“Catarroja coordinarà ajudes per als comerços locals. Tenim una economia sanejada”

València Extra ha parlat amb l'alcalde de Catarroja sobre les mesures que s'estan duent a terme per a combatre la crisi sanitària

Guardar

jesus_monzo
jesus_monzo

Des que es va decretar l'estat d'alarma, l'Ajuntament de Catarroja va posar en marxa una sèrie d'iniciatives econòmiques i socials per a combatre la crisi sanitària, com l'atenció psicològica, beques de menjador o l'ajornament del pagament de taxes. Jesús Monzó, alcalde de Catarroja, ens conta amb més detall totes aquestes mesures de suport a la ciutadania.

"Quan es va decretar l'estat d'alarma, Catarroja posà en marxa la maquinària prevista dins del pla d'emergències municipal"

Com s'està afrontant aquesta crisi sanitària a Catarroja?

Des del 14 de març, quan es va decretar l'estat d'alarma, l'ajuntament de Catarroja posà en marxa la maquinària prevista dins del pla d'emergències municipal aprovat en 2017. El primer pas va ser la constitució de la CECOPAL, un comité que coordina totes les iniciatives en una situació d'emergència. El comité s'ha reunit presencialment dues vegades, però està contínuament en contacte mitjançant les ferramentes que ens permeten les noves tecnologies. Aquest comité va prendre unes decisions importants, ja el primer dia, entre les quals destaquen incloure els serveis socials i l'atenció ciutadana com a serveis essencials.

Així que, des d'aleshores, hem treballat de manera intensa per garantir que tots eixos serveis bàsics de la ciutadania no falten especialment en aquests moments delicats on moltes famílies vulnerables estan patint.

Hem pres moltíssimes iniciatives, des d'aquell moment fins a hores d'ara, donant suport telefònic a tota la ciutadania a través de serveis socials, a més a més assegurem que a cap ciutadà se li tallarà l'aigua o la llum. Hem dut endavant una política comunicativa amb tots els comerços que hi ha oberts i tenen servei d'entrega a domicili per a comunicar-ho a la ciutadania. També iniciatives comunicatives per a intentar que la ciutadania estiga informada i que al mateix moment tinga moments lúdics i tinga garantits serveis que abans feia presencialment, com és el cas de les activitats de l'Espai Barraques, ara via online.

Hem intensificat la neteja del poble, especialment en les zones de major risc, les de més afluència de gent. Hem tingut la sort de tindre més presencia i reforç de l'UME per a netejar el Centre de Salut, Mercat, zones comercials i residencia.

Recordar també que hem implantat un pack de mesures en matèria impositiva, suspenent terminis de pagament i fent l'exempció de la taxa d'ocupació de la via publica de taules i cadires durant dos trimestres, entre altres, com la devolució de l'import de les activitats que pel tancament d'instal·lacions no es poden dur a terme. També la suspensió de la taxa del mercat ambulant. En definitiva, mesures que anirem complementant encaminades a donar un suport social a la ciutadania i que la càrrega impositiva es puga alleugerir.

Compteu també amb un telèfon d'atenció psicològica...

Evidentment, entenem que és important. El fet d'estar confinats a casa pot crear situacions complicades de gestionar i volem donar el servei. També hem de tindre en compte que hem d'estar a l'aguait davant la possibilitat de casos de violència de gènere dins d'aquesta situació especial de confinament i que estem reforçant perquè no repunten en aquests dies, on moltes dones han de conviure amb els seus assetjadors. Per això cal donar aquest servei a les dones que necessiten i reforçar-ho en coordinació amb les forces de seguretat.

Quines altres accions heu dut a terme per a ajudar als col·lectius més vulnerables?

Des de la CECOPAL hem interpretat que dins dels serveis essencials són els serveis socials, així des del primer dia hem destinat més recursos humans i econòmics per a poder atendre a totes les necessitats que ens estan arribant via telefònica, correu electrònic o directament a alcaldia, per a derivar al seu estudi corresponent. Estem garantint que tots els recursos bàsics no falten, llum, aigua, lloguer, menjar o medicaments. Hem habilitat sistemes de repartiment i implementat totes les ajudes que arriben del govern espanyol i autonòmic, com els xecs de menjador. En aquest cas, les famílies que no arriben als requisits de Conselleria, seran ajudades per l'Ajuntament. Fem una anàlisi diari, amb contacte amb les famílies més vulnerables, rebent informació continua. Tot el que estem fent és seguint les normes sanitàries actuals, per això no anem a fer cap bogeria o repartiment de qualsevol classe que puga implicar un perill per a la ciutadania.

"La societat s'ha adonat que no podem retallar en qüestions bàsiques com sanitat, educació i serveis socials"

Esteu treballant en mesures per a quan passe la crisi per a ajudar als comerços locals?

Sense dubte, som conscients que quan hi ha una situació de crisi sanitària com aquesta els sectors més vulnerables són famílies que viuen dels seus xicotets o mitjans comerços. Entenem que estaran molt perjudicat pels dies que portem en Estat d'alarma. Ja hem pres mesures com la suspensió dels terminis de pagament o l'exempció de pagament d'ocupació de via publica o la taxa del mercat ambulant, però entenem que les mesures del govern valencià o espanyol d'ajuda als autònoms s'han de completar amb ajudes i subvencions directes per part de l'ajuntament de Catarroja. Així, en els pròxims dies, mirarem de com poder coordinar eixes ajudes i que siguen compatibles. Estem predisposats a augmentar els recursos per a les activitats econòmiques i socials. Afortunadament tenim una economia sanejada, hem fet una gestió reduint el deute un 75% dels 13 milions als 4 actuals en un pressupost amb superàvit. Així que si tenim l'opció de poder destinar a la recuperació econòmica, ho farem, ja que són la base econòmica del nostre País. Ara cal que l'Estat també ens ajude als ajuntaments, permitent que puguem gastar el nostre superàvit.

Per últim, quin missatge manaria a la ciutadania?

El nostre missatge no pot ser un altre que el de gratitud per tot l'esforç que estan fent al llarg d'aquests dies, per estar a casa, ser responsables i per les mostres de suport que han donat al govern, per poder anar comunicant les mesures que hem pres. Sabem que no és una situació agradable, però volem traslladar a la ciutadania que Catarroja està treballant per a poder combatre eixe enemic invisible i que reforcem tots els sectors claus en aquests moments. Estic convençut que estem patint un punt d'inflexió i ens adonarem que la solidaritat i la salut estan per damunt de tot, que cal impulsar al xicotet i mitjà comerç, que cal valorar el paper de les escoles públiques i que no podem retallar en qüestions bàsiques com sanitat, educació i serveis socials, que són els pilars de la nostra societat.

Arxivat a:

Destacats