els autònoms, amb aquesta última la idea d’ajudes del tercer bloc del Pla Resisteix, es complementara la prestació que reben amb 300 euros, 150 euros mensuals, sempre que es troben en situació d’ERTO total durant el mes de gener o febrer, “el que permetrà incloure als afectats per les restriccions del 7 de gener amb una dotació total de 17 milions d’euros”, comenta el titular d’Hisenda.

El quart bloc del Pla Resisteix de la Generalitat respon les ajudes directes a sectors específics com el de l’oci nocturn, l’artesania i els sectors vinculats a les festes tradicionals destinant un total de 8 milions d’euros per a l’oci nocturn i 7 milions per als sectors tradicionals fent que aquest quart bloc tinga un pressupost d’ajudes directes amb un total de 15 milions d’euros.

Per províncies, la conselleria d’Hisenda té la previsió d’ajudar a la província de Castelló amb un total de 43,3 milions; a Alacant anirien al voltant d’uns 161 milions i la resta fins a 380 milions d’euros anirien per a la província de València, aproximant-se a la quantia de 17,.5 milions d’euros.

En aquest Pla, el Resisteix, no queden exclosos els grans hotels i per això, la primera ajuda que s’ha atorgat de la línia HORECA corresponent als préstecs i a l’ajuda dreta de l’IVF, ha sigut per a un conegut hotel de la Marina Baixa, que ha sol·licitat finançament per la màxima quantia permesa en les condicions favorables de l’IVF i per això ha obtingut una ajuda directa de 60.750 euros. És a dir, una ajuda directa per un volum superior a la de qualsevol altra línia del pla. A més, de les quasi 350 sol·licituds que ja s’han realitzat, moltes són de cadenes hoteleres i a més amb quanties elevades, el que implica una ajuda també elevada.

De la mateixa manera que els grans hotels no queden exclosos d’aquestes ajudes, tampoc ho estan del bloc de 105 milions d’euros i podran rebre les ajudes per a compensar les quotes de la Seguretat Social, 600 euros fixos per empresa i altres 600 per al mateix treballador, amb un màxim de 12.000 euros. Així, els seus treballadors que estiguen en ERTO també rebran els 150€ al mes fins a arribar als 300 si estan en situació d’ERTO durant els mesos de gener i febrer.

A més, Turisme de la Generalitat Valenciana està preparant una línia específica que complementara totes aquestes ajudes per a les grans empreses hoteleres de la Comunitat Valenciana per pal·liar que els grans hotels valencians s’han quedat fora, només en una línia d’ajudes del pla, aquelles que inclouen les ajudes Parèntesis, que són aquelles que estan publicades al DOGV i que doten amb 2000 euros fixos més 200 per treballador. Aquesta línia d’ajudes, gestionades en coordinació amb les Diputacions i els Ajuntaments sí que està limitada per a empreses de fins a 10 treballadors, per la qual cosa el màxim que es pot obtenir són 4000 euros i per tant, aquestes ajudes són les úniques centrades en autònoms i microempreses, ja que suposen al voltant del 90% del sector. Des d’Hisenda, el conseller Soler insisteix que “de la resta del pla Resisteix les grans cadenes hoteleres no han quedat excloses”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

20 − huit =