Esperen acabar de perforar el pou paral·lel al de Julen aquesta nit i que experts miners comencen aquest dilluns

"Continuem treballant sense parar i molt prompte esperem aconseguir l'objectiu desitjat", sosté García Vidal

Guardar

avances_totalan
avances_totalan

Ángel García Vidal, delegat a Màlaga del Col·legi d'Enginyers i coordinador de l'operatiu de rescat de Julen, el xiquet de dos anys que va caure fa una setmana en un pou de 25 centímetres de diàmetre i 110 de profunditat en Totalán (Màlaga), ha explicat que ja s'han perforat 45 metres de la galeria vertical paral·lela a la del xicotet, estant previst arribar als 60 metres durant la nit.

Una vegada es concloga aquesta operació, caldria encamisar el pou, en el que es tardarien unes cinc o sis hores. Després d'això, a petició de la Brigada de Salvament Miner d' Hunosa, arribada des d'Astúries la setmana passada, la galeria vertical per la qual ells descendiran s'emplenarà amb una mica de terra, en el que es preveu emprar no més de dues o tres hores, per a assegurar així el seu descens.

Des d'aqueix moment, la durada dels treballs vindrà determinada pels materials que aquests especialistes, "amb una tremenda experiència en rescats i execució de treballs semblants", troben en el seu camí. No obstant això, estimen que podrien ser unes 24 hores, ja que, manualment, uniran la cavitat paral·lela amb el lloc on s'estima que està el xicotet per a procedir al seu rescat.

"ANEM DE MATERIALS DURS A MÉS DURS"

El delegat a Màlaga del Col·legi d'Enginyers i portaveu ha ressaltat en la seua intervenció les dificultats provocades en les tasques de perforació pels materials geològics existents, a l'ésser una unitat geològica "molt complexa", formada per fil·lites i materials.

"Anem de materials durs a més durs i aqueix és el motiu fonamental pel qual en determinats moments la velocitat és més lenta; això alenteix tota l'operació de perforació de la galeria vertical", ha explicat García Vidal, qui ha reiterat que fer una previsió és "complicat i arriscat".

Malgrat això, ha considerat que si se segueix amb la marxa actual es perforaran els últims 15 metres aquesta nit, iniciant-se la resta de procediments previstos. També ha recordat que per a la labor d'encamisat del pou vertical paral·lel al del xiquet s'han estat fent treballs auxiliars, que ja es van acabar.

"CONTINUEM TREBALLANT INTENSAMENT"

"Continuem treballant intensament, sense parar, i molt prompte esperem aconseguir l'objectiu desitjat", ha insistit, i que no és un altre que rescatar a Julen.

Aquesta zona del Dolmen del Turó de la Corona poc té a veure amb el que era després d'haver-se mogut més de 35.000 metres cúbics de terra en 36 hores. Com s'ha vingut indicant aquests dies per part dels tècnics, s'està executant, a contrarellotge, una autèntica obra d'enginyeria civil.

El dissabte va concloure la plataforma, situada 23 metres per davall de la boca del pou on es troba el xicotet. Des d'aqueix punt va començar al voltant de les 13.45 hores a treballar la perforadora de manera incessant.

Quan arribe el torn dels huit experts en rescat miner que participaran en aquestes complicades labors, ho faran en torns de dos. Baixaran en la càpsula de rescat, d'1,05 metres de diàmetre per 2,5 d'altura, dissenyada pel director tècnic del Consorci Provincial de Bombers de Màlaga, Julián Moreno, i fabricada per ferrers del municipi malagueny d' Alhaurín de la Torre.

Aquesta càpsula, que sembla un ascensor, es maneja a través d'una grua de precisió, i té conductes preparats d'aire; a més d'un adossat per a carregar quasi 500 quilos de terra.

Durant el matí d'aquest diumenge es van retirar algunes de les màquines que han estat treballant aquesta setmana en els moviments de terres. A més, van arribar membres dels Tedax de la Guàrdia Civil per si anara necessària la seua participació.

El tràfec de mitjans i efectius és continu. Són més de 300, per torns, els que participen en aquestes labors de rescat del xicotet Julen en un municipi que s'ha bolcat, com una associació de dones que prepara menjar i altres empreses de localitats pròximes que també estan repartint aliments entre voluntaris i efectius.

Destacats