AVL: "Deixem d'intentar guanyar vots jugant amb la llengua"

Guardar

academia-valenciana-llengua
academia-valenciana-llengua

El president de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Ramon Ferrer, ha subratllat aquest dimecres, arran de les declaracions sobre el valencià del candidat a presidir la Generalitat Toni Cantó (Cs) i la candidata a l'alcaldia a València María José Català (PPCV), que la Llei de Creació de la institució tracta d'"apartar de la baralla política una cosa tan seriosa com és la llengua, i més en campanya electoral on la boca es calfa moltes vegades". "Deixem ja d'intentar guanyar o perdre vots jugant amb la llengua", ha reclamat.

Ferrer s'ha pronunciat en aquests termes durant la presentació del programa commemoratiu de l'Any Sant Vicent Ferrer, a preguntes dels mitjans sobre les declaracions del diputat autonòmic Toni Cantó i de la candidata 'popular' a l'Alcaldia de València, María José Català, rebutjant la unitat de valencià i català.

En aquest sentit, ha llegit un fragment del preàmbul la citada normativa, en el qual s'estableix que "la qüestió de la nostra llengua pròpia ha de ser sostreta a partir d'ara del debat partidista quotidià i esdevenir l'objecte d'un debat seré entre els partits per a arribar als consensos més amplis possibles", perquè "al final d'eixe camí, guanyaria la nostra llengua, la qual cosa vol dir que guanyarien tots els valencians".

"Ací està la Llei i a això és al que ens atenim, per favor, deixem ja d'intentar guanyar o perdre vots jugant amb la llengua, que és una cosa molt seriosa", ha remarcat.

"'FILÒLEGS' DAVALL DE LES PEDRES"

L'AVL, aquest passat dilluns, ja va rebutjar a través de les xarxes socials que "determinats polítics utilitzen el valencià com a arma partidista i electoral". En una publicació en el seu Facebook, va instar a "recordar i rellegir" el preàmbul de la seua llei de creació i va lamentar que "tornen a escoltar-se veus pontificant sobre la llengua" i "apareguen 'filòlegs' davall de les pedres".

D'altra banda, Ramon Ferrer, preguntat per la possibilitat que Català accedisca a l'Alcaldia i vulga canviar el topònim de València a 'Valéncia', ha assenyalat que no sap el que proposa la candidata 'popular', però que "l'Acadèmia, després d'una anàlisi forta, de demanar informes a tot 'quisqui', va decidir en una votació el que ha decidit, i això és el que va a missa".

Cal recordar que en 2016 el ple de l'Acadèmia va aprovar l'informe que considera "adequada" la grafia 'València' "des del punt de vista històric i lingüístic", encara que la pronunciació recomanada per als valencians "és amb la 'e' tancada".

"La formulació de l'Acadèmia és eixa. Si no es demostra el contrari amb nous arguments, arguments que no opinions, ens mantenim en el que hem acordat, no és cosa d'anar jugant, d''ara manes tu, faig això'. L'Acadèmia està fora d'eixes coses, no és partidista, és un ens de la Generalitat mane qui mane", ha resolt.

Destacats