25n
25N
25N

La Diputació destina noves ajudes a municipis i associacions en la seua lluita per recuperar la memòria històrica

El decret publicat en el BOP resol la convocatòria de subvencions amb càrrec al Pressupost de 2018, repartint 651.000 euros entre ajuntaments i familiars de les víctimes en fosses comunes

La Diputació destina noves ajudes a municipis i associacions en la seua lluita per recuperar la memòria històrica
11/01/2019 -

El Butlletí Oficial de la Província (BOP) ha publicat el decret pel qual la Diputació de València destina 651.000 euros a institucions sense ànim de lucre, famílies, ajuntaments i mancomunitats per a la realització de projectes de recuperació de la memòria històrica, amb càrrec al Pressupost de 2018. La corporació provincial, primera administració pública que ha exhumat fosses per a rescatar les restes de persones represaliades pel franquisme, continua així amb la seua política de memòria, justícia i reparació.

Famílies i institucions sense ànim de lucre rebran un total de 431.922,74 euros per a la identificació de restes i l’exhumació de fosses. Entre els beneficiats s’inclouen les associacions de familiars de víctimes del franquisme de les fosses comunes 94, 115, 127 128 i 22 del cementeri de Paterna, on la Diputació de València ja ha realitzat activitats de recuperació d’aquest tipus. Per exemple, en els casos de les fosses 22, 94 i 128, la corporació subvenciona la segona part dels treballs, relatius a identificar les restes, després d’haver finançat prèviament l’exhumació els cossos.

Per la seua part, 129.804,76 euros aniran destinats a diversos ajuntaments de la província per a fer treballs d’exhumació i identificació, així com d’actuacions de retirada d’elements contraris a la memòria democràtica i canvis en la retolació de vies públiques. Entre els primers destaca la intervenció en una fossa comuna en el cementeri municipal d’Alfarp i la identificació de les restes d’una saca d’afusellats a Paterna i dels coneguts com “els tretze de la corda”, a càrrec de l’ajuntament de Xera i Ontinyent, respectivament. També es durà a terme el projecte de reinhumació dels cossos no reclamats de la Fossa 113 en el cementeri municipal de Paterna.

La diputada de Memòria Històrica, Rosa Pérez Garijo, ha destacat, en el seu balanç de la legislatura, l’aposta real de la Diputació per la memòria històrica. A més de la resolució d’aquestes ajudes pertanyents als comptes de 2018, l’àrea que dirigeix Pérez Garijo disposarà d’1.350.000 euros per a l’any entrant. La diputada ha avançat que la convocatòria de subvencions de 2019 “estarà llesta en breu” i que la que és la primera administració pública a exhumar fosses “continuarà impulsant polítiques de memòria, justícia i reparació amb l’objectiu de recuperar la dignitat d’aquest país”.

Més informació

0 comentaris

Encara no tenim comentaris!

No hi ha comentaris en este moment, vols escriure un?

Escriu el teu comentari

Escriu el teu comentari

17 − 4 =

CCCC
torrent