Avifauna, un espai de convivència d'animals exòtics a València

Guardar

avifauna
avifauna

Els animals exòtics tenen el seu lloc també en la ciutat de València gràcies a Avifauna, un centre de l'Ajuntament de València que acull espècies exòtiques i que, al llarg de l'any, exerceix una labor fonamental en la cura dels animals que apareixen en la ciutat. La labor d'aquest centre es duu a terme dia a dia gràcies als treballadors i treballadores que contribuïxen a donar una vida digna i saludable a les diferents espècies.

PRIMERS PASSOS I ADAPTACIÓ A l'ENTORN

L'aparició d'aquests animals arriba de diferents formes, una d'elles respon a l'abandonament, on són trobats en la via pública o parcs. La Patrulla Verda de la Policia Local de València té una labor important per al centre perquè són els primers que estableixen contacte directe amb les diferents espècies quan són trobades. Després de ser arreplegats, els animals passen un reconeixement i estan en quarantena per si aquests arriben amb alguna malaltia/ infecció que puga contagiar a altres animals o desparasitar-lo en cas que siga necessari.

"El centre resulta indispensable en la nostra ciutat, ja que no són pocs els animals exòtics que apareixen en els nostres carrers. Animals que moltes vegades no haurien d'haver format part de cap família, per tractar-se d'espècies protegides, foranes o en perill d'extinció i que fruit de la irresponsabilitat acaben, no solament sent adquirits, sinó posteriorment abandonats. En la Regidoria de Benestar Animal tenim clar que hem de conscienciar per a acabar amb aquests casos en els quals més víctimes sempre acaben sent els més febles: els animals", ha assegurat la regidora de Benestar animal, Glòria Tello.

Perquè l'estada se semble el màxim possible al seu hàbitat natural des d'Avifauna es recrea el màxim possible l'espai habitat per les diferents espècies. Per exemple, la zona dels rèptils es manté a una temperatura de 28 graus, ja que necessiten unes condicions tèrmiques molt concretes.

L'espai està dividit en diferents zones depenent dels tipus d'animals entre els quals es troben els rèptils, els ànecs, els conills, els insectes, les aus i els rosegadors.

UNA SEGONA OPORTUNITAT

Avifauna dóna l'opció d'adoptar a les espècies que tenen. El primer pas del procediment és cerciorar-se de si la o les persones que desitgen a l'animal poden mantenir-li de forma digna en els seus habitatges. Per a açò, els empleats sol·liciten una o diverses fotografies sobre l'espai on l'interessat pretén situar a l'animal a més de parlar amb ells prèviament per a assegurar-se que coneixen les cures que exigeix l'animal en qüestió. Un dels treballadors d'Avifauna assegura que "no donem cap animal sense assegurar-nos anteriorment que els interessats poden oferir-li les condicions que els diferents animals necessiten".

Malgrat tots els exemplars que tenen per a adoptar, alguns són especials i no entren dins de l'oferta adoptiva bé pel tipus d'espècie, per l'estat de l'animal o per motius afectius com el cas de Max, una oca xinesa que s'ha guanyat l'afecte dels treballadors a més de ser el primer animal a arribar al recinte.

Respecte a l'adopció, Glòria Tello ha destacat que "abans de res hem de garantir el benestar dels animals, és per açò que controlem molt el nou espai, les seues característiques i als futurs adoptants. Adoptar a un animal no pot ser fruit d'un acte no meditat o poc estudiat i en açò posem molt interés perquè hem de ser els garants del benestar dels animals que ja han tingut la desgràcia no solament de ser abandonats, sinó d'haver sigut en moltes ocasions, trets dels seus hàbitats".

CONSCIENCIAR ALS MÉS XICOTETS

Per part de l'Ajuntament de València es vol conscienciar als xiquets i xiquetes del tracte i respecte cap als animals i, Avifauna, gràcies al projecte "Un + a casa", ofereix als col·legis interessants xarrades de conscienciació i respecte als animals, on s'inclouen diferents temes a tractar. Aquesta iniciativa es duu a terme des del centre, on La Patrulla Verda i els funcionaris parlen als xicotets i joves sobre el tràfic d'animals, el maltractament animal, què fer per a adoptar, etc. A més, els assistents poden interaccionar amb els animals gràcies a la ruta que es fa pel centre. D'altra banda, "A cavall" conforma la segona via de la iniciativa, però són ells els que es desplacen als col·legis de la ciutat.

En aquest sentit, la responsable de Benestar Animal ha recalcat que "per a aconseguir fer passos en ferm i avançar en la defensa dels drets dels animals, tinc molt clar que no podem actuar sobre la base d'accions impulsives que no reforcen la conscienciació, és per açò que les campanyes o els tallers amb xiquets són la base ferma que crearà els pilars que garantisquen un futur millor".

Aquestes xarrades formatives i lúdiques s'han realitzat amb xiquets i xiquetes de primària, secundària i educació especial. Una de les treballadores del centre assegura que aquests últims són els que més afecte mostren cap als animals i sobre la iniciativa afirma que "és un taller molt humà" a més que "es van amb les idees clares sobre com tractar a un animal".

MILLORES EN EL CENTRE

L'Ajuntament de València, conscient de la importància d'un centre com aquest, està duent a terme una sèrie d'inversions per a millorar les instal·lacions del recinte. "Malgrat el seu pocs anys de vida, el centre presenta una sèrie de deficiències sobre les quals estem intervenint, com el sistema de climatització o la reparació de les instal·lacions. Entenc que solament d'aquesta manera, podrem garantir el seu futur i el benestar dels animals i dels treballadors", ha assegurat Glòria Tello.

D'altra banda, s'ha arreglat el tancat d'algunes de les espècies d'Avifauna i, a més, es durà a terme un reforç en seguretat que garantisca una major protecció dels animals.

VINCLE ENTRE ANIMALS I EMPLEATS

En aquesta línia, la regidora de Benestar Animal ha volgut agrair el treball dels empleats d'Avifauna: "Lola, Juani, Juanma o Álex són solament algunes de totes les persones que serveixen de motor diari d'Avifauna. Vull valorar la labor que realitzen els treballadors d'aquest centre, ja que resulta admirable i molt gratificant veure com les persones que ací estan, deixen de costat la rigidesa dels horaris o allò para el que estan estrictament contractats i donen tot el que poden per a garantir que els animals tinguen sempre el que necessiten, solament des del seu amor als animals s'explica aquesta dedicació i és per això que hem de sentir-nos molt afortunats de tenir-los".
Destacats